nlc.hu
Gasztro
Hokkaido tök

Sütőtök, amit hámozni sem kell – 3 recept hokkaido tökből

A hokkaido tök a legjobb barátunk: finom, édes, és ehető a héja, így hámozni sem kell. Töltött hokkaido tök, sütőtökital és hummusz hokkaido tökből.

Ilyenkor szezonban annyiféle sütőtökkel találkozunk a boltokban és a piacon, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik közöttük. Ráadásul, a választást nehezítő tényezőként, még az is rémlik, hogy bizonyos tökök nem is ehetők, helyette viszont mérgezők. Így aztán sokszor maradunk a jól bevált és biztos sonkatöknél, abból biztos nem lesz baj.

Ez sem baj persze, de most ismerkedjünk meg a hokkaido tökkel, ami az egyik legfinomabb, legédesebb fajta,

és ami a legjobb: még hámozni sem kell.

A húsa édes, a héja pedig enyhén gesztenyés ízű, és ha jól megsült a tök, simán el lehet rágni, meg lehet enni, vagy egyszerűen bele lehet turmixolni a krémlevesbe. Ez azért elég ütős hír azoknak, akik utálnak tököt pucolni.

hokkaido tök

Ez itt a hokkaido tök (Fotó: Pixabay)

Ennek a hírnek azért is örülünk, mert a jelenlegi zöldség és gyümölcs árak mellett egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit kell kidobni az áruból, ebből a szempontból szerintem a legdurvább az avokádó: 450 forintért veszünk egy hatalmas magot, két tenyérnyi héjat meg hét deka gyümölcshúst, hát kösz. Ezzel szemben a hokkaido töknek legfeljebb a szárát kell kidobni, még a magját is megehetjük, miután a sütőben megpörköltük, de ha van kertünk, még jobb, ha elteszünk belőle pár szemet és tavasszal elültetjük.

A hokkaido tök egyébként nem is Japánból származik, ahogy azt a nevéből gondolnánk, hanem Amerikából, Európába pedig ugyanakkor került ide az Újvilágból, amikor a krumpli meg a kukorica. Mondjuk azt nem igazán értem, hogy eddig hol rejtegették, de népi megfigyelésem szerint még tíz évvel ezelőtt sem lehetett kapni itthon.

Na de ne akadjunk fenn minden apróságon, örüljünk, hogy most viszont már szinte bárhol megvehetjük, és készítsünk is belőle mindenféle finomságot: töltött hokkaido tököt, sütőtök hummuszt (na jó, nevezzük szendvicskrémnek) és sütőtökitalt! Könnyű dolgunk lesz, hokkaido tökkel dolgozunk, említettem már, hogy pucolni sem kell?

Hokkaido tök hummusz

hokkaido tök hummusz

Hokkaido tök hummusz (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 db hokkaido tök
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kicsi csicseriborsó konzerv (kb. 30-40 dkg) leszűrve
  • 2 evőkanál tahini, (vagy 3 evőkanál szezámmag és 1-2 evőkanál olívaolaj botmixerrel összeturmixolva)
  • fél citrom leve

Elkészítés

  1. A tököt jól megmossuk, a szárát levágjuk, majd kettévágjuk, a magját kikanalazzuk. Szeletekre vágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal és a fokhagymával együtt beküldjük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Tegyünk alá sütőpapírt!
  2. A magokról szedjük le a szálakat, mossuk meg és egy tálban szintén beküldhetjük a sütőbe, hogy megpirítsuk.
  3. Amikor a tök teljesen megpuhult, vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni. Addig tegyük egy tálba a csicseriborsót, a tahinit (ha frissen készítjük, akkor előbb csináljuk meg), a sót, a citromlevet és a tököt meg a fokhagymát. A fokhagymának húzzuk le a héját, ha eddig nem tettük volna, a töknek nem kell. Turmixoljuk össze, és már kész is a sütőtökös hummusz.

Pitával, pirítóssal, grissinivel mártogatva nagyon finom.

Töltött hokkaido tök

töltött hokkaido tök

Töltött hokