Gyakran előfordul, hogy marad a gyümölcsös kosárban egy kis szottyos banán, amit már csak kerülget a család, de senki sem veti rá magát. Ilyenkor jöhet egy jó banánturmix reggelire, vagy keresünk a neten egy banánossüti-receptet. Íme az egyik legkönnyebben elkészíthető banánoskeksz-recept, ami ráadásul még a gluténmentes diétába is beilleszthető.
Mentes keksz
Sajnos egyre több gyerekről és felnőttről derül ki, hogy valamilyen élelmiszer-érzékenységben szenved, ami emésztőrendszeri, idegrendszeri vagy komoly bőrproblémákat eredményezhet. Sok fejtörést okozhat ilyen esetben, hogy milyen uzsonnát, nassolnivalót adjunk a gyerekeknek az iskolába, vagy mit kínáljunk vendégeinknek a tea mellé. Ezt a banános kekszek viszont bátran adhatjuk, hiszen sem glutént, sem tojást nem tartalmaz. Ha pedig a vajat növényi olajra cseréljük a receptben, vegánként is bátran fogyaszthatjuk.
Hozzávalók:
- 50 g vaj
- 45 g rizsliszt
- 45 g burgonyakeményítő
- 30 g banán
- 35 g barna cukor
- 14 g darált mandula
Elkészítés:
- A puha vajat eldolgozzuk a cukorral, majd hozzáadjuk az előzőleg összenyomkodott banánt.
- Összekeverjük a rizslisztet a keményítővel, majd a vajas-banános masszába dolgozzuk. Végül hozzáadjuk a darált mandulát is.
- Az így kapott masszát összedolgozzuk és egy kb. 3 cm átmérőjű hengert formázunk belőle. Hűtőben 1 órát pihentetjük.
- Ha összeállt, cukorba hempergetjük és 1 cm vastag karikákat vágunk belőle.
- 180 fokra előmelegített sütőben 14 percig sütjük.