Nincs hagyományos amerikai reggeli puha, illatos palacsintatorony nélkül. Legalábbis mi, a nagy tengeren innen így képzeljük el. Ha szeretnénk kipróbálni, hogyan indulna egy magyar reggel amerikai palacsintával, ne hagyjuk, hogy a laktózérzékenységünk a tervünk útjába álljon.
Amerikai palacsinta mentesen
Habár az eredeti verzió telis-tele van bűnös élvezetekkel: a csomó vajtól, juharsziruptól, esetleg tejszínhabtól kezdve, egészen a fehér lisztig, mi megalkothatjuk saját, személyre szabott, laktózmentes palacsintánkat. Ugyanis minden laktózt tartalmazó hozzávaló gond nélkül helyettesíthető, növényi eredetű, így laktózmentes alapanyagokkal.
A tésztát gazdagíthatjuk kevés fahéj vagy vanília hozzáadásával. A kisütött palacsintatornyot pedig ne felejtsük el feldíszíteni: juharszirup, növényi tejszínhab és sok-sok áfonya, eper, vagy bármilyen más gyümölcs jöhet még rá. Aki úgy szereti, fogyaszthatja gyümölcslekvárral is. Elkészítése nem igényel különösebb konyha felkészültséget, a laktózérzékenyeken túl pedig a vegán étrendet követők is bátran fogyaszthatják, hiszen kimarad belőle a tej, a vaj, de még a tojás is.
Hozzávalók (12 db):
- 1 bögre liszt
- 1 bögre szójatej
- 1 ek. cukor
- 2 ek. növényi olaj
- 1 ek. sütőpor
- csipet só
Elkészítés:
- A lisztet keverjük el a sütőporral és a sóval.
- Adjuk hozzá a szójatejet és az olajat. Egy fakanállal, majd egy kézi habverővel keverjük egészen csomómentesre a tésztát.
- Egy olajjal kikent serpenyőben süssük ki a palacsintákat. Oldalanként 2-3 perc alatt.