Friss, egyszerűen elkészíthető, mégis teli-tele van energiával: a zöldségekkel felturbózott quinoasaláta, egyszerre gazdag tápanyagokban, ízletes, szemet gyönyörködtető és jótékonyan hat egészségünkre is.
A quinoa
Ez a Közép- és Dél-Amerikából származó álgabona, inkább van rokonságban a spenóttal, mint a gabonafélékkel. De a lényeg, hogy hihetetlen módon tápláló, kiemelkedő fehérjeforrás, tartalmazza a szervezetünk számára fontos aminosavakat, magas rosttartalmú, gluténmentes, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, egyszóval szuperélelmiszer. Létezik fehér, vörös vagy fekete verzióban is.
Ráadásul fantasztikusan sokoldalú: készülhet belőle reggeli kása, saláta, köret, zöldségpogácsa, töltelék, de még sütemény is.
Hozzávalók:
- 1 bögre quinoa
- 2 bögre víz
- 1 avokádó
- 3-4 koktélparadicsom
- 1 brokkoli
- 150 g kukorica (főtt, vagy fagyasztott)
- olívaolaj
Elkészítés:
- A quinoát öblítsük le alaposan. Majd tegyük fel főni a vízben és forraljuk nagyjából 10 percig. Ha megpuhult a felesleges vizet szűrjük le.
- Közben a zöldségeket aprítsuk fel. Tehetünk be nagyjából bármit, ami otthon van: sárgarépa, cukkini, lila hagyma. És kevés olívaolajon futtassuk át egy serpenyőben. Nem kell teljesen puhára párolni, maradjon roppanós.
- Ha kész, keverjük össze a megfőtt quinoával. Ízesíthetjük mentalevéllel, pár csepp olívaolajjal.