A sütőtök megsütve édeskés ízével nem csak a legkisebbeket varázsolja el, de a felnőttek is könnyen rabul eshetnek, vagy függővé válhatnak. Főleg ha megfelelő fűszerezéssel, viszünk bele egy kis csavart, ami pikánssá, érdekessé teszi a sütőtök krémlevest.
A pikáns krémleves alapja
A jó sütőtök krémleves alapja, természetesen a finomra megsütött sütőtök. Hiszen a sütés során a sütőtökben lévő cukor karamellizálódik, amivel még édesebbé teszi a a sütőtök krémleves alapízét. Innentől kezdve pedig igazán a fantáziánkra van bízva, mivel turbózzuk fel, vagy milyen irányba visszük el a sütőtök krémlevesünk ízvilágát. Használjuk bátran a fűszerpolcon található szerecsendiót, és a gyömbérport, vagy a konyhakertben nevelgetett zöldfűszereket a friss kakukkfűtől egészen a mentáig.
A pikáns sütőtök krémleves hozzávalói
- 1 kg sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 1 ek szárított kakukkfű
- 2 ek méz
- 1-2 kisebb alma
- 1 db krumpli
- chilipehely
- kis darab gyömbér
- só
- bors
- szerecsendió
- 1 liter víz vagy zöldségalaplé
- 1 dl tejszín
A pikáns sütőtök krémleves elkészítése
- A sütőtököt feldaraboljuk és sütőben puhára sütjük.
- A vajon megdinszteljük a finomra aprított vöröshagymát, amit az elején megszórjunk sóval és a kakukkfűvel.
- Mikor már üvegesre párolódott a hagyma, hozzáadjuk a mézet, kicsit hagyjuk karamellizálódni és ráreszeljük a gyömbért.
- Felöntjük a vízzel, vagy az alaplével.
- Beletesszük a felkockázott krumplit, és az almát, majd puhára főzzük őket.
- Végül a sütőtököt tesszük a levesbe és az egészet összeturmixoljuk.
- Felöntjük a sütőtök krémlevest tejszínnel, de ezzel már nem forraljuk. Ízesíthetjük még sóval, borssal, szerecsendióval, ha kell.
- Chilipehellyel megszórva tálaljuk.