nlc.hu
Gasztro

Káposzta savanyítás nyáron

Hogy savanyítsunk káposztát nyáron? Kovászolással!

Káposztát kétféle módon savanyíthatunk. Most nyáron kovászolással, mint az uborkát, télen pedig taposással. Mindkettő nagyon egyszerű, de más a végeredmény.

Kétféle nyári töltött káposzta létezik, az egyik amikor enyhén ecetes vízben megfőzik a leveleket, a másik pedig a kovászolt káposztával készített. Mindkettőhöz savanyú káposzta kell, mégis más az ízük. Aki még csak hagyományos savanyú káposztát evett, annak mindig nagy meglepetés a kovászolt káposzta üdesége, frissessége.

Természetesen nem csak töltött káposztát, de székely káposztát, káposztalevest, sőt nyári káposztasalátát és készíthetünk belőle.

Több nemzet is magáénak vallja a savanyított káposztát (Fotó: Pexels)

Több nemzet is magáénak vallja a savanyított káposztát (Fotó: Pexels)

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej nyári káposzta  
  • kilónként 1 ek só
  • egy nagy csomó, virágos, magos és zöldes kapor, olyan, mint a kovászos uborkához
  • 2  ág borsikafű
  • 2 ek egész bors,
  • 4 babérlevél
  • 6 gerezd fokhagyma
  • hegyes, erős paprika, csili
  • 2 meggylevél, esetleg egy apró fürt zöld szőlő (ezek el is maradhatnak)
  • 1 szelet kovászos kenyér

A káposztából leszedünk pár levelet, amit később majd tölteni fogunk, a többit legyaluljuk, a torzsát félretesszük. Hozzáadjuk a  kilogrammonkénti egy púpos evőkanálnyi só, majd az egész borsot és a babérlevelet is. Egy akkora üvegedénybe, amibe majd minden belefér lenyomkodjuk a kaprot. Erre jön a sózott káposzta még kapor, a borsikafű egy-két erős paprika, a fokhagyma, és ha teszünk bele meggylevelet, akkor az is.

Csak egy nagy fej káposztára van szükség (Fotó: Pixabay)

Csak egy nagy fej káposztára van szükség (Fotó: Pixabay)

Annyi langyos vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, majd letakarjuk az egészben hagyott káposztalevelekkel. Erre éppúgy, mint uborka kovászoláskor, egy nagy szelet kovászos kenyér kerül.

Tetejére és alá is egy tányért teszünk, hogy amikor beindul a forrás, legyen hol kibugyognia a víznek. Meleg helyre állítjuk, napsütés nem kell neki, de a harminc fokot szereti, majd várunk minimum egy hetet. Ekkor leszedjük róla  a kenyeret, és  áttesszük hideg helyre a káposztát. 

A kiforrt sós levet folyamatosan pótolni kell!

A taposott káposzta savanyításának az ideje késő ősszel van, az másfajta káposztából készül. Ígérjük, időben megírjuk azt is.

Mit savanyíthatunk még?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top