A lasagne alapvetően egy igencsak kalóriadús és persze isteni finom olasz tésztaétel. Ebben a könnyített változatban azonban jócskán lecsökkentettük a kalóriák számát, anélkül, hogy az ízélményről le kellene mondanunk. A diétás jellegén túl van még egy el nem hanyagolható előnye: nagyon egyszerűen és viszonylag gyorsan a vacsoraasztalra tudjuk varázsolni. Nagyjából fél óra elegendő a kezdő háziasszonyoknak is, hogy tálaljanak. Akár frissen kisütve melegen, akár már langyosan is istenien finom tud lenni.
Light szósz = light lasagne
A kalóriaveszteségnek persze ára van: le kell mondanunk az eredeti lasagne egyik alapeleméről, a besamelmártásról. A besamel ugyanis vajjal és liszttel készül, ami végzetes kombinációnak bizonyul a fogyókúrázók számára. Éppen ezért a diétás lasagnéba csakis sima paradicsomszószt rakhatunk, kevés reszelt parmezánt és szigorúan light mozzarellát.
Diétás lasagne
Hozzávalók:
- 200 g lasagnetészta
- 400 g paradicsomszósz
- 100 g sovány főtt sonka szeletelve
- 100 g light mozzarella
- 3 ek. reszelt parmezán
- só, bors
Elkészítés:
- A paradicsomszószt egy tálban keverjük össze a sóval, a frissen őrölt borssal és két evőkanálnyi reszelt parmezánnal.
- A kerámiaedény aljára kenjünk szét pár kanálnyit a szószból, majd fedjük be tésztával.
- Jöhet egy újabb adag szósz, ez is jól eloszlatva, majd egy újabb réteg tészta.
- Ezután jön csak a sonka és a mozzarella, és erre is jöhet egy adag paradicsomszósz. Majd 2 réteg tészta-szósz.
- A legvégén a paradicsomszószos tésztát szórjuk meg a maradék reszelt parmezánnal.
- 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt el is készül.