nlc.hu
Gasztro

10 hiba, amelyet lasagnesütéskor elkövethetünk

10 hiba, amelyet lasagnesütéskor elkövethetünk

A leégett szélektől és az alulfőtt tésztáktól a nem megfelelő edények és hozzávalók használatáig a lasagne bárhol félrecsúszhat.

A lasagne az olasz konyha egyik legnépszerűbb és ikonikus fogása, melynek elkészítése során sokan szembesülünk különböző kihívásokkal. Ezek a hibák gyakran az íz és a textúra kárára mennek. Ebben a cikkben bemutatjuk a 10 leggyakoribb hibát, amelyet lasagne elkészítésekor elkövethetünk, és tippeket adunk, hogyan kerülhetjük el őket.

1. Nyers a tészta

A lasagne tésztalapokat mindig elő kell főzni, még mielőtt rétegeznénk. Ha nyers tésztát használunk, az kemény és nehezen emészthető marad. A megfelelően főzött tészta pedig puha és ízletes lesz, és jól befogja a szószokat és a sajtot. Érdemes hullámos szélű lasagnetésztát használni, ezek kiválóan összefogják az összes összetevőt. 

2. Túl sok vagy túl kevés sajtot használunk

A sajt a lasagne egyik legfontosabb összetevője, de fontos, hogy ne essünk túlzásokba. Túl sok sajt esetén az étel  nehéz és túl olajos lehet. Viszont túl kevés sajt sem optimális, ebben az esetben elveszhet a lasagne jellegzetes sajtos íze. Kísérletezzük ki a megfelelő mennyiséget, hogy a lasagne tökéletes legyen.

Nem illik minden sajt a lasagnehoz. A legjobb íz és állag érdekében használjunk mozzarellát. Ez az alapvető összetevő egy enyhe, sokoldalú sajt, amely könnyedén olvad, és segíthet finom, ragacsos textúrát létrehozni. Felhasználható aprítva vagy szeletelve, és tegyük a tészta és a többi hozzávaló közé, valamint a lasagne tetejére reszelve sajtos, aranybarna kéreg keletkezik.

3. Ne hanyagoljuk el a fűszerezést

A lasagne fűszerezése kulcsfontosságú az ízek kiemeléséhez. A bazsalikom, oregánó, fokhagyma és egyéb fűszerek nagyban hozzájárulnak a lasagne ízvilágához. Azonban a túlzásba vitt fűszerezés is okozhat problémát. Fontos megtalálnunk a megfelelő egyensúlyt, hogy az ízek harmonikusan érvényesülhessenek.

Bazsalikomlevelek, lasagnatészta, paradicsom, fokhagyma.

Lehetőleg mindig friss hozzávalókkal dolgozzunk

4. Nem megfelelő a hőmérséklet

A lasagne sütési hőmérséklete nagyban befolyásolja az étel végeredményét. Ha túl magas hőmérsékleten sütjük, könnyen előfordulhat, hogy a teteje megég, míg a belseje még nyers maradhat. Ha pedig túl alacsony hőmérsékleten sütjük, akkor az étel nem sül meg kellőképpen, és a tészta nyers maradhat.

5. Nem megfelelő a hús

Élelmiszerbiztonsági szempontból is fontos a hús megfelelően megsütni a rétegezés előtt. Segít elpusztítani az esetlegesen előforduló káros baktériumokat, csökkentve az élelmiszer eredetű betegségek kockázatát. Győződjünk meg arról, hogy a serpenyő megfelelő hőmérsékletű.

Ha az edény készen áll, addig kell sütni a húst, amíg az mindenhol el nem éri a 70 Celsius-fokot. Ne felejtsük el fűszerezni a húst, amikor megbarnul. Ez időt hagy az olyan fűszereknek, mint a fekete bors, a só, a fokhagymapor, a hagymapor, az olasz fűszerezés, vagy bármely más gyógynövénynek és fűszernek, amelyet szívesebben használunk, és újabb ízt adhatunk ezáltal a lasagnénak.

6. Nem fedtük be a lasagnét sütés során

Célszerű az ételt alufóliával lefedni a sütés első szakaszában. Ez megakadályozza, hogy a teteje túl hamar megégjen, és lehetőséget ad a lasagne alapos átsülésére. Később az alufóliát el lehet távolítani, hogy a teteje enyhén megpirulhasson.

7. Kimarad a pihentetés

Miután kivettük a sütőből, fontos hagyni a lasagnét néhány percig pihenni. Ez segít az ízek összefonódásában és megkönnyíti a szeletelést. A pihentetés során az ízek jól összeérnek, és az étel ízletes és harmonikus lesz.

8. Nincs előkészítve minden hozzávaló

Több különböző összetevőre van szükség, amelyeket a sütési folyamat során különböző időpontokban kell hozzáadnunk és rétegeznünk. Ha időt szánunk az összetevők megfelelő előkészítésére és rendszerezésére – még mielőtt elkezdenénk a sütést vagy a rétegek felépítését –, akkor biztosíthatjuk, hogy a folyamat zökkenőmentesen lesz.

Így arról is gondoskodhatunk, hogy ne hiányozzon semmilyen létfontosságú összetevő vagy fűszer. Hosszú távon akár időt is megtakaríthatunk ezzel, hiszen nem kell megállnunk, hogy a főzés kellős közepén kelljen hozzávalók után kutatnunk vagy kimérnünk dolgokat.

9. Nem hagyunk elég időt a sütésre

Fontos, hogy a lasagnénak elegendő időt adjunk a sütésre. Csak így lesz a tészta megpuhulva, és csak így érnek össze az ízek. Ha sietünk, könnyen előfordulhat, hogy a lasagne nem lesz tökéletes.

10. Rossz edényt használunk

Lasagna üvegedényben a sütőben.

Apróságnak tűnhet, de fontos az edényválasztás

Nem teszi meg akármilyen edény. A megfelelő serpenyőméret meghatározása az elkészítendő adagok számától és magától a recepttől függ. Ellenőrizzük, hány adagot kell készítenünk, majd ezek után válasszuk ki az edényt. Egy szabványos lasagne serpenyő általában 25×35 centiméter méretű, de szükség lehet nagyobbra vagy kisebbre, attól függően, hogy hány emberre főzünk, és szeretnénk-e másnapra is készíteni belőle pár adagot. 

Ami a formát illeti, a téglalap alakú vagy kerek serpenyők az ideálisak. A serpenyő mélysége is fontos, mert ez befolyásolja a lasagnéhoz hozzáadható rétegek számát. A mélyebb serpenyő több réteget tesz lehetővé, míg egy alacsonyabba kevesebb fér. A legjobbak az üvegből vagy kerámiából készült tálak. 

(Forrás: The Daily Meal, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top