Nyáron a jéghideg limonádéban, télen a forró teában is ott van a citrom, ez szép és jó, és a házi limoncello is nagy kedvenc, de most egy kicsit más vizekre evezünk. Megmutatjuk, mennyire jól használható a főzésben, húsok és tészták ízesítőjeként. Nagyon jól – annyit már most elárulunk. A citrom ugyanis pont annyival dobja fel a legegyszerűbb tésztaétel ízét is, amennyire kell, hogy ne legyen unalmas, de ne is nyomja el az ízét.
És akkor arról még nem is beszéltünk, mennyire jól illik a húsokhoz, különösen a szárnyasokhoz. Ráadásul nemcsak finom ízt ad nekik, de az állagukat is jobbá teszi. A húsok pácolásánál ugyanis nemcsak a sónak és a zsiradéknak van fontos szerepe, hanem a savas kiegészítőnek, ami lehet valamilyen ecet vagy bor is, de legjobb, ha valamilyen citrus, leginkább citrom, aminek savassága segít abban, hogy a hús rostjai fellazuljanak, így belül omlós, szaftos és porhanyós lesz sütés után.
Vannak, akik a tökéletes rántott hús titkát is a citromos pácban látják, és az sem csoda, hogy a bécsi szeletet is mindig citromszeletekkel együtt tálalják, de míg ezekben az esetekben alig érezni a citrom ízét, vannak olyan húsételek, melyekben markánsabb szerepet kap. Nagyon jól illik az olívához, bazsalikomhoz is, nem véletlen, hogy sokszor egyszerűen csak „lemediterránozzák” a citromos ízű húsételeket, de elég csak a citromos tárkonyos ragulevesre gondolnunk, hogy belássuk, nemcsak a görög, olasz ételeknek áll jól egy kis extra citromos íz.
Akármit is készítünk citromból, nagyon fontos, hogy kezeletlen héjú citromot használjunk. Ha nem kezeletlen a héja, akkor a citromot forró, folyó víz alá tartjuk, és konyhai célokra használt, tiszta kefével alaposan, gondosan megsikáljuk.
A citrom mellett van még egy aduász a citrusok között, ami legalább olyan jó kiegészítője a húsételeknek, mint a süteményeknek, ez pedig nem más, mint a zöld citrom, a lime. A guacamolétől kezdve a különféle salsákon keresztül a fantasztikus fajitasig rengeteg olyan, főleg mexikói étel van, aminek meghatározó alapanyaga a lime.
Olívás-citromos csirke
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1-2 citrom
- 1 ek. balzsamecet
- 1 kg csirkemell
- 2 fej lila hagyma
- kevés olívaolaj
- 100 g olívabogyó
- 2 ek. paradicsompüré
- 1,5 dl húsleves alaplé
Előkészítünk egy nagy tűzálló tálat. A csirkét megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. A krumplit meghámozzuk és feldaraboljuk, a lila hagymát is meghámozzuk és cikkekre vágjuk. A citromot megmossuk és felkarikázzuk. A krumplit a sütőtálba halmozzuk, rászórjuk a lila hagymát, a citromot és az olívát. A húslevesalaplevet elkeverjük a paradicsompürével és a balzsamecettel, és ráöntjük a tál tartalmára. Legfelülre kerülnek a csirkedarabok, sózzuk-borsozzuk és meglocsoljuk olívaolajjal. 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük, vagy amíg a csirke aranybarnára nem sül. Ha ez kész, akkor a csirkedarabokat kivesszük, jénaiba tesszük, vagy alufóliával lefedjük, hogy meleg maradjon, és a sütőtálat még visszatoljuk 10 percre 220 fokon.
