A főzelék nemcsak azért jó étel, mert „ilyen máshol nincs”, de azért is, mert minden családnak megvannak hozzá a hagyományai. Nálunk például a tökfőzelék mindig pörköltfeltéttel volt, a zöldborsó fasírttal, a spenót tükörtojással, a paradicsomos káposzta sült oldalassal.
A főzelék ráadásul lehet elegáns, és megállja a helyét akármelyik étteremben is, mi több, nem kell feltétlenül újragondolni: egy vajbabfőzelék kiváló a szarvassülthöz, de a borsóból sem kell feltétlenül pürét csinálni, és szórni rá a mentát, hogy nyugodt szívvel tálaljuk.
A főzelék lehetőség.
Mindig rendelkezésünkre áll, a legtöbb húsz perc alatt kész, és megunhatatlan. Együnk belőle többet. És főleg, együk máshogy.
Fűszeres töltött tojás medvehagymás spenóthoz
A spenót például teljesen átlényegül, ha adunk hozzá egy csokor apróra vágott medvehagymát. Feltétnek pedig adjunk hozzá fűszeres töltött tojást, úgyis maradt tojás húsvétról.
Hozzávalók:
- 10 kemény tojás
- 7 ek. majonéz
- 1 tk. fehérborecet
- ¼ tk. őrölt mustármag
- 2 tk. dijoni mustár
- ¼ tk. Cayenne-bors
- ¼ tk. currypor
Hámozzuk meg a tojásokat, és felezzük el őket. Szedjük ki a sárgájájukat, rakjuk egy keverőtálba. Adjuk hozzá a fűszereket, és keverjük addig, amíg sima lesz. Sózzuk, borsozzuk, és kiskanállal töltsük a keveréket a tojásfehérjékbe. Azonnal tálalhatjuk, de fóliával letakarva a hűtőben két napig eláll.
Ricottás-spenótos malfatti
A paradicsomszósz (mártás) nem igazán főzelék, de most hívjuk annak. Nálunk főként a tyúkhúsleves után következett, a húshoz, aztán jött ez a recept, és főételként született újjá.
Hozzávalók négy személyre, előételként (duplázd a mennyiségeket, ha főételt szeretnél):
- 15 g vaj
- 4 ek. finomra vágott hagyma
- 115 g spenót
- 340 g ricotta szűrőben lecsepegtetve
- 55 g frissen reszelt parmezán és egy kevés a tálaláshoz
- 1 egész tojás és 1 sárgája felverve
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- ¼ tk. finomra reszelt citromhéj
- 4 ek. finomliszt
- 4 l forrásban lévő sós víz a főzéshez
A paradicsommártáshoz:
- 900 g paradicsompüré (friss paradicsomból, vagy konzerv)
- 2 ek. olívaolaj
- 4 ek. kockára vágott hagyma
- 1-2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 ek. apróra vágott bazsalikom
Forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a hagymát, és süssük, míg kissé megpuhul, ezután adjuk hozzá a fokhagymát. Keverjük bele a paradicsompürét és a bazsalikomot, sózzuk és borsozzuk. Főzzük addig, míg besűrűsödik, ha kész, tegyük félre.
Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a hagymát, és pároljuk puhára. Adjuk hozzá a spenótot, és keverjük, míg megfonnyad. Sózzuk és borsozzuk. Tegyük szűrőbe, csepegtessük le, és hagyjuk kihűlni, majd vágjuk apróra.
Egy nagy tálban keverjük össze a ricottát, a parmezánt és a felvert tojásokat, a szerecsendiót és a citromhéjat. Keverjük teljesen simára. Tegyük bele a felvágott spenótot.
Óvatosan keverjük hozzá a lisztet. Ne legyen túl sűrű, a gombóc lelke a liszt! Nem szabad túlkeverni sem, csak álljon össze a massza! Vizes kanállal szaggassunk belőle gombócokat, rakjuk őket egy lisztezett tepsire, szórjuk meg a tetejüket egy kis liszttel, és tegyük a hűtőbe két órára.
Ezután a gombócokat tegyük forrásban levő sós vízbe. Miután feljöttek a víz felszínére, főzzük őket még 6-7 percig. Mikor a malfatti kifőtt, csepegtessük le. Tálaláskor a még meleg gombócokat rakjuk a felmelegített paradicsommártásra, szórjuk meg reszelt parmezánnal, és tálaljuk.
Mentás-paradicsomos krumplifőzelék
Főzelék kerülhet a vasárnapi asztalra is, köszönhetően Mautner Zsófinak. Ez a mentás-paradicsomos krumplifőzelék remekül illik a sült csirkéhez vagy a sertéssülthöz is.
Hozzávalók (4 adag):
- 2 ek. olívaolaj
- só
- 2 salottahagyma finomra aprítva
- 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 2 doboz hámozottparadicsom-konzerv
- 2 dl csirke- vagy zöldségalaplé (vagy víz)
- 2 zöldpaprika feldarabolva
- 1 kg nem szétfővő krumpli meghámozva és felkockázva
- 1 mk. csípőspaprika-krém
- 1 nagy csokor friss menta
- a tálaláshoz extra szűz olívaolaj és néhány mentalevél
Az olajon egy csipet sóval meghintve, fedő alatt üvegesre pirítjuk a salottát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket, felöntjük az alaplével, beletesszük a zöldpaprikát, és lefedve kb. 20 percig főzzük. A paprikát kivesszük, a mártást pürésítjük.
Hozzáadjuk a krumplit, a paprikakrémet és az egészben hagyott, összekötözött mentacsokrot. Addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Ha kész, a mentát kivesszük, a főzeléket meglocsoljuk gyümölcsös olívaolajjal, és megszórjuk mentával.