Tényleg hihetetlen, de az eperlekvár befőzéséhez még csak sokféle hozzávalóra sincs szükség, szinte csak eperre és cukorra. A cukor mennyiségét pedig csökkenthetjük, vagy növelhetjük, attól függően mennyire vagyunk édesszájúak. A különleges, természetes ízesítők tárháza pedig nagyon széles: rozmaring, bazsalikom, menta és gyömbér, amit most mi is megmutatunk.
Eperlekvár télen-nyáron
Érdemes ilyenkor, eperszezonban meglátogatni egy “Szedd magad” eperföldet, hogy kedvező áron jussunk hozzá nagyobb mennyiségű eperhez az eperlekvár elkészítéséhez. Mindenki diétájának, ételallergiájának vagy táplálkozási elveinek megfelelően variálhatja az eperlekvár hozzávalóit, a sima kristálycukrot is helyettesíthetjük például nyírfacukorral, amitől jelentősen csökken az eperlekvár cukortartalma.
Gyömbéres eperlekvár hozzávalói
- 2 kg eper
- 600 g cukor
- 1,5 citrom
- 160 g friss gyömbér
- 12 g pektin
A gyömbéres epelekvár elkészítése
- Az epreket alaposan megmossuk, és a zöld csumájától megszabadítjuk.
- Attól függően, hogy mekkorák a szemek, feldaraboljuk a kívánt méretre.
- Az eperdarabkákat egy nagy lábosba tesszük, hozzáadjuk a kifacsart citrom levét, a reszelt gyömbért és a cukrot és elkezdjük főzni.
- A keletkező habot leszedjük, és mielőtt felforrna, hozzáadjuk a pektint.
- A pektint előtte elkeverhetjük kevés cukorral, így könnyebb az eperhez keverni.
- További 5-10 percig főzzük az eperlekvárt.
- A befőttes üvegeket alaposan kifőzzük és megtöltjük a gyömbéres eperlekvárral. A tetejét alaposan rácsavarjuk és fejre állítjuk, majd egy negyed óra múlva visszaállítjuk őket a talpukra és mehetnek is a spájzba a házi eperlekváros üvegek.