Megdönthetetlen a krémlevesek népszerűsége, amin egy percig sem kell csodálkozni: laktatóak, finomak, táplálóak és pillanatok alatt, könnyedén összedobhatóak még egy magamfajtának is, akinek enyhén szólva lila gőze sincs, mi fán terem a főzés. Ráadásul ezek a finom őszi receptek remek megoldást jelentenek a hűtőszekrényben vagy a kamrában megbúvó maradékok felhasználására is!
Dobd fel az őszi napokat különleges krémlevesekkel
Ez nem a nagyi borsólevesreceptje: borsó- és mentakrémleves
Indítsunk egy igazán különleges ízvilágú krémlevessel – ami nem, nem az egyszerű sütőtökkrémleves –, ahol már az első kanál után igazi ízorgiában lehet részed. Imádni fogod, ahogy a menta üde, friss íze minden egyes falatban visszaköszön. És akkor itt még nincs vége: összesen 20 percre van szükséged, hogy mindezt átélhesd.
Hozzávalók:
- 3, 5 csésze fagyasztott borsó
- 3 csésze zöldségalaplé
- 4 nagy medvehagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 evőkanál friss citromlé
- fél csésze mentalevél
- negyed csésze tejszín
- fél evőkanál só
- negyed teáskanál fekete bors
Elkészítés:
Hevíts fel olajat egy közepes serpenyőben, közepes lángon. Dobd bele a medvehagymát és a fokhagymát, majd 6-8 percig kevergesd, amíg meg nem dinsztelődnek. Ezután add hozzá a zöldségalaplevet, a borsót, a mentát, a citromlevet, valamint a sót és a borsot. Forrald fel, majd közepes lángon párold körülbelül 8 percig, vagy amíg a borsó meg nem puhul. Ezután öntsd bele a levesed a turmixgépbe a tejszínnel és indulhat a pürésítés. Fűszerezz sóval és borssal, amennyiben szükséges. Tálald melegen.
Tipp
Tálald vajban pirított kenyérkockákkal és egy kis mentalevéllel.
Egy csipetnyi nyár egy tál krémlevesben: kukoricakrémleves
Ez a krémleves izgalmas, ropogós, fűszeres és intenzív, akárcsak a meleg nyári hónapok. Idézd meg az esős, szomorkás őszi napokon a nyár és Mexikó tüzes szellemét. Durván 50 perc kell hozzá.
Hozzávalók:
- 6 kukoricacső
- 4 evőkanál vaj
- 4 evőkanál liszt
- 1 hagyma apróra vágva
- 1 doboz zöld chili
- 4 fokhagymagerezd darálva
- 1 babérlevél
- fél csésze zöldség alaplé
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál fekete bors
- fél teáskanál chilipor
- negyed teáskanál fehér bors
- fél teáskanál oregánó
- negyed csésze koriander
- 2 lime
- Cholula mexikói chiliszósz (kihagyható)
- cotija sajt (parmezán is tökéletesen megfelel)
Elkészítés:
Közepesen forró grillen vagy forró grill serpenyőben körülbelül 10 percen keresztül forgasd a kukoricákat. Miután megpirult, tedd félre. Ha kihűlt vágódeszkán szeleteld le a kukoricaszemeket. Egy csészényi kukoricamagot tegyél félre. A kukoricacsövekből is tegyél félre négyet. Ezután egy nagy edényben olvaszd fel a vajat, vedd le a tűzről és add hozzá a lisztet. Keverjünk hozzá lisztet, és készíts belőle rántást. Add hozzá a hagymát, a zöld chilit, a fokhagymát, az oregánót, a babérlevelet és főzd 2 percig vagy amíg a hagyma megpuhul.
Öntsd hozzá a zöldségalaplét, és add hozzá a félretett egy bögre kukoricát, valamint a kukoricacsöveket. Az egészet közepes lángon főzd 25 percig. Ezután vedd ki és dobd el a kukoricacsöveket és a babérlevelet.
Tegyél ki egy fél csésze levest egy külön edénybe, a maradékot pedig turmixépben pürésítsd a kívánt állagra. Keverd vissza a félretett levest, és kész is vagy.
Tipp
Az elkészült krémlevesed tetejére önts egy csipetnyi chiliszószt – ha szereted. Ha nem, akkor a pirított kukoricából mindenképp kerüljön pár szem díszítésként, de a koriander, a sajt és a tejföl se maradjon le.
Az ínyencségek kedvelőinek: paradicsomkrémleves füstölt marhahússal
Turbózd fel a paradicsomlevest, aminek titkos hozzávalója a füstölt marhahús. Egészen biztos, hogy mindenki megfogja nyalni a 10 ujját. Laktató különlegesség egy óra alatt. Nem hangzik rosszul, igaz?
Hozzávalók:
- fél kiló darált marhahús
- fél teáskanál fokhagymapor
- fél teáskanál hagymapor
- 1 ½ evőkanál szőlőmagolaj
- fél hagyma apróra vágva
- 6 fokhagymagerezd (ledarálva)
- 4-6 chipotle apróra vágva (fafüstön szárított jalapeño)
- 2 evőkanál barbecue szósz
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 3 teáskanál só
- 1 teáskanál fekete bors
- 1 sűrített paradicsomkonzerv
- 1/4 csésze koriander apróra vágva
- 1 liter marhahús alaplé
- ¼ csésze Worcestershire szósz
Elkészítés:
Egy nagy edénybe tedd bele a marhahúst, a fokhagyma- és hagymaport, majd 5 percig főzd. A marhahúst vedd ki a fazékból, és tedd félre. Ugyanebben a fazékban dinszteld meg a hagymát, adj hozzá egy teáskanál sót, és időnként keverd meg. Főzd 5 percig vagy amíg a hagyma áttetszővé nem válik. Ezután add hozzá a darált fokhagymát, a chipotle paprikát és a barbecue szószt, az oreganót, sót és borsot. Keverd össze, és pirítsd egy percig. Add hozzá a paradicsomkonzervet, a koriandert, a marhahús alaplevet, (tetszés szerint egy kis vörösbort) és jól keverd össze.
Hagyd egy kicsit kihűlni, majd utána öntsd a turmixgépbe a levesed. És már a finisben is vagy: nincs más dolgod, csak a kívánt állagúra összeturmixolni az egészet.
Tipp
Megbolondíthatod a különleges krémlevesed egy kis tejföllel, petrezselyemmel és pirított kenyérrel.
Készíts ellenállhatatlan desszerteket az ősz slágergyümölcseiből:
- Szőlős-kecskesajtos saláta és vörösboros csokitorta – hozd ki a maximumot a szőlőből!
- Közeleg a fügeszezon: készíts egyszerű, fügés-sajtos harapnivalót!
- Süss sütőtökből sütit – könyörögni fognak a receptjeidért!
(Nyitó kép: getty/ Anjelika Gretskaia)