Azt gondolnánk, hogy mint a legtöbb gyümölcs és zöldség, a sütőtök is nyersen tartalmazza a sok tápanyagot és vitamint, amire a szervezetünknek szüksége van. Pedig csak a C-vitamin miatt kell ragaszkodni a nyers – reszelve, kifacsarva – fogyasztásához, a sütőtök ugyanis főzve vagy sütve is remek hatással van az egészségünkre: az A-vitamin-tartalma a szemnek tesz jót, míg a sütőtökben lévő béta-karotinnak rákmegelőző hatást is tulajdonítanak. Ha pedig nem az egészségedért, akkor az íze miatt mindenképp legyen az étlapon, ki kell használni a szezonját, és minél több isteni finom sütőtökös süteményt sütni belőle. A halloween remek alkalom, ha már úgyis töközünk ezen a jeles ünnepen, kerüljön az asztalra például ez a három sütőtökös süti!
Sütés előtt készítsd el a fűszert!
Mielőtt elkezded megsütni az alábbi három süteményt, előbb készítsd el a sütőtök-fűszerkeveréket: keverj össze 2 teáskanál szerecsendiót, 4 teáskanál gyömbért, 4 evőkanál fahéjat és 1 teáskanál szegfűborsot.
Sütőtökös brownie-sajttorta
Ha a brownie és a sajttorta találkozik, akkor már nagy baj nem lehet, főleg, ha még sütőtök is kerül a képletbe.
Hozzávalók:
A brownie-hoz:
- 25 dkg vaj
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál kakaópor
- 5 tojás
- 25 dkg cukor
- 10 dkg liszt
A sütőtökös krémhez:
- 120 ml tejszín
- 1 evőkanál zselatin
- 680 gramm mascarpone
- 200 gramm cukor
- 2 teáskanál sütőtök-fűszerkeverék
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- 820 gramm sütőtökpüré
Elkészítése:
Első lépésként a brownie-t kell megsütni: olvaszd össze gőz fölött a csokit és a vajat, közben a cukrot a tojásokkal habverő segítségével verd fehéredésig. Add hozzá a többi hozzávalót, majd mehet bele a vajas csoki, és told be a 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre. Amíg sül a brownie, készítheted a sütőtökös krémet: a langyos tejszínbe tedd a zselatint, egy másik tálban keverd össze a mascarponét, cukrot, sütőtök-fűszerkeveréket, vaníliaaromát, sütőtökpürét. A közben megduzzadt zselatinos tejszínt tedd a keverékbe, dolgozd össze és öntsd rá a már megsült brownie-ra. Rakd az egészet legalább négy órára a hűtőbe, mielőtt felszeletelnéd.
Sütőtökös kalácspuding
A legegyszerűbb édesség, ami sütőtökből készülhet, nem kell hozzá külön sütni piskótát, és még a maradék kalácsot – vagy kenyeret – is felhasználhatod hozzá.
Hozzávalók:
- 6 nagy tojás
- 425 sütőtökpüré
- 100 gramm porcukor
- 220 gramm nádcukor
- 240 ml tejszín
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- 240 ml tej
- ½ teáskanál só
- 2 teáskanál sütőtök-fűszerkeverék
- 6 szelet kalács
Elkészítése:
Egy tálban keverd össze a tojásokat, sütőtökpürét, porcukrot, nádcukrot, tejszínt, tejet és sót. Ha már teljesen simává keverted, akkor mehet bele a fűszerkeverék. Vágd fel a kalácsot nagyjából kétcentis darabokra, egy sütőformát kenj ki vajjal, és teríts az aljára egy réteg kalácsot, öntsd rá a krémet, majd hagyd békén szobahőmérsékleten pihenni 30 percig. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, alufóliával fedd le a sütit a sütőformában, és így süsd 30 percig, majd távolítsd el az alufóliát, és további 30 perc sütést adj neki.
Tipp
Díszítheted a tetejét dióval vagy kandírozott gyümölcsökkel. A legjobb, ha melegen tálalod tejszínhabbal vagy vaníliafagyival a tetején.
Tejmentes, sütőtökös panna cotta
A panna cotta sokkal jobb, mint bármelyik puding, sütőtökös változatban pedig maga a halloweeni menyország.
Hozzávalók:
- 95 gramm kesudió
- kókuszolaj a sütőformához
- 300 ml hideg víz
- 1 csipet só
- 6 evőkanál juharszirup
- 75 gramm sütőtökpüré
- 1 evőkanál sütőtök-fűszerkeverék
- 60 ml forró víz
- 1 teáskanál porzselatin
Elkészítése:
A kesudiókat áztasd be egy éjszakára meleg vízbe (vagy legalább két órára). Négy tálkát kenj ki kókuszolajjal. Aprítógépben a kesudiót keverd krémesre a 300 ml vízzel és a csipet sóval. Az így kapott kesukrémet tedd egy kis lábasba, add hozzá a juharszirupot, sütőtökpürét és a sütőtök-fűszerkeveréket, kis lángon, kevergetés mellett melegítsd pár percig. A forró vízben oldd fel a zselatint, majd öntsd a sütőtökös kesukrémbe, hagyd, hogy forrjon fel a keverék. Oszd el a krémet a négy tálkába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre. Tálalás előtt egy spatula segítségével lazítsd meg a panna cottát a szélein, hogy könnyen kijöjjön a formából, és szórd meg fahéjjal.
Forrás: Sütőtökös brownie-sajttorta; Sütőtökös kalácspuding; Sütőtökös panna cotta