nlc.hu
Gasztro
Népszerű kenyér receptek

Így készül az 5 legnépszerűbb kenyér a Földön

Ahány nemzet, annyiféle kenyér létezik a világon, most bemutatunk közülük ötöt, amit érdemes otthon is kipróbálni.

A világ összes kenyerét természetesen képtelenség egy cikkben bemutatni, olyan sokféleképpen készítik el a nemzetek ezt az alapélelmiszert. Mi most öt olyan kenyérfélét mutatunk, amit otthon is nyugodtan kipróbálhatsz, mert nem nehéz elkészíteni egyiket sem.

Kukoricakenyér

Közép-Amerikában elterjedt a cornbread, ami édeskés, és nekünk inkább egy süti jut eszünkbe róla, de jó alternatíva, ha kevesebb lisztet szeretnénk enni. Ráadásul rendkívül gyorsan elkészül, nem kell dagasztani, csak összekeverni a hozzávalókat és 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütni.

Hozzávalók:

  • 10 dkg kukoricadara
  • 15 dkg fehér liszt
  • 1 csipet só
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 ek. méz
  • 1 db tojás

Naan kenyér

Az indiai hagyományos kenyér a naan, aminek az érdekessége, hogy ezt használják kanál helyett is. Könnyen elkészíthető, laktató kenyérféle, ami remek alternatívája a megszokott kenyereknek.

Hozzávalók:

  • 150 gramm langyos víz
  • 7 gramm élesztő
  • 250 gramm liszt
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 2,5 evőkanál joghurt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • étolaj

Elkészítése:

Az indiaiak ugyan ghivel, azaz tisztított vajjal készítik az olaj helyett (ezt otthon is elő lehet állítani, csak macerás), de mi most maradunk az egyszerűbb, olajos verziónál. A joghurtot le kell csepegtetni felhasználás előtt, hogy jó sűrű legyen. A liszt felét egy tálban elkeverjük a vízzel és élesztővel, majd 30 percig pihentetjük. Ezután keverjük hozzá a maradék lisztet, sütőport, sót és joghurtot. Simára keverjük, 1-2 evőkanál olajat adunk hozzá, és kapunk egy kissé ragadós tésztát. Pihentetjük 15 percig, majd egy olajozott deszkára tesszük, ahol egy percig dagasztjuk. Újabb 15 perc pihenő után átgyúrjuk, négyfelé osztjuk. Egy nagy serpenyőt kikenünk olajjal, és feltesszük melegedni. A tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és a forró serpenyőbe tesszük, megkenjük olajjal a tetejét és lefedve sütjük 2-3 percig mindkét oldalát.

Bagel

Eredetileg Lengyelországból származik a bagel, ami kifejezetten reggeli ételnek számít nálunk. Édesen vagy sósan is esszük, és előszeretettel készítünk belőle szendvicseket.

Sütt ötféle kenyeret a világ öt tájáról!

A bagel édesen és sósan is ehető kenyérféle (Kép: Unsplash)

Hozzávalók:

  • 2 darab tojás
  • 20 gramm nádcukor
  • 600 gramm liszt
  • 10 gramm szobahőmérsékletű vaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • 20 gramm élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 1 kávéskanál só

Az élesztőt, tojásokat, cukrot és a tej harmadát habverővel elkeverjük, utána hozzáadjuk a vajat és olajat. A lisztet és sót egy nagy tálba tesszük, ehhez adjuk hozzá a tojásos keveréket, és a dagasztókarral simára kavarjuk. 45 percig kelni hagyjuk a tésztát. Átgyúrjuk a kelesztés után, felvágjuk 65-70 grammos darabokra, melyekből labdákat gyúrunk. Ezt is pihentetjük 10-15 percig. A labdák közepébe lyukat fúrunk az ujjunkkal úgy, hogy bagel formát kapjunk. Újabb pihentetés következik 30 percig. Forralunk vizet egy lábasban, beleteszünk 5-6 evőkanál nádcukrot, és a megkelt bageleket egyesével rakjuk a forrásban lévő vízbe 15-15 másodpercre mindkét oldalával. A forró bageleket sütőpapíros tepsire tesszük, és 12-14 perc alatt aranybarnára sütjük a 220 fokra előmelegített sütőben.

Ír fekete kenyér

Írországból érkezett a fekete kenyér, ami eredetileg teljes kiőrlésű lisztből, búzacsírából és barnacukorból készült, élesztő nélkül. Az elkészítése könnyű, nem kell dagasztani és keleszteni, csak összekeverni, és mehet a sütőbe 200 fokra, 40 perc alatt kész is van.

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 45 dkg író, joghurt vagy kefir
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk cukor
  • 1 mk só

Ciabatta

Az olasz kenyeret ismerjük és szeretjük, csak sajnos még nem teljesen a mindennapjaink része, pedig frissen a sütőből a legfinomabb. Nem nagy ördöngösség előállítani, dagasztást nem igényel, de érdemes állni hagyni a tésztát sütés előtt.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1,5 teáskanál só
  • fél teáskanál szárított élesztő
  • 1,5 csésze víz

Miután összekevertük a hozzávalókat, betesszük a tésztát egy éjszakára a hűtőbe (minimum hat órára). 190 fokra előmelegítjük a sütőt, a tésztát egy jénai tálba tesszük, és betoljuk a sütőbe. 25-30 perc alatt már el is készül a ciabatta.

Még több kenyér a videón:

via

Kiemelt kép: Unsplash

Mutatunk édes sütnivalókat is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top