Citromos rántott csirkecomb
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 8 csirke-alsócomb
- 2 tojás
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 2 citrom
- 2 lime
- 10 dkg liszt
- 5 dl joghurt
- 8 szál snidling
- 3 levél bazsalikom
- só
- olaj a sütéshez
A citrom és lime héját lereszeljük, majd a levét kicsavarjuk. A combokról a bőrt eltávolítjuk, a húst egy mély tálba helyezzük, ráöntjük a kifacsart citrusleveket, és hagyjuk 1-2 órát állni a hűtőben. A reszelt citrushéjat a zsemlemorzsához keverjük. A pácból kivett, lecsepegtetett combokat sózzuk, majd hagyományos módon bepanírozzuk: lisztbe, a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban kisütjük. A mártogatóhoz a joghurtot elkeverjük az aprított bazsalikommal, snidlinggel és sóval, majd a hús mellé kínáljuk.
Citromos sült csirke
Hozzávalók:
- egy 1,5 kg-os, konyhakész csirke
- egy nagy csokor friss petrezselyem
- 4 citrom, méz, 1 dl olívaolaj, só, bors
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A megtisztított egész csirkét kívül-belül alaposan megsózom. 2 db citrom levét 2 ek. mézzel, fél dl olívaolajjal egyenletesen elkeverem. A már kinyomott, valamint a maradék 2 egész citromot negyedekre vágom, és a petrezselyemmel együtt a csirke hasába tömöm. Hőálló tálba vagy tepsibe teszem, majd másfél óráig sütöm, időnként meglocsolom a visszamaradt mézes-citromos keverékkel. (A méztől szép aranybarna színe lesz.) Friss kenyérrel a legfinomabb.
Citromos húsgombóc
http://www.thinkstockphotos.com/image/stock-photo-spaghetti-with-cheesy-chicken-meatballs-and/680353530
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéshús
- egy csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kaliforniai paprika
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- só, bors
A petrezselymet, a fokhagymát és a vöröshagymát felaprítjuk, a kaliforniai paprikát is apróra vágjuk. Minden hozzávalót egy tálba mérünk, és összegyúrjuk. Gombócokat formázunk belőle, és kevés olajon / sütőben megsütjük. Krumplivel, rizzsel, vagy spagettivel – cukkinispagettivel tálaljuk.
Citromos csirkeraguleves
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemell
- 1 fakanálnyi kacsazsír
- ½ kg gyorsfagyasztott sárgarépa-borsó keverék
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 1 citrom leve
- 2-3 közepes krumpli
- 1 kk. szárított tárkony
- 2-3 dl 20%-os főzőtejszín
A kacsazsírt megolvasztom a fazékban. Rádobom az apróra vágott vöröshagymát, megdinsztelem. Amikor már üveges a hagyma, akkor a fokhagymát is hozzáadom, végezetül a kockára vágott csirkemell következik. A húst alaposan kifehérítem, majd vízzel és a főzőtejszínnel felöntöm. Amíg takarékon fődögél a dolog, addig megpucolom és kockázom a krumplit, és kikeresem a mélyhűtőből a sárgarépa-borsó párost is. A zöldségeket a leveshez adom, sózom, borsozom, és közepes lángon hagyom főni. Amikor már majdnem jó minden, akkor hozzáadom a tárkonyt. Tálalás előtt belecsavarom a citrom levét. Az persze egyéni megítélés dolga, hogy kinek mikor kellően savanyú a leves, de általában fél és egy citrom közötti az a mennyiség, amely kellemesen elsavanyítja a ragut.
Citromos-csirkés tészta
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 2 csirkemell
- 1 ek. vaj
- 1/2 lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve és héja
- 1 tk. csilipehely
- 1 tk. kakukkfű
- 50 ml víz
- 120 ml tejszín
- 85 g bébispenót
- 150 g fusilli tészta
- 2 ek. reszelt parmezán
Közepes lángon süsd meg a csirkemellet, majd tedd félre. A serpenyőben 1 kanál vajon pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát, körülbelül 3-5 percig. Add hozzá a citromhéjat és -levet, majd a csilit és a kakukkfüvet. Keverd össze. Most jöhet a víz és a tejszín, ezután pedig a bébispenót. Főzd még egy percig. Add hozzá a csirkét és a megfőtt tésztát, valamint a parmezánt, keverd el. Szórj rá még egy kis parmezánt, és már eheted is!
Forrás: Proper Tasty
Brokkolis-pesztós penne citrommal
Hozzávalók:
- 220 gramm teljes kiőrlésű tészta
- 2 csésze brokkoli
- 1 csésze aszalt paradicsom (csöpögtessük le az olajat)
- 1 tk. apróra vágott fokhagyma
- 1/4 csésze pesztó
- 1/4 csésze feta
- egy fél citrom leve
- friss bazsalikom durvára vágva
Főzzük meg a tésztát a dobozbon található utasítások szerint. A brokkolikat is főzzük meg nagyjából 1-2 perc alatt, bugyogó vízben. A brokkolit tegyük serpenyőbe, és kezdjük pirítani, adjuk hozzá a paradicsomot és a fokhagymát is. Keverjük hozzá a pestót, majd a feta felét, és nyomjuk bele a citromlevet. Forgassuk a keverékbe a kifőtt tésztát, majd tálaláskor szórjuk meg az ételt friss bazsalikommal és a maradék fetával.
Tortillatekercs citromos tonhalkrémmel
Hozzávalók:
- 4 tortillalap
- 1 doboz tonhalkonzerv
- 6 ek. krémsajt
- fél kk. mustár
- fél csokor kapor
- 1 kk. citrom leve
- 1 paradicsom
- 2 ek. tejföl
- 1 csomag salátamix
Csöpögtessük le a tonhal olaját, erre most nem lesz szükségünk, majd a halat keverjük krémesre a natúr krémsajttal és a tejföllel. Ízesítsük kevés mustárral, a citromlével, egy csipetnyi sóval és a feldarabolt kaporral. Kenjük meg vele egy tortillalapot! Tegyünk rá egy keveset a zöldsalátából, majd egy sorban fektessük rá a cikkekre vágott paradicsomot, és tekerjük fel, mint a palacsintát.
Csirkefajitas
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
- 0,5 kg csirkemell filé
- 1-1 tk. őrölt római kömény, őrölt koriander, őrölt piros paprika
- só, bors
- néhány ek. étolaj
- 3 fej lilahagyma
- 3 kaliforniai paprika (vegyes színekben)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 lime facsart leve
A paradicsomsalsához:
- 4 paradicsom
- 1 kisebb fej lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- fél lime facsart leve
- só, bors
- Tortilla
- tejföl
- avokádókrém
A paradicsomsalsához az alapanyagokat késes aprítóba tesszük és krémesre aprítjuk. A csirkemellet megmossuk, csíkokra vágjuk és egy tálba tesszük az összekevert fűszerekkel és 2 evőkanál étolajjal együtt (koriander, római kömény, pirospaprika, só, bors, szétzúzott fokhagyma, lime leve). Alaposan összeforgatjuk és 10 percig pihenni hagyjuk. Közben a kaliforniai paprikát és a lila hagymát felszeleteljük. 10 perc elteltével 3 evőkanál olajat hevítünk egy serpenyőben, rádobjuk a befűszerezett húst, és közepesnél kicsit magasabb lángon lepirítjuk. Ha kész, kiszedjük egy tálba, a visszamaradt zsiradékhoz hozzáadunk további 1-2 evőkanál étolajat, és rádobjuk a paprika és lilahagyma-szeleteket. 8-10 percig pirítjuk, majd visszatesszük a húst is, összeforgatjuk, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, és pár perc múlva elzárjuk alatta a lángot. A tortillalapokat megkenjük az avokádókrémmel és paradicsomsalsával (jöhet a tejföl is), rakunk rá a zöldséges húsból is, és összehajtva vagy feltekerve tálaljuk.
