Az október az új szeptember. 150 évvel ezelőtt, Petőfinél már a szeptember vége is erősen az ősz szférájába tartozott, ehhez képest most, így, hogy nyakunkon a téli időszámítás, még mindig nyílnak a völgyben a kerti virágok, de legfőképp még mindig érik a füge a kertben. Dömping van, úgyhogy a szintén boldog, fügefa-tulajdonos barátnőimmel nagyban megy a receptcsere. Menők vagyunk, saját sütiket találunk ki fügére, a két legjobban sikerült, ám nem túl bonyolult süti álljon is itt.
Habcsókos-fügés pite
Ennek a pitének az alapja linzertészta, rajta karikára vágott, érett, édes és fűszeres füge van, amit habcsókokkal koronáztam meg. Mennyei, de tényleg.
Hozzávalók (jó nagy, 34 cm átmérőjű pitéstálhoz)
- 25 dkg liszt
- fél cs. sütőpor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 3 evőkanál cukor
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojás
- és annyi tejföl, amennyitől összeáll a linzertészta
- 12 db füge (mérettől függően több vagy kevesebb is lehet)
- fűszerek: 1-1 csipet fahéj, gyömbérpor, kardamom, 1 ek. citromlé és 1 citrom héja (vagy ami van ezek közül)
A habcsókhoz
- 2 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- 1 csepp ecet
Elkészítés
- Először elkészítjük a linzertésztát: A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal, utána beletesszük a tojást és még annyi tejfölt, hogy össze tudjuk gyúrni. Betesszük a hűtőbe és fél órán át hagyjuk pihenni.
- Amikor letelt az ideje, kinyújtjuk a tésztát, vagy egyenesen belenyomkodjuk a pités tálba, de úgy, hogy a széleket is beborítsa. Betesszük a 180 fokosra felmelegített sütőbe és elősütjük, éppen csak annyira, hogy megmerevedjen a tészta.
- Karikára vágjuk a fügét és ráhelyezzük az elősütött linzertésztára. Most jönnek a fűszerek: szórunk rá őrölt fahéjat, kardamomot (ha van. Ha nincs, alighanem tudunk élni nélküle), gyömbérport és csorgatunk rá citromlevet. Ha ehető héjú citrommal dolgozunk, akkor reszeljük rá a héját is!
- Készítsük el a habot: először csak úgy, magában kezdjük el felverni a tojásfehérjéket, majd, amikor már ígéretes hab keletkezett, adjuk hozzá a cukrot és az ecetet, úgy verjük keményre.
- Töltsük habzsákba vagy ha nincs, kiskanállal rakjunk halmokat a habból a pite tetejére, majd toljuk be a 180 fokos sütőbe és addig süssük, amíg a habcsókok kis színt nem kapnak. Ez idő alatt a füge is kellemesen megpuhul és átjárják a fűszerek. Kész is a sütemény.
Habos-fügés aprósütemény
Ennek a sütinek az alapja puha piskóta (hülyebiztos recepttel, nyugodtan belevághatunk), amit rózsavizes cukorsziruppal itatunk át, erre jön a friss füge, amit mascarponés tejszínhabbal koronázunk meg.
Hozzávalók
A piskótához
- 4 tojás
- 6 evőkanál meleg víz
- 15 dkg cukor
- 17 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- só
- 12 füge (de lehet, hogy több vagy kevesebb)
A sziruphoz
- 1 dl víz
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál rózsavíz (arab és indiai boltokban lehet kapni)
A habhoz
- 2 dl habtejszín
- 20 dkg mascarpone
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál rózsavíz
Elkészítés
- Először megsütjük a piskótát. A tojások sárgáját elkeverjük a meleg vízzel, majd belekeverjük a cukrot is és apránként a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjéket habbá verjük és végül óvatosan ezt is beleforgatjuk a masszába.
- Kibélelünk sütőpapírral egy sütőlemezt, rásimítjuk a piskóta masszáját és 180 fokosra előmelegített sütőben megsütjük. Nem fog összeesni, nem kell félteni, nem lesz semmi baja, a sütőpor gondoskodik róla.
- Amikor kész, kivesszük a tepsiből, megfordítjuk, az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
- Elkészítjük a szirupot: a vizet felforraljuk a cukorral, főzzük legalább öt percig, végül elzárjuk és a végén hozzáadjuk a rózsavizet.
- Közben felkarikázzuk a fügéket: rendszerint az alján meg a csúcsán kívül 3 szelet adódik egy gyümölcsből.
- A piskótából közepes (nagyjából füge méretű) pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki és megkenjük mindet a rózsavizes sziruppal, majd teszünk rájuk egy-egy karika fügét.
- Most az alaposan behűtött tejszínt elkezdjük habbá verni, félúton hozzáadjuk a mascarponét, a cukrot és a rózsavizet is. A kész habot habzsákba töltjük (vagy egy nejlonzacskóba, aminek levágjuk a sarkát) és habrózsákat nyomunk a fügék tetejére. Kész is a falatnyi, zamatos, friss gyümölcsös sütemény.
És akkor most jön a kérdés, hogy mit csináljunk a lehulló fügedarabokkal? Természetesen fügelekvárt főzünk belőle: betesszük egy kis lábasba, ízlés szerint adunk hozzá cukrot, fahéjat, gyömbért, citromlevet és -héjat, sűrűre főzzük, majd steril üvegbe töltjük és mehet is a dunsztba. Nekem egy kis üveggel lett a lehulló darabokból, milyen jól fog jönni télen a palacsintába!