Ha már elárasztottak minket óriási, lédús paradicsomokkal kerttel rendelkező rokonaink, vagy csak nagyobb adagot vásároltunk a kedvenc zöldségesünknél, rendezzünk paradicsombefőzést! A szokásos sima paradicsomos alap és lecsóbefőtt mellett idén tegyünk el pár üveg mediterrán szószt is, hogy legyen mit előkapni egy sietős estén.
Paradicsom befőzése olaszosan
A nyári paradicsombefőzés során hihetetlenül sokféle dolgot készíthetünk, amivel aztán ősztől bármikor megörvendeztethetjük magunkat, ha a kamra polcára benyúlunk. Elkészülhet ilyenkor az egész éves lecsóalap, olaszos paradicsomszósz, házi ketchup, de a paradicsombefőzésből gazpachónak való is kerekedhet. A mediterrán paradicsomszószt felhasználhatjuk tésztaételek, olasz levesek, lasagne elkészítéséhez vagy természetesen pizzára is.
Hozzávalók:
- 1,5 kg paradicsom
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 csokor bazsalikom
- 8 ek. olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
- 1 kk. cukor
Elkészítés:
- A paradicsomokat forró vízzel leforrázzuk, és pár percig állni hagyjuk. Ezután könnyedén le tudjuk húzni a héját.
- A felmelegített olívaolajba tesszük az apróra vágott fokhagymát, kissé megfuttatjuk. Vigyázzunk, nehogy megégjen, hiszen akkor keserű lesz.
- A paradicsomokat apró kockára daraboljuk, kivágjuk a csumáját is, és levével együtt ráöntjük a fokhagymás olajra.
- Beletesszük a bazsalikomleveleket, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a cukrot is. Jó fél órát hagyjuk rotyogni.
- Ha elkészült, sterilizált üvegekbe tesszük, és lezárjuk.