Kókuszos thai leves
Hozzávalók:
- 2 ek. olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. friss gyömbér
- 3 ek. thai vörös currypaszta
- 20 dkg csirkemell felkockázva
- 4 csésze csirkealaplé
- 1 csésze víz
- 2 ek. halszósz
- 2/3 csésze kókusztej
- 15 dkg rizstészta
- 1 lime leve
Egy közepes fazékban hevítsünk olajat, futtassuk meg rajta a fokhagymát, a gyömbért és a currypasztát úgy 5 perc alatt. Az illatos keverékben süssük elő a csirkét néhány perc alatt! Adjuk a csirkéhez az alaplevet, a halszószt és a vizet! Mikor felforrt, sózzuk, vagy adjunk hozzá még fűszert ízlés szerint. Egy levesestálba tegyük bele a tésztát, és öntsük rá a levest! Néhány perc alatt a forró lé megfőzi a tésztát is. Tálalás előtt facsarjunk bele egy kis lime-levet is!
Lime-os csirke avokádósalsával
Hozzávalók:
A csirkéhez:
- fél kiló csirkemellfilé
- 1/4 csésze lime-lé
- 2 ek. olívaolaj
- 1/4 csésze friss koriander durvára vágva
- 1/2 tk. őrölt kömény
- 1/4 tk. só
Az avokádósalsához:
- 4 avokádó felkockázva
- 1/2 csésze friss koriander durvára vágva
- 3 ek. lime-lé
- 1/2 ek. borecet
- 1/2 tk. pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- só ízlés szerint
Egy tálban öntsük össze a lime-levet, az olívaolajat, a koriandert, a köményt és a sót – keverjük el alaposan! A szeletekre vágott csirkét forgassuk meg a pácban – lehetőleg zárjuk légmentesen záródó zacskóba, és hagyjuk 15-20 percig állni. Grillezzük meg a csirkeszeleteket grillrácson vagy serpenyőben pár perc alatt, míg barnás színt nem kap a hús külseje! Készítsük el az avokádósalsát: ehhez csak annyi a dolgunk, hogy forgassuk össze az alapanyagokat, vigyázva, hogy az avokádó ne zúzódjon pépesre! A csirkeszeletekre hámozzuk rá az avokádósalsát – így tálaljuk!
Csicseriborsó-curry
Hozzávalók:
- 3 ek. mogyoró- vagy szezámolaj
- 1 lila hagyma
- 20 dkg csirkemellfilé
- 1 ek. sárga currypaszta
- 1 tk. római kömény
- 1 piros és 1 sárga héjú kaliforniai paprika
- 1 cm gyömbér (friss)
- 40 dkg csicseriborsó-konzerv
- 2 paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 marék bébispenót
- 1 doboz kókusztej
- só
- 1 lime
- 15 dkg jázminrizs
Első lépésben előkészítünk mindent, mert utána már gyorsan peregnek az események. A csirkét megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd kis kockákra vágjuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A lila hagymát félbevágjuk, majd keresztben felcsíkozzuk. A gyömbért megtisztítjuk és lereszeljük. A szárvég eltávolítása után a paradicsomot kicsire kockázzuk. A paprikákat kicsumázzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát a késsel megroppantjuk, majd finomra vágjuk.
Egy wokot felforrósítunk, hogy szinte füstöljön. Beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a pasztát, egy perc múlva a csirkét, és körbepirítjuk a kockákat, mehet bele a hagyma is, majd a paprikák, a fokhagyma, római kömény. Ha egy kicsit összeestek a zöldségek, beletehetjük a paradicsomot és a csicseriborsót is, felöntjük a kókusztejjel, majd a kókusztejes dobozba vizet töltünk és azt is hozzáadjuk. Rotyogtatva főzzük 10 percig, kb. ennyi idő alatt minden megpuhul benne. A legvégén beledobjuk a spenótot, ezzel már nem kell főzni. A lime-ot belefacsarjuk, sózzuk, ha kell.
A jázminrizshez a rizs mennyiségének dupláját vesszük vízből, és felforraljuk kevés sóval, majd beleöntjük a rizst és közepes lángon puhára főzzük.
A curryt a rizzsel tálaljuk.