nlc.hu
Gasztro
Pikáns sütőtökkrémleves, hihetetlenül egyszerűen

Pikáns sütőtökkrémleves, hihetetlenül egyszerűen

A sütőtök és a belőle készült sütőtök krémleves illata körbelengi az egész őszt, megadja az évszak alaphangulatát. Jó ha tudjuk, hogy nem csak egyféle verzióban létezik, fűszerekkel, egyéb hozzávalókkal tudjuk variálni az ízvilágot, úgy, hogy még november végén se unjuk meg.

A sütőtök megsütve édeskés ízével nem csak a legkisebbeket varázsolja el, de a felnőttek is könnyen rabul eshetnek, vagy függővé válhatnak. Főleg ha megfelelő fűszerezéssel, viszünk bele egy kis csavart, ami pikánssá, érdekessé teszi a sütőtök krémlevest.

A pikáns krémleves alapja

A jó sütőtök krémleves alapja, természetesen a finomra megsütött sütőtök. Hiszen a sütés során a sütőtökben lévő cukor karamellizálódik, amivel még édesebbé teszi a a sütőtök krémleves alapízét. Innentől kezdve pedig igazán a fantáziánkra van bízva, mivel turbózzuk fel, vagy milyen irányba visszük el a sütőtök krémlevesünk ízvilágát. Használjuk bátran a fűszerpolcon található szerecsendiót, és a gyömbérport, vagy a konyhakertben nevelgetett zöldfűszereket a friss kakukkfűtől egészen a mentáig.

Pikáns sütőtök krémleves, hihetetlenül egyszerűen

A pikáns sütőtök krémleves hozzávalói

  • 1 kg sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek szárított kakukkfű
  • 2 ek méz
  • 1-2 kisebb alma
  • 1 db krumpli
  • chilipehely
  • kis darab gyömbér
  • bors
  • szerecsendió
  • 1 liter víz vagy zöldségalaplé
  • 1 dl tejszín

A pikáns sütőtök krémleves elkészítése

  • A sütőtököt feldaraboljuk és sütőben puhára sütjük.
  • A vajon megdinszteljük a finomra aprított vöröshagymát, amit az elején megszórjunk sóval és a kakukkfűvel.
  • Mikor már üvegesre párolódott a hagyma, hozzáadjuk a mézet, kicsit hagyjuk karamellizálódni és ráreszeljük a gyömbért.
  • Felöntjük a vízzel, vagy az alaplével.
  • Beletesszük a felkockázott krumplit, és az almát, majd puhára főzzük őket.
  • Végül a sütőtököt tesszük a levesbe és az egészet összeturmixoljuk.
  • Felöntjük a sütőtök krémlevest tejszínnel, de ezzel már nem forraljuk. Ízesíthetjük még sóval, borssal, szerecsendióval, ha kell.
  • Chilipehellyel megszórva tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top