nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü a hideg novemberi napokra

Hétvégi menü a hideg novemberi napokra

November közepén elkezdünk kacsintgatni a tél felé, a konyhában is. Egyre jobban esnek a forró levesek, és előkerülnek a kalóriadús főételek is.

Egy klasszikus téli reggeliben biztosan szerepel a pirítós és a tepertő is, mert isteni és energiadús. Az ebédből nem érdemes kihagyni a gyógyító levest, és jöhetnek a rakott cuccok is, mert ezt rengetegféle módon lehet variálni. Vacsorára egy vegetáriánus fogást választottunk, aki pedig az édességet szereti a legjobban, annak most többféle desszerttel is kedveskedünk! Jó étvágyat kívánunk a fázós hétvégi menühöz!

Tepertős reggeli

Ha az élvezetet maximumra akarod emelni, akkor mindenképpen főzz hozzá egy nagy bögre forró teát is.

Hozzávalók / 5 adag:

  • 20 dkg tepertő
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk. mustár
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 kis fej lila hagyma

Hétvégi menü a hideg novemberi napokra

A recept folytatásához kattints a Nosalty.hu-ra!

Megfázás elleni leves

Ebben a levesben minden benne van, ami egészséges és finom, és ebben a náthás időben igazán megéri kipróbálni, úgyhogy nyugodtan láss hozzá!

Hozzávalók / 2 adag:

  • 1 nagy fej vöröshagyma (apróra vágva)
  • 1 chili (zöld, apróra vágva)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 cm gyömbér (apróra vágva)
  • 2 édesburgonya (kockára vágva)
  • 25 dkg shiitake gomba (szárítottat is használhatunk)
  • 1 l zöldség alaplé
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 4 ek. olívaolaj

Hétvégi menü a hideg novemberi napokra

A recept folytatásához kattints a Nosalty.hu-ra!

Szűzpecsenye áfonyaöntettel

Sokan azt hiszik, hogy szűzpecsenyét készíteni ördöngősség, pedig nem. Az áfonya pedig tökéletesen illik hozzá, ezzel a fogással mindenki elégedett lesz, majd meglátod.

Hozzávalók / 4 adag:

A szűzpecsenyéhez

  • 50 dkg sertésszűz
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. olívaolaj

A vörösáfonya-öntethez

  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 közepes fej lila hagyma
  • 2 szál rozmaring
  • 150 g aszalt áfonya
  • 1.5 dl vörösbor
  • 75 g méz

Hétvégi menü a hideg novemberi napokra

A recept folytatásához kattints a Nosalty.hu-ra!

Rakott karfiol

A rakott dolgokban az a jó, hogy ízlés szerint variálhatod, hozzátehetsz és el is vehetsz belőle, ahogy tetszik. Lehet szeletelt tarját sütni az aljára, lehet hús nélkül készíteni, lehet füstölt sajttal felturbózni, ahogyan ízlik.

Hozzávalók / 4 adag:

  • 2 kis karfiol
  • 125 g gyors rizs
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 375 g tejföl
  • 15 dkg sajt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 ek. napraforgó olaj

Hétvégi menü a hideg novemberi napokra

A recept folytatásához kattints a Nosalty.hu-ra!

https://www.nosalty.hu/recept/kekhabos-desszert

Kékhabos desszert

Mielőtt még bárki is azt hiszi, hogy némi ételszínezéket használtunk, megnyugtatásul szólunk, hogy szó sincs ilyesmiről, mindössze az áfonya miatt van a hupikék törpike szín.

Hozzávalók / 2 adag:

  • 100 g áfonya
  • 1 tojásfehérje
  • 1 ek. cukor
  • 3 ek. porcukor
  • 2 ek. méz
  • 5 mézes puszedli
  • 3 dl tej
  • 5 csepp vaníliaaroma
  • 1 tasak vaníliás pudingpor

Hétvégi menü a hideg novemberi napokra

A recept folytatásához kattints a Nosalty.hu-ra!

https://www.nosalty.hu/recept/indiai-rizses-vacsora-zoldsegekkel

Indiai rizses vacsora zöldségekkel

Hozzávalók / 4 adag:

A zöldségkeverékhez

  • 3 ek. napraforgó olaj (vagy ghí)
  • 5 curry levél (opcionális)
  • 200 g zöldbab (2 cm-es darabokra vágva)
  • 200 g cukkini (1,5 cm-es kockákra vágva)
  • 200 g kelbimbó (félbe vagy negyedekbe vágva)
  • 200 g burgonya (1,5 cm-es kockákra vágva)
  • 125 g zöldborsó
  • 1 dl víz
  • 1 kk. kurkuma
  • 1 tk. koriander (kk őrölt)
  • 1 zöldpaprika (erős, apróra vágva vagy darálva)
  • 1 dl joghurt
  • 1.5 kk. só

A rizshez

  • 30 dkg rizs (hosszú szemű jázmin)
  • 10 dkg mandula
  • 5 dkg kesudió
  • 1 ek. napraforgóolaj (vagy ghí)
  • 0.5 mk. római kömény
  • 1 kk. mustármag (barna)
  • 2 kk. só
  • 1 kk. kurkuma
  • 2 ek. citromlé
  • petrezselyem ízlés szerint

Az uborkasalátához

  • 1 kígyóuborka
  • 2 csipet római kömény
  • só ízlés szerint
  • 5 dkg citrom
  • 3 ek. petrezselyem (apróra vágott)
  • 1 csipet fekete bors (őrölt)

Hétvégi menü a hideg novemberi napokra

A recept folytatásához kattints a Nosalty.hu-ra!

Méteres sütemény

Igazi retró finomság a méteres süti, és nem is annyira bonyolult, mint elsőre hisszük. A gyerekek pedig megőrülnek érte, már a színe miatt is…

Hozzávalók / 12 adag:

A tésztához

  • 4 tojás
  • 1 csipet só
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 1 dl víz
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek. víz
  • 1 ek. napraforgó olaj

A krémhez

  • 4 dl tej
  • 1 tasak puncs pudingpor
  • 20 dkg puha vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 10 ml rumaroma (2 ek.)

A csokimázhoz

  • 3 ek. víz
  • 4 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 3 ek. porcukor

Hétvégi menü a hideg novemberi napokra

A recept folytatásához kattints a Nosalty.hu-ra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top