Gasztro

Indul az epressüti-őrület!

Sütiszempontból május az év egyik legjobb hónapja. Hosszú hónapok teltek el az alma-banán-narancs háromszögben mozogva, és most végre itt az eper, amitől a sütik nemcsak finomak, de nagyon szépek is lesznek.

Ki is használjuk az eperszezont: kerül a reggeli zabkására is bőven, készítünk belőle epres turmixot, levest, néha még a hús mellé kínált salátára is dobunk pár szem epret, és akkor arról még nem is beszéltünk, mennyit megeszünk csak úgy, magában. Arra viszont mindig figyelünk, hogy maradjon egy adag, amit valamilyen sütihez használunk fel. Az eper ugyanis szinte mindenféle süteményhez jól megy: muffinok, piték, torták, piskóták, sajttorták és túrótorták is készülhetnek eperrel, szinte nem is lehet olyan sütit találni, amit ne dobna fel egy kis eper. Össze is szedtük aktuális kedvenceinket.  

 

Oreós-epres süti

Zseniálisan egyszerű és mennyei epres-csokis torta 

Hozzávalók 4-6 szelethez:

A tortalaphoz:

  • 300 g oreo/csokis keksz
  • 100 g olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 300 g étcsoki
  • 200 g eper
  • 250 g sűrű tejszín

A díszítéshez:

  • olvasztott étcsoki és fehér csoki
  • porcukor 
 
 
  1.  A kekszet aprítsd porállagúra. Keverd hozzá a vajat, majd öntsd egy kerek tortaformába. Tedd mélyhűtőbe 10 percre.
  2. A tejszínt melegítsd össze a csokival, és öntsd a tortalapra.
  3. Tégy rá bőségesen epret, majd tedd hűtőbe 3 órára.
  4. Végül locsold meg fehér és sima csokival, valamint szórd meg porcukorral.

Epres-almás crumble liszt nélkül

Indul az epres süti őrület!

Hozzávalók:

  • kb. 15 dkg alma
  • 15-20 dkg eper
  • fél citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő (nem nagy gond, ha kihagyod)
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg darált mandula
  • 5 dkg aprószemű zabpehely

A recept a Csak a Puffin blogon folytatódik.

Epres piskótatekercs

Indul az epres süti őrület!

Hozzávalók a piskótához:

  • 8 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • 4 db tojás

Hozzávalók a krémhez:

  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg tejföl
  • 25 dkg mascarpone

Hozzávalók a rebarbarapéphez:

  • 5 dkg cukor
  • 2 cm (reszelt) gyömbér
  • 30 dkg rebarbara

a tetejére:

  • 20 dkg eper

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

Először a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukor felével és a csipet sóval kihabosítjuk, a tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük. A két habot óvatosan összekeverjük. A lisztet a keverékre szitáljuk, lágyan ezzel is elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 10 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Borítsuk egy tiszta konyharuhára, húzzuk le róla a sütőpapírt, és tekerjük fel. Így hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a rebarbarapépet. A megmosott, kisebb darabokra vágott rebarbarát egy lábasba tesszük a cukorral és a reszelt gyömbérrel együtt. Néhány perc alatt puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk.

A krémhez a mascarponét kikeverjük a tejföllel és a cukorral.

Az epret megmossuk, feldaraboljuk.

A kihűlt piskótán egyenletesen eloszlatjuk a puhára főtt rebarbarát, majd megkenjük a krémmel. Végül az apróra vágott epret a krémre szórjuk. A piskótát feltekerjük.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Epres emeletes sütemény

Vasárnapi kedvencünk: epres süti sok-sok eperrel
 

Hozzávalók:

  • 4 egész tojás 
  • 13 dkg liszt 
  • 3 dkg porcukor 
  • csipet só 
  • 1 tk folyékony piros ételfesték 
  • 40 dkg eper 
  • 25 dkg mascarpone 
  • 3 dl epres joghurt
  • 4 ek cukor
  • 1 tasak főzés nélküli zselatinpor

A sütőt melegítsük elő 180 ˚C-ra. Elektromos habverővel verjük fel habosodásig az egész tojásokat a cukorral 4-5 percen keresztül. Szitáljuk át háromszor a lisztet, a habverő legalacsonyabb fokozatán keverjük a tojásos masszához, adjuk hozzá a csipet sót és az ételfestéket. Keverjük el alaposan, de óvatosan! Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18×30 cm-es, szögletes tepsit, öntsük bele a tésztát, majd süssük az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre. (Tűpróbával ellenőrizzük!) A kész, formából kiborított tortát tortarácson hagyjuk kihűlni. A mascarponét keverjük el a cukorral, a joghurttal, elektromos habverővel dolgozzuk bele a főzés nélküli zselatint. Az eper harmadát vékonyan szeleteljük fel. A piskótát vízszintesen vágjuk ketté, kenjük meg a mascarponés krém felével, helyezzünk rá egy réteg szeletelt epret. Borítsuk be a másik piskótalappal, ezt is kenjük meg krémmel, majd halmozzuk rá a maradék, negyedelt epreket. Tegyük 4-5 órára a hűtőszekrénybe, utána szeleteljük. 

Epres muffin

Indul az epres süti őrület!

Hozzávalók:

  • 20 dkg eper
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín vagy tej
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 mk. vaníliaaroma
  • 1 tk. sütőpor
  • csipet sót

muffin elkészítéséhez melegítsd elő a sütőt 175 fokra.

Mosd meg alaposan az epret, távolítsd el a csumáit, darabold fel, és hagyd lecsöpögni.

Mérd ki a lisztet, keverd hozzá a cukrot, a sütőport, vaníliás cukrot és a sót. Egy másik edényben verd föl a tojásokat, robotgép segítségével keverd hozzá a tejszínt vagy tejet, az olvasztott vajat és a vaníliaaromát, ha utóbbit választottad a különlegesen finom epres süti elkészítéséhez.

Öntsd a száraz hozzávalókhoz a tojásos keveréket, laza muffintésztát kell kapnod. Vegyítsd el benne az összevágott epret is.

12 darabos muffintepsit bélelj ki papírokkal, vagy vajazd és lisztezd a mélyedéseket, majd egyenletesen oszd el benne a tésztát. A muffinokat 25-30 perc alatt süsd szép pirosra. Forrón szedd rácsra, szórd meg porcukorral, és a rácson hagyd kihűlni.

Epres stracciatellatorta

Indul az epres süti őrület!

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

  • 100 g tejföl
  • 125 g kakaós keksz
  • 200 g mascarpone
  • 3 ek. porcukor
  • 150 g + néhány szem eper
  • 1 ek. méz
  • 200 ml tejszín
  • 50 g finomra reszelt étcsokoládé
  • 80 g olvasztott vaj
  • 50 ml tej
  • 5 g agar-agar

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük.

Az epret megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és a mézzel együtt 10 percig pároljuk. Félretesszük, kihűtjük.

A kekszet késes aprítóban finom porrá őröljük, összekeverjük a vajjal, és egyenletesen a tortaforma aljába simítjuk.

A mascarponét a tejföllel és 2 ek. porcukorral csomómentesre dolgozzuk, majd belekeverjük a párolt eperkockákat és a reszelt csokoládét. A tejszínt a maradék cukorral kemény habbá verjük, és finoman keverve a masszához adjuk.

Az agar-agart a tejjel kis lángon 2 percig főzzük, és gyors mozdulatokkal elvegyítjük a tejszínes-csokis-epres krémsajttal.

A masszát a kekszes alapra simítjuk, és legalább 5 órán keresztül hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Közvetlenül tálalás előtt a tortát 3-4 szem friss eperrel díszítjük.

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

 

Könnyed epres csokitorta

Indul az epres süti őrület!

A piskótához:

  • 6 tojás, elválasztva
  • 180 g cukor
  • 100 g étcsoki, 2 evőkanál vízzel felolvasztva
  • 50 g keserű kakaópor

Krémhez:

  • 1 dl cukrászhab
  • 150 g mascarpone
  • 1-2 kanál porcukor
  • 1 kiskanál habfixáló

Epres szirup:

  • 250 g eper
  • 30 ml málnaecet (vagy balzsam)
  • 100 g cukor

A recept Marmalade blogján folytatódik.

Epres kevert süti

Indul az epres süti őrület!

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre (kristály) cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 1,5 bögre 2,8 %-os tej
  • a szóráshoz cukor és 3-4 ek. olvasztott vaj
  • fél bögre étolaj
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • ízlés szerint eper
  • 3 bögre fehér finomliszt

A bögre 2,5 dl-es.

1. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre.

2. A hozzávalókat az eper kivételével összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban.

3. Ezután kidíszítjük a tetejét a hosszában kettévágott eperszemekkel.

4. Kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróbát végzünk).

5. Még forrón alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és addig szórjuk a tetejét kristálycukorral, míg egészben nem maradnak a szemek a süti tetején. Az első néhány réteg ugyanis bele fog olvadni a vajba.

5. Ezután sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből. Bátran, mert nem törik! Nyugodtan szeletelhetjük forrón is, sőt erősen javallom is!

A receptet Rupánerné Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.

Epres pite

Indul az epres süti őrület!

Hozzávalók 24 cm-es piteformához:

  • 250 g liszt
  • 100 g vaj/margarin
  • 1 egész tojás
  • 75 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • kb 400 g eper + 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál lekvár (eper, málna stb.)

A recept Levendulalány blogján folytatódik.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top