A hétvégére éppen beköszönt a jó idő, és amikor kint ezer ágra süt a nap, lássuk be, senki sem akar órákig a konyhába zárva kuksolni. Úgyhogy itt az idő, ki a szabadba, és grillezzünk! Igaz, azt csak vasárnap fogunk, az előkészületeket viszont szombaton kell megtenni, és ennek a farvizén fogjuk az aznapi ebédet is megoldani.
A legfontosabb tennivaló grillezés előtt (és a bevásárlás után) a húsok pácolása. Először a csirkecombokat fogjuk elkészíteni, mert azok még szombaton, a sütőben fognak megsülni, köretnek petrezselymes sült újkrumpli lesz, és főzünk egy egyszerű, de isteni finom toszkán paradicsomlevest is. Közben pedig előkészítjük a húsokat a vasárnapi grillezéshez.
Csilis-mézes csirkecombok
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 egész csirkecomb
- 30 deka füstölt kolozsvári szalonna
- 2 ek. méz
- 1 ek. mustár
- 1 ek. paradicsompüré
- 1 csilipaprika, ha szeretjük
A combokat megsózzuk. A kolozsvári szalonnát és a csilipaprikát apró darabokra vágjuk, és elkeverjük a többi hozzávalóval. Ezt a tölteléket betöltjük a csirke bőre alá, és kívülről is jól megkenegetjük vele. Hagyjuk állni benne, amíg lehet, majd betoljuk a sütőbe, és készre sütjük.
Mivel a húsokkal lesz még dolgunk – na nem ezzel, hanem amit vasárnap fogunk meggrillezni –, a leves és a köret egyszerű lesz.
Toszkán paradicsomleves
Hozzávalók:
- 500 g passzírozott paradicsom vagy fél kiló apróra vágott paradicsom, ha sikerül finomat venni
- olívaolaj
- fokhagyma
- szikkadt kenyér
- só, bors
- esetleg egy kis víz
- friss bazsalikomlevelek
- parmezán vagy Grana Padano, frissen reszelve
Kevés olajon elkezdjük pirítani az apróra vágott fokhagymát. Amikor kezd színt kapni, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot vagy passzírozott paradicsomot, és felforraljuk. Beletépkedjük a szikkadt kenyeret, ami lassan beleolvad a paradicsomlevesbe. Ha túl sűrű lett, adhatunk hozzá kevés vizet.
Sózzuk, borsozzuk, majd a tűzről levéve belereszeljük a parmezánt, és hozzáadjuk az apróra vágott, friss bazsalikomleveleket. A tányéron még csorgatunk rá egy kis olívaolajat.
Petrezselymes sült újkrumpli
Hozzávalók:
- 1 kg újkrumpli
- víz
- só
- étolaj
- olívaolaj
- petrezselyem
Az újkrumplit megdörzsöljük, vagy késsel lekapargatjuk a héját. A nagyobbakat eldaraboljuk, és sós vízben feltesszük főni. Amikor már majdnem megpuhult, leöntjük róla a vizet, és átborítjuk egy olajjal kikent tepsibe. Locsolunk rá még kevés olívaolajat, összekeverjük, majd betoljuk a sütőbe, míg szép, piros színt nem kapnak legalább az élei. Amikor kész, még egyszer megsózzuk, majd apróra vágott petrezselymet szórunk rá még forrón, a tepsiben, amivel jól elkeverjük.
A szombati menü ezzel meg is van – teendőnk viszont még maradt, mert a másnapi húsokat még azalatt bepácoljuk, amíg a krumpli és a csirkecombok sülnek.
Mézes-balzsamecetes csirkecombok
Hozzávalók:
- 8 csirkecombfilé
- 1 dl modenai balzsamecet
- fél dl olívaolaj
- 1 ek. méz
- fokhagyma
- gyömbér ízlés szerint
A hozzávalókat összekeverjük egy tálban, és beleforgatjuk a húsokat, hogy mindenhol érje. Betesszük a hűtőbe.
Flekken
Hozzávalók:
- 1 kg tarja szeletekben
- olaj
- mustár
- fokhagyma
A részletes receptet a Nosaltyn találjátok.
Nyársak
Nincs grillparti grillnyársak nélkül, ráadásul ez az az étel, amit a gyerekek is biztosan megesznek.
Hozzávalók:
- csirkemellfilé
- hagyma
- húsos szalonna
- paprika
- padlizsán
A hozzávalókat falatnyi darabokra vágjuk, sózzuk, majd nyársakra tűzzük. Megkenjük olajjal, sütésig a hűtőben tároljuk.
Arra még érdemes odafigyelni, hogy mire megérkeznek a vendégek, már be legyen gyújtva a grill, sőt még jobb, ha már készen van a parázs is. Grillezési ismereteidet ebből a cikkből frissítheted fel.
Joghurtos padlizsánsaláta
Innentől már a vasárnapi teendők következnek, elsőként a köret.
Hozzávalók:
- 4 közepes padlizsán
- olaj a sütéshez
- só
- fél-egy liter natúr joghurt
- petrezselyem
A részletes receptet a Nosaltyn találjátok.
Eperkrém mascarponéval
Ez a desszert azért jó, mert délelőtt percek alatt össze lehet dobni, és utána már csak hűteni kell, ugyanakkor üdítően fog hatni a sok nehéz hús után.
Hozzávalók:
- 60 dkg eper
- 4 ek. eper- vagy narancslikőr (de ha csak simán vodkát vagy rumot locsolunk rá, akkor is finom lesz)
- 10 dkg porcukor
- 2 kis pohár natúr joghurt
- 500 g mascarpone
A részletes receptet a Nosaltyn találjátok. (Ha hedonista kedvünkben vagyunk, a tetejére szórhatunk amarettimorzsát vagy darabokra tördelt habcsókot, de anélkül is simán megállja a helyét ez a desszert.)