nlc.hu
Gasztro
Lángos nélkül nincs strandolás, még otthon sem

Lángos nélkül nincs strandolás, még otthon sem

Egy krumplis és egy kefires lángosreceptet mutatunk. Mindkettő remekül működik, előbbi gyorsabb, utóbbi tésztája akár egy hétig is elvan a hűtőben.

Népi megfigyelésem szerint az utóbbi időben egyre többen oldják meg a strandolást az egyszerűség kedvéért otthon. Ahol gyerek van, ott szinte elengedhetetlen tartozék a kisebb-nagyobb kerti medence, vagy legalább egy felfújható kacsaúsztató az erkélyen, amibe kinyújtott lábbal pont belefér az ötéves kis lurkó.

A strandhangulattól elválaszthatatlan fagyizást mint élményt igen könnyű otthon reprodukálni dobozból, ott van viszont még mindig a lángos kérdése, ami jogos igény, ha fenn akarjuk tartani az illúziót. Ez ugyanakkor már nehezebb ügy, mert hát jó lángost sütni – egyáltalán lángost sütni –, hát az szakértelmet követel. Na jó, nem. Hanem csak egy jó receptet.

Ezt a szépséget itt én sütöttem tegnap. Nem volt nagy kunszt (Fotó: Belső Olga)

Alapesetben a lángos a kenyérfélék népes családjába tartozik, ugyanúgy gondolhatunk rá a kenyérsütés gyorsan elkészülő melléktermékeként, mint a pizzára vagy a langallóra, csak ezt olajban sütjük ki. A kenyér pedig, mielőtt bárki is a szívéhez kapna, lássuk be, a legegyszerűbb sütemény: liszt, só, víz, meg valami kovász vagy élesztő kell hozzá, és ennyi.  

A jó lángos azért eggyel mégiscsak szofisztikáltabb műfaj, de mielőtt elkezdenénk rémeket látni, ki is bököm a nagy titkot: krumpli, az kell bele. Krumpli meg azért csak van otthon. Semmiképpen sem nevezhetjük tájidegennek, a legtöbb helyen ugyanis belesütötték a krumplit a kenyérbe, mivel jobb lett tőle az állaga, és tovább is maradt friss. A krumplinak tehát kimondottan helye van a lángos tésztájában.

Hozzávalók

  • 60 dkg BL 80 kenyérliszt, de sima liszttel is működik, nyugalom
  • 2 tk. só
  • 2,5 dkg élesztő, vagy egy csomag szárított élesztő
  • 2 ek. olaj
  • 1 nagyobb krumpli
  • 4 dl víz

Elkészítés

  1. A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és sós vízben feltesszük főni.
  2. Ez alatt az idő alatt kimérjük a száraz hozzávalókat és összekeverjük egy tálban.
  3. Amikor megfőtt a krumpli, leöntjük a főzővizét egy mérőedénybe, a krumplit finomra törjük az olajjal együtt, és mehet az is a lisztes tálba. A főzővizet kiegészítjük 4 dl-re, majd ezt is beleöntjük a lisztbe, és elkezdjük dagasztani. Egy kevés vizet tartsunk vissza, nem biztos, hogy szükség lesz mindre, de az is lehet, hogy egy kicsit több kell majd. Sosem lehet az ilyesmit előre tudni a kelt tésztáknál.
  4. Akkor jó a tészta, ha közepesen lágy, de kezelhető, elválik az edénytől és a kezünktől is. Ez nagyjából öt perc dagasztás után történik meg, simán lehet bírni karral, nem kell hozzá gép. Letakarjuk, duplájára kelesztjük, ami a meleg folyadék miatt egészen gyorsan meg fog történni.
  5. Ekkor olajos kézzel bucikat formázunk belőle, nekem hét darab lett, de ha irtózol a prímszámoktól, csinálj nyolcat. Olajozott tálcára tesszük, és még egy kicsit kelesztjük, vagy negyedórán át.
  6. Ekkor bő olajat forrósítunk egy nagy lábasban. A kezünkbe veszünk egy bucit, a linkelt videóban látható módon kihúzzuk a tésztát úgy, hogy a közepe vékony, a széle pedig dagi legyen, majd ráfektetjük az olajra. Amikor az egyik fele aranysárgára sült, megfordítjuk, közben időnként letoljuk az olaj aljára. Ha felpúposodott a közepe, szúrjuk ki egy késsel, hogy távozhasson a forró levegő.
  7. Amikor mindkét oldala megsült, az élére állítva lecsöpögtetjük, majd a szokásos módon fogyasztjuk. Ha rám hallgattok, sóval, fokhagymával, tejföllel és reszelt sajttal az igazi a lángos.

Kefires lángos

Mostanában nagyon menő a kefires lángos, aminek valóban elég nagy előnye, hogy jó előre be lehet dagasztani a tésztát, aztán betesszük a hűtőbe és akkor veszünk elő belőle egy-két adagot, amikor éppen megkívánjuk a lángost. Vagyis egy heti strandfeelinget simán le lehet tudni egy dagasztással. Ez azért elég praktikus dolog, főleg, ha minden áldott nap lángost követel a família.

Hozzávalók

  • 55 dkg liszt
  • 2 tk. só
  • 1 tojás
  • 2 pohár (3 dl) kefir
  • 2,5 dkg élesztő, vagy egy csomag porélesztő
  • olaj a sütéshez és a kezünkre

Elkészítés

  1. Összekeverjük a lisztet és a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, és ráütjük a tojást. Hozzáöntjük a kefirt, bedagasztjuk. Az elérni kívánt állag ugyanaz, mint a krumplis lángosnál: lágy, de kezelhető tészta, ami elválik az edénytől és a kezünktől is.
  2. Betakarjuk a tálat és másnapig betesszük a hűtőbe.
  3. Másnap kivesszük a hűtőből és olajos kézzel bucikat formázunk a tésztából, amit olajos tálcán tartunk a továbbiakban. Amit meg szeretnénk sütni, azt kint hagyjuk, a többit visszatesszük a hűtőbe.
  4. Fél órán át hagyjuk, hogy a tészta átvegye a szobahőmérsékletet, majd olajat forrósítunk. A bucikat egyenként, olajos kézzel kihúzogatjuk, majd ráfektetjük a forró olajra, és kisütjük, pont úgy, ahogy a krumplis lángost.

Kipróbálod valamelyiket?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top