Az ünnepek alatt rengeteg ital fogy, amik – sajnálatos módon, vagy nem, majd ezt mindenki eldönti magában – mind édesek. A cukros likőrhöz, a borhoz, üdítőhöz viszont nem mindig esik jól az édes sütemény. Ráadásul nem mindenki édesszájú, így az ünnepi készülődés során azokra is érdemes gondolni, akiket teljességgel hidegen hagynak az édes sütik. Tudom, nehéz elképzelni, de vannak ilyen emberek. Gondoljunk rájuk is szeretettel, de ne csak gondoljunk, hanem süssünk is nekik valami finomat, csak ne csodálkozzunk a végén, amikor elkapkodják előlük a jóféle borkorcsolyát!
Házi sajtos rúd
A pogácsa után a legnagyobb klasszikus a hagyományos sajtos rúd. Annyira retró, hogy muszáj megkóstolni, ha pedig még gusztusos sült sajt is piroslik a tetején, egyenesen ellenállhatatlan.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 1 evőkanál zsír
- 150 g reszelt sajt
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 50 g élesztő (nem por!)
- 1 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 1/2 pohár joghurt vagy tejföl
A tetejére
- A tésztából kimaradt tojásfehérje
- reszelt sajt, durvára tört mandula, szezámmag, tökmag vagy lenmag ízlés szerint
Elkészítés
- Langyosítsd meg a tejet, oldd fel benne a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Tedd félre 10-15 percre, hogy felfusson.
- Közben a lisztet szitáld egy tálba, keverd bele a sót, majd a felkockázott vajat és a zsírt. Gyúrd morzsás tésztává, majd add hozzá a tojások sárgáját és a reszelt sajtot is.
- Mostanra biztosan felfutott az élesztő is, így hozzá lehet önteni a tésztához, a nem túl hideg joghurttal vagy tejföllel együtt (ez utóbbit érdemes több részletben hozzáadni, nehogy túlzottan lágy legyen a végeredmény!)
- Gyúrd össze alaposan, akkor lesz jó, ha puha lesz, de nem ragad rá a kezedre. Szórd meg pici liszttel, terítsd le egy konyharuhával és meleg helyen pihentesd 40 percig.
- Ha letelt a pihenőidő, borítsd a tésztát lisztezett deszkára és vágd ketté. Formálj belőle két gombócot, először az elsőt, majd a másodikat nyújtsd 5-6 mm vastagra.
- Késsel vagy pizzaszeletelővel vágd hosszabb-rövidebb csíkokra és fektesd sütőpapírral bélelt tepsire. Kend le a tetejét villával kissé felvert tojásfehérjével, majd szórd meg reszelt sajttal vagy magokkal, ahogy kedved tartja.
- Told 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 15 perc alatt süsd készre – mindenképp tartsd szemmel, mert könnyen megpirulhat!
Expressz parmezános keksz
Ha nem bajlódnál a rudak vagdosásával, lekenésével és szórásával, akkor készíts expressz sajtos kekszet, igazán klassz sós rágcsálnivalót kapsz, ha nekilátsz. Sokat dob egyébként rajta, ha kerül valami a tetejére – például reszelt sajt, mák vagy köménymag –, de anélkül is szuper. A tésztáját gyerekjáték összeállítani és a sütés sem kíván sok időt, a leghosszabb az egész procedúrában a pihentetési idő, amit semmiképp sem érdemes elsietni vagy átugrani, ugyanis nagyon jót tesz a kekszeknek!
Hozzávalók
- 100 g reszelt parmezán
- 100 g karakteres ízű sajt (például kemény kecskesajt, de bármilyen füstölt sajt jó)
- 150 g vaj
- 130 g liszt
- frissen őrölt bors
- 1 tojás
- a tetejére tökmag, szezámmag, mák, pisztácia vagy egy csipet oregánó (de ez el is hagyható)
Elkészítés
- A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a kétféle reszelt sajtot, egy kis őrölt borsot és a nagyobb darabokra vágott vajat.
- Gyors mozdulatokkal dolgozd össze, aztán ha összeállt a tészta, csomagold folpackba, és tedd egy órára a hűtőbe.
- Ha letelt az idő, vedd ki, hagyd pihenni még 10 percig szobahőmérsékleten, majd lisztezett deszkán nyújtsd kb. 5 mm vastagra.
- Szaggass belőle különböző formákat, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsire.
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, míg melegszik, megkenheted a kekszek tetejét villával kissé felvert tojásfehérjével és megszórhatod a kedved szerinti feltéttel.
- Told be a sütőbe, és 10-12 perc alatt süsd készre.