Nem tudom, más hogy van vele, de én alig vártam már az őszt. Persze nem az esőt, a kiszámíthatatlan időjárást, az iskolát meg a napok rövidülését, hanem azt, hogy végre normális hőmérséklet uralkodjon, és lehessen egy jóízűt főzni, úgy rendesen beleállni a dologba, nem pedig csak gyorsan összedobni valami rendesnek tűnő kaját, aztán menekülni a vízpartra lehűlni.
Úgyhogy most aztán sütünk-főzünk, de közben semmiképpen sem válunk a háztartás mártírjává, hanem élvezzük az első pillanattól az utolsóig. A mosogatás ráér. Természetesen ez alkalommal is a szezon csodálatos terméseiből válogatunk, illatos karalábé-krémlevessel kezdünk, ami után mindenki megnyalja a tíz ujját. Az sem baj, ha a gyerek csípőből elutasítja a karalábét, megküzdöttünk már életünkben nagyobb problémákkal is. Egyszerűen ne mondd el neki, hogy abból van, úgysem fog rájönni magától.
A másodikféle szilvás-balzsamecetes oldalas lesz. Arra is van válaszom, ha az oldalastól éppenséggel idegenkedtek: nyugodtan lehet akár karajból is készíteni. Annyi finom szaftja lesz ugyanis, hogy nem fog kiszáradni a hús, helyette átveszi a pác és a lazán mellé dobált szilva minden ízét-zamatát. Csodálatos lesz, megígérem.
Desszertnek pedig végre jöhetnek a sütőtökös édességek: kezdjük egy finom és egészséges kókuszos tökgolyóval, amihez csak a tököt kell megsütni, a golyót már nem.
Karalábé-krémleves
A karalábé nem túl izgalmas zöldség, megfigyelésem szerint a szocializálatlanabb emberkék (úgy is mint gyerekek) általában a tányér szélére pöckölik, de most nem fogják tudni, mivel krémlevesről van szó. Jó fűszeresről egyébként, úgyhogy szeretni fogják. Egyébként engem akkor kezdett el izgatni a karalábé mint jelenség, amikor valamelyik főzőcsatornán az egyik sztárséf úgy mutatta be, hogy „nézzék ezt a cuki, ufószerű dolgot, na, ez egy zöldség, és a magyarok eszik előszeretettel”. Hát, hogy előszeretettel-e, az véleményes, de hogy cuki és ufószerű, most, hogy így mondja, tényleg. Másnap meg is volt a karalábéültetvény a kertemben.
Hozzávalók
- 1 fej hagyma
- olaj
- 1 szál sárgarépa
- 2 fej karalábé
- fél tk. csombor
- fél tk. tárkony
- só
- 1 pohár tejföl
- tökmagolaj a tetejére, elhagyható
Elkészítés
- A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük az olajon.
- Közben megtisztítjuk a répát és a karalábét, előbbit karikákra, utóbbit kockákra vágjuk, habár a formával szemben nincsenek elvárásaink, úgyis pépesítjük a végén.
- Amikor kész a hagyma, rádobjuk a zöldségeket, és időnként megkevergetve hagyjuk, hogy egy kicsit színt kapjanak, így különösen finom íze lesz a levesnek.
- Felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a fűszereket. Lefedjük, megfőzzük. Amikor a zöldségek már teljesen puhák, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel simára turmixoljuk.
- Tálaláskor tökmagolajat csorgatunk a tetejére, ha van.
Szilvás-balzsamecetes sült oldalas
Ebben a fogásban aztán minden benne van, amitől finom és ízletes lesz az étel. Az oldalasnak megvan az a jó tulajdonsága, hogy minden ízt képes magába szívni, amit csak hozzáadunk, és bár általában a húst esszük lelkesen, a zsír és a csont is nyakig benne van a dologban, egyszerűen muszáj leszopogatni. Az oldalas egyszerűen egyedülálló és pótolhatatlan – kivéve, ha tényleg nagyon idegenkedünk tőle. Akkor a legalapabb húsból, sertéskarajból is elkészíthető ez a fogás, ami egy szomorú kompromisszum, de valójában működik: a hús puha lesz, és finom. Persze nem olyan finom, mintha oldalas lenne, de egészen elfogadható.
Hozzávalók
- 1 kg oldalas (vagy karaj, vagy vegyesen a kettő)
- 1 ek. méz
- 3 ek. balzsamecet
- 1 ek. olaj
- 3 ek. víz
- chilipehely
- 2 szem szegfűszeg
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors
- 20 dkg szilva, kimagozva
Elkészítés
- Először elkészítjük a pácot: a mézet, az olajat, a balzsamecetet, a vizet, a zúzott fokhagymát és a fűszereket összekeverjük egy tálban.
- Az oldalast feldaraboljuk, sózzuk, beletesszük egy tepsibe, és nyakon öntjük a páccal. Letakarjuk alufóliával vagy bevizezett sütőpapírral, és betoljuk a 180 fokos sütőbe.
- Kb. egy óra múlva óvatosan, hogy meg ne égessük magunkat a kicsapódó gőzzel, levesszük a tepsiről a borítást, és a hús mellé szórjuk a kimagozott szilvát.
- Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a hús meg nem pirul.
- Köretnek hagymás tört krumplit kínálunk: a krumplit sós vízben megfőzzük, a hagymát olajon közepesen barnára karamellizáljuk, majd a kettőt jól összekeverjük, hadd törjön, és már kész is a mennyei ebéd.
Kókuszos sütőtökgolyó
Végre itt a sütőtökszezon! Csapjunk is a közepébe, és készítsünk egy gyors és finom édességet! A mennyiségeket itt nem igazán érdemes megadni, mindenki készítsen annyit, amennyi kijön a tökéből, nem kell ezt bonyolítani.
Hozzávalók
- sütőtök
- kekszmorzsa, amennyit felvesz
- 1 marék mazsola
- kókuszreszelék a forgatáshoz
Elkészítés
- A tököt felvágjuk, magjait eltávolítjuk. Tepsire tesszük, és puhára sütjük.
- Amikor kész, belekanalazzuk a húsát a késes robotgépbe (vagy a botmixer edényébe), dobunk hozzá egy marék mazsolát, és összeturmixoljuk. Annyira nem fontos, hogy teljesen homogén legyen, nem baj, ha vannak benne rágható mazsoladarabok.
- Ezt a pépet átszedjük egy tálba, és annyi kekszmorzsát keverünk hozzá, hogy laza, de jól kezelhető masszát kapjunk.
- A masszából vizes kézzel golyókat formálunk, amit kókuszreszelékbe forgatunk, és kész is az édesség.
Jó étvágyat hozzá!