Gasztro

Lángos nélkül nincs strandolás, még otthon sem

Egy krumplis és egy kefires lángosreceptet mutatunk. Mindkettő remekül működik, előbbi gyorsabb, utóbbi tésztája akár egy hétig is elvan a hűtőben.

Népi megfigyelésem szerint az utóbbi időben egyre többen oldják meg a strandolást az egyszerűség kedvéért otthon. Ahol gyerek van, ott szinte elengedhetetlen tartozék a kisebb-nagyobb kerti medence, vagy legalább egy felfújható kacsaúsztató az erkélyen, amibe kinyújtott lábbal pont belefér az ötéves kis lurkó.

A strandhangulattól elválaszthatatlan fagyizást mint élményt igen könnyű otthon reprodukálni dobozból, ott van viszont még mindig a lángos kérdése, ami jogos igény, ha fenn akarjuk tartani az illúziót. Ez ugyanakkor már nehezebb ügy, mert hát jó lángost sütni – egyáltalán lángost sütni –, hát az szakértelmet követel. Na jó, nem. Hanem csak egy jó receptet.

Ezt a szépséget itt én sütöttem tegnap. Nem volt nagy kunszt (Fotó: Belső Olga)

Alapesetben a lángos a kenyérfélék népes családjába tartozik, ugyanúgy gondolhatunk rá a kenyérsütés gyorsan elkészülő melléktermékeként, mint a pizzára vagy a langallóra, csak ezt olajban sütjük ki. A kenyér pedig, mielőtt bárki is a szívéhez kapna, lássuk be, a legegyszerűbb sütemény: liszt, só, víz, meg valami kovász vagy élesztő kell hozzá, és ennyi.  

A jó lángos azért eggyel mégiscsak szofisztikáltabb műfaj, de mielőtt elkezdenénk rémeket látni, ki is bököm a nagy titkot: krumpli, az kell bele. Krumpli meg azért csak van otthon. Semmiképpen sem nevezhetjük tájidegennek, a legtöbb helyen ugyanis belesütötték a krumplit a kenyérbe, mivel jobb lett tőle az állaga, és tovább is maradt friss. A krumplinak tehát kimondottan helye van a lángos tésztájában.

Hozzávalók

  • 60 dkg BL 80 kenyérliszt, de sima liszttel is működik, nyugalom
  • 2 tk. só
  • 2,5 dkg élesztő, vagy egy csomag szárított élesztő
  • 2 ek. olaj
  • 1 nagyobb krumpli
  • 4 dl víz

Elkészítés

  1. A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és sós vízben feltesszük főni.
  2. Ez alatt az idő alatt kimérjük a száraz hozzávalókat és összekeverjük egy tálban.
  3. Amikor megfőtt a krumpli, leöntjük a főzővizét egy mérőedénybe, a krumplit finomra törjük az olajjal együtt, és mehet az is a lisztes tálba. A főzővizet kiegészítjük 4 dl-re, majd ezt is beleöntjük a lisztbe, és elkezdjük dagasztani. Egy kevés vizet tartsunk vissza, nem biztos, hogy szükség lesz mindre, de az is lehet, hogy egy kicsit több kell majd. Sosem lehet az ilyesmit előre tudni a kelt tésztáknál.
  4. Akkor jó a tészta, ha közepesen lágy, de kezelhető, elválik az edénytől és a kezünktől is. Ez nagyjából öt perc dagasztás után történik meg, simán lehet bírni karral, nem kell hozzá gép. Letakarjuk, duplájára kelesztjük, ami a meleg folyadék miatt egészen gyorsan meg fog történni.
  5. Ekkor olajos kézzel bucikat formázunk belőle, nekem hét darab lett, de ha irtózol a prímszámoktól, csinálj nyolcat. Olajozott tálcára tesszük, és még egy kicsit kelesztjük, vagy negyedórán át.
  6. Ekkor bő olajat forrósítunk egy nagy lábasban. A kezünkbe veszünk egy bucit, a linkelt videóban látható módon kihúzzuk a tésztát úgy, hogy a közepe vékony, a széle pedig dagi legyen, majd ráfektetjük az olajra. Amikor az egyik fele aranysárgára sült, megfordítjuk, közben időnként letoljuk az olaj aljára. Ha felpúposodott a közepe, szúrjuk ki egy késsel, hogy távozhasson a forró levegő.
  7. Amikor mindkét oldala megsült, az élére állítva lecsöpögtetjük, majd a szokásos módon fogyasztjuk. Ha rám hallgattok, sóval, fokhagymával, tejföllel és reszelt sajttal az igazi a lángos.

Kefires lángos

Mostanában nagyon menő a kefires lángos, aminek valóban elég nagy előnye, hogy jó előre be lehet dagasztani a tésztát, aztán betesszük a hűtőbe és akkor veszünk elő belőle egy-két adagot, amikor éppen megkívánjuk a lángost. Vagyis egy heti strandfeelinget simán le lehet tudni egy dagasztással. Ez azért elég praktikus dolog, főleg, ha minden áldott nap lángost követel a família.

Hozzávalók

  • 55 dkg liszt
  • 2 tk. só
  • 1 tojás
  • 2 pohár (3 dl) kefir
  • 2,5 dkg élesztő, vagy egy csomag porélesztő
  • olaj a sütéshez és a kezünkre

Elkészítés

  1. Összekeverjük a lisztet és a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, és ráütjük a tojást. Hozzáöntjük a kefirt, bedagasztjuk. Az elérni kívánt állag ugyanaz, mint a krumplis lángosnál: lágy, de kezelhető tészta, ami elválik az edénytől és a kezünktől is.
  2. Betakarjuk a tálat és másnapig betesszük a hűtőbe.
  3. Másnap kivesszük a hűtőből és olajos kézzel bucikat formázunk a tésztából, amit olajos tálcán tartunk a továbbiakban. Amit meg szeretnénk sütni, azt kint hagyjuk, a többit visszatesszük a hűtőbe.
  4. Fél órán át hagyjuk, hogy a tészta átvegye a szobahőmérsékletet, majd olajat forrósítunk. A bucikat egyenként, olajos kézzel kihúzogatjuk, majd ráfektetjük a forró olajra, és kisütjük, pont úgy, ahogy a krumplis lángost.

Kipróbálod valamelyiket?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top