Most bizony felértékelődött, hogy ki tud sütni kiflit, kenyeret. Bár a friss élesztő ellátás egyelőre akadozik, házi kovásszal, vagy száraz élesztővel is elkészíthetjük a friss pékárut. Húsvétkor pedig süthetünk nyuszi formájú kenyeret a családnak, némi kézügyesség és néhány alapanyag segítségével. Lássuk a receptet!
Hozzávalók:
- 2 x fél kg előre elkészített kenyértészta (kovászolt kenyér recept, bögrés-kutyulós kenyér recept)
- 1 db nagy tojás lazán felverve
- bármilyen mártogatós szósz a kenyérhez
- 2 szem mazsola és 2 szem mandula a díszítéshez
Elkészítés:
- Az egyik tésztadarab negyedét vágjuk le, formáljunk belőle körtealakot a nyuszi fejéhez. Nyújtsuk ki a maradék tésztát ovális alakúra, és helyezzük egy bevajazott tepsibe. Illesszük a fejet a testhez
- A másik fél kg-os mirelit kenyértésztát daraboljuk hat felé, 2 részből formáljuk ki a füleket, 2 részből pedig a lábakat. A maradék két részből csípjünk le három kisebb darabot, és ebből alakítsuk ki az orrát és az arc részét. A maradék két kis gumóból készítsük el a mellső lábait.
- A két mazsolát helyezzük a szeme helyőre, a fogait pedig a mandula szemekből alakítsuk ki.
- Melegítsük elő a sütőt, kenjük át a tojással a tésztát, majd 350 fokon süssük 25-30 percig, amíg aranybarna nem lesz a tészta.
Süss kenyeret otthon!
- Este bekeverjük, reggel megsütjük – friss ciabatta reggelire, 5 perc munkával
- Isteni sajtos-fokhagymás kenyér, amit ki kell próbálnod ősszel
(Forrás: Tasteofhome)