Bár általában a hétvégi menüt klasszikus menetrend szerint állítjuk össze, és mindig van benne reggeli, ebéd és vacsora, most ettől egy kicsit eltérünk. Pont úgy, mint nyaralás alatt. Amikor az sem zavar, ha egy kicsit elcsúsznak a napok, és későn kelünk, vagy egyszerűen csak úgy döntünk, hogy majd a parton reggelizünk. Nem ez lesz a diétás hétvégi menük mintapéldánya, de hogy garantáltan balatoni hangulatba hoz, az biztos.
Főtt kukorica
Először forralj vizet a lehető legnagyobb fazekadban. A személyenként 1-2 csőnyi kukoricák külső vastagabb leveleit szedd le. Vágd le a csövek mindkét végét kb. ujjnyi vastagságban. A zsenge levelekkel együtt a kukoricákat szépen egymás mellé helyezve tedd a gyöngyöző vízbe. Attól függően, mennyire friss a csemege kukorica, az újraforrástól számítva kb. 15-20 percig főzd.
A főzés végén vedd ki a csöveket a vízből, szedd le a leveleket és a “bajuszmaradékot”, ízlés szerint sózd, és megkenheted vékonyan vajjal. Rendkívül finom a főtt kukorica speciális citromos borssal megszórva is, amit kulináris boltokban szerezhetsz be.
Klasszikus hamburger
Hozzávalók:
A húspogácsához:
- 1 kg darált marhahús
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb kaliforniai paprika
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 2-3 ek. zsemlemorzsa
- só, bors
A sütéshez: kevés étolaj
A burgerhez:
- hamburgerbuci
- kaliforniai paprika
- édes csililekvár (elhagyható)
- lila hagyma
- salátalevél
A fokhagymát, a vöröshagymát, a petrezselymet és a kaliforniai paprikát apróra vágjuk, a citrom héját lereszeljük. A húspogácsa hozzávalóit összegyúrjuk, majd kevés olajon kisütjük. Minden húspogácsára édes chililekvárt kenünk, és a zöldségekkel kibélelt hamburgerbuci közepére rakjuk.
Kolbászos lecsó
Hozzávalók:
- 1 szál szárazkolbász
- 1 kg paradicsom
- 50 dkg zöldpaprika
- 2 fej vöröshagyma
- 2 ek. zsír vagy étolaj
- 1 tk. őrölt piros paprika
- ízlés szerint só, bors
A vöröshagymát kockázd apróra, majd kissé piríts meg a fazékban felforrósított zsíron vagy étolajon. Az őrölt paprikát keverd el a zsiradékban, majd a felkarikázott kolbászt is add hozzá. Lassú tűzön pirítsd néhány percig, amíg a kolbász kiengedi a zsírját.
Add a lecsóhoz a felkarikázott zöldpaprikát, majd kb. 5-6 perc múltán a felkockázott paradicsomot is fakanállal óvatosan keverd hozzá. Ízlés szerint sózd, borsozd – érdemes a sóval óvatosan bánni, mert a kolbász erősen ízesíti a lecsót, és könnyen elsózhatod.
Félig lefedve, időnként megkevergetve főzd puhára a tökéletesre készített lecsót. A művelet kb. 30-35 perc.
Forrón, sült hús mellé köretként vagy önmagában friss, puha kenyérrel tálald a lecsót.
“Ízes” palacsinta
Hozzávalók:
- 7 dl szódavíz, szénsavas vagy ásványvíz, de ha csak csapvíz van, az is megteszi
- 1 tojás
- 40 dkg finomliszt
- 2 ek. olaj
- 1 csipet só
- A töltelékhez: lekvár
A tojást habverővel elkeverjük (felverni nem kell), majd hozzáadjuk a lisztet, nagyjából a víz felét és az olajat. Nokedlisűrűségűre keverjük, ezt hígítjuk fel a maradék vízzel. Teflonba vagy kerámiaserpenyőbe kb. fél evőkanálnyi olajat teszünk, felhevítjük, és adagolhatjuk bele a tésztát, kb. 2 perc múlva fordítsuk meg. A kész palacsintákat lekvárral megtöltjük és porcukorral meghintjük.
Sült krumpli
Hozzávalók:
- sertészsír
- burgonya
- só
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, alaposan megtörölgetjük, és hasábokra vágjuk. Serpenyőben megolvasztjuk a sertészsírt (kb. ujjnyi mélységben). Közepes lángon kisütjük a krumplit (szinte hólyagosra), majd lecsepegtetjük, tányérra szedjük, és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, újra felmelegítjük a zsírt, és közepes lángon még egyszer átsütjük a krumplit, majd lecsepegtetés után – még forrón – sózzuk.
Tex-mex minilángos
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 3,5 g szárított élesztő
- kb. 1,5 dl víz
- só
- étolaj a sütéshez
A feltéthez:
- 20 dkg kukorica (konzerv)
- 3 szem paradicsom
- 10 dkg kaliforniai paprika
- 10 dkg uborka
- 1 fej lila hagyma
- fél citrom leve
- 3 ek. olívaolaj
- frissen őrölt bors
- 1 csokor korianderlevél
- tejföl
A lisztet keverjük el egy kávéskanálnyi sóval, a szárított élesztővel, adjunk hozzá annyi langyos vizet, hogy sűrű nokedlitészta állaga legyen. Kanállal keverjük el. Kelesszük a duplájára. A feltéthez kockázzuk apróra a zöldségeket, keverjük hozzá a kukoricát, az aprított koriandert. Szórjuk meg frissen őrölt borssal, locsoljuk meg az olívaolajjal és a citromlével. Bő, forró olajba, olajos kézzel szaggassunk kisméretű lángosokat, süssük meg mindkét oldalukat, majd a kisült lángosokat sózzuk, kenjük meg tejföllel, és kanalazzunk rá feltétet.