nlc.hu
Gasztro

Tippek és recept a tökéletes lasagnéhoz

11 tipp, hogy tökéletesre sikerüljön a lasagne + egy isteni recept

Mit tegyél és mit ne, ha mindig garantáltan hibátlan lasagnét szeretnél? Mutatunk mindent, amit érdemes betartanod!

Tudtad, hogy ma tartják a lasagna-napot? Oké, a lasagna amúgy az egy darab lapos tésztát jelenti, a teljes összerakott ételt már többes számmal jelölik az olaszok, tehát valójában ez lasagne-nap lenne… De igen, az olaszok egyik legismertebb egytálételének is van saját ünnepnapja, és nyilván nem véletlenül: szinte mindegy, milyen változatban eszed, mindig isteni finom. Viszont amikor otthon futsz neki, akkor mégiscsak sok buktatóval kell szembenézned, hogy pontosan olyan legyen, mint az Emilia Romagna régióból elindult klasszikus. Lehet, hogy elázik a tészta, vagy épp túl kemény marad, esetleg a szósz nem lesz az igazi. Most viszont hoztunk néhány tippet és trükköt, amivel kikerülheted a potenciális hibákat és minden alkalommal tökéletes eredményt fogsz kapni!

A jó hozzávalóknál nincs fontosabb

  • Ha csak marhát használsz, az nem a legjobb taktika, ennél a szósznál ugyanis a disznóhús vagy a kolbász lesz az egyik legjobb barátod. Kifejezetten ízletes akkor lesz a lasagne, ha fele-fele arányban kerül bele disznó és marhahús. Arra pedig mindenképpen figyelj, hogy ne kerüljenek túl nagy darabok a szószba, az ugyanis megtorpedózza a hibátlan arányokat.
  • Ne most spórolj a kalóriákkal: lehetőleg ne zsírszegény tejből készült sajtot válassz.
  • A besamel szósz elengedhetetlen az eredeti verzióhoz, de vigyázz ne told túl! Ha túl sok van belőle, elronthatja az egész ételt.
Lasagne recept és tippek

Fotó: Malcolm P Chapman/Getty Images

Nem mindegy, hogyan állítod össze

  • Fektess be egy magas falú tepsibe vagy sütőedénybe, ami legalább 8 centi mély, hogy a felső réteg semmiképpen se folyjon túl.
  • A besamel szósznak az összeállításnál is kulcsszerepe van: sütőpapír vagy zsír helyett ezzel locsold meg a tepsi alját, hogy ne tapadjon oda a lasagne.
  • Indulhat a rétegzés: az edény alja tehát legyen befedve szósszal, erre mehet a tészta, majd a sajt és a húsos szósz. A töltelékből sose legyen túl sok vagy túl kevés: előbbi meggátolja, hogy a tökéletes szeletet tudd tálalni, utóbbi esetében pedig csak a tésztát fogod érezni. Az utolsó réteg tésztát alaposan fedd be szósszal, máskülönben kemény marad. Extra tipp a puhaságért: amikor a sütőbe került, locsold meg egy kevés vízzel vagy tejjel.

A sütés trükkje

  • A lasagne átlagos sütési ideje 45 perc 180 °C-on, azonban az egész függ attól is, hány réteget raktál össze. Hogy elkerüld a túlsült tetőt és még nyers alsó részt, fedd le alufóliával a sütési idő felénél. A végén pedig – hogy aranybarnára piruljon a tetején lévő sajt – hagy még egy rövid ideig a fólia nélkül is sülni.
  • Ne tálald rögtön! Ha nagyon éhes vagy, akkor is érdemes legalább 10 percet várnod, mielőtt felvágod, hogy ne csússzanak szét a rétegek. Az olaszok azonban arra esküsznek, ha megvárod, amíg összeér az egész: szerintük másnap még finomabb!
  • A lasagne 3-4 napig áll el a hűtőben, ennél tovább már nem érdemes tartogatni. Ha összeállítás után inkább lefagyasztanád, hogy majd később süsd meg, azt is megteheted: 1 hónapig lazán tárolhatod a fagyasztóban.
Lasagne recept és tippek

Fotó: mphillips007/Getty Images

Van, amivel nem érdemes vesződni

  • Senki sem várja el tőled, hogy frissen készítsd a tésztát. Rengeteg munka, és ez esetben nincs akkora különbség házi és bolti verzió között, hogy időt és energiát fordíts rá. Sőt, a házi tésztát gyakrabban fenyegeti az elázás veszélye, ezért így még extra kockázatot is vállalnál.
  • Igen, nagyon fontos, hogy minél több zöldséget együnk, de erre nem feltétlenül a lasagne a megoldás. A vizes zöldségekkel, mint a gomba, sütőtök vagy spenót különösen vigyázni kell, mert eláztathatja a tésztát, a nagy darabok pedig – akárcsak a hús esetében – eleve tiltott zónások. Ha viszont nem mondanál le a zöldségekről, akkor mindenképpen főzd, de legalábbis párold meg őket, és mielőtt a töltelékhez adnád, szűrd le a felesleges nedvességet.

Jöhet egy szuper recept?

Ha a nápolyi verziót készítenéd el, akkor a hozzávalók között paradicsomszósz, mozarella, húsgolyó és ricotta szerepel. Liguria területének változatában a szószt a pesto váltja fel, míg Velence környékén a vörös cikória saláta

 

Most, hogy már tudod az apróságokat, amiktől tökéletes lesz a lasagne, hoztunk egy hagyományos, Emilia Romagnából származó receptet is – vagyis azt, amelyikkel az egész világon azonosítjuk a lasagnét –, hogy a gyakorlatban is kipróbálhasd a tudást.

Hozzávalók

  • 500 g darált marhahús
  • 250 g darált sertéshús
  • 70 g zeller
  • 180 g vöröshagyma
  • 100 g sárgarépa
  • 400 g paradicsompüré
  • 1 szál rozmaring
  • 1 pohár fehérbor
  • 25 ml olívaolaj
  • 600 ml besamel
  • 150 g parmezán
Lasagne recept és tippek

Fotó: Creativ Studio Heinemann/Getty Images

Elkészítés

  1. Az apróra vágott zöldségeket olajon, rozmaringgal pirítsd meg, majd add hozzá a húst a borral elkeverve. Mehet hozzá a paradicsompüré, sózd, borsozd, majd lassú tűzön főzd 80 percig.
  2. A tepsit kend meg egy kis besamellel, erre helyezd rá a tésztalapokat, kend meg egy réteg húsmártással és egy réteg besamellel. Ismételd meg a műveletet, amíg az összes hozzávaló el nem fogy.
  3. Szórd meg a tetejét a sajttal, és mehet a sütőbe körülbelül 45 percre.

Forrás: AllRecipes, La Cucina Italiana, Buonissimo

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top