Tökéletes választás, ha nyárestén vendégek ugranak fel hozzánk, vagy csak a családnak szeretnénk kedveskedni. Nem kell elrohanni rögtön és felkutatni a legközelebbi kínai büfét, ezt a finomságot mi magunk is el tudjuk készíteni a saját szánk ízére hangolva.
Zöldséges-rákos rizs
Hozzávalók:
- 200 g basmati rizs
- 200 g rákfarok
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 sárgarépa
- 100 g zöldborsó
- 1 ek. szójaszósz
- 2 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kis darabka friss gyömbér
- 2 ek. szezámolaj
Elkészítés:
- A rizst főzzük puhára enyhén sós vízben. Nagyjából 15 perc alatt elkészül.
- A sárgarépát hámozzuk meg, és vágjuk fel vékony (gyufaszál) csíkokra. Kockázzuk fel a megmosott és kimagozott paprika húsát is.
- Egy serpenyőben (legjobb, ha wok) az olajat melegítsük fel, erre jöhet a lereszelt fokhagyma és gyömbér, valamint a felkarikázott újhagyma. Pirítsuk rövid ideig, majd adjuk hozzá a répát, a paprikát és a zöldborsót is, és hagyjuk 5 percig párolódni a wokban.
- Közben a rákfarkat tisztítsuk meg, majd mehet ez is a serpenyőbe, és süssük további 2 percig.
- Adjuk hozzá a megfőtt rizst, szórjuk meg frissen őrölt borssal, és adjuk hozzá a szójaszószt is.
- Pirítsuk még 2-3 percig, és tálalhatjuk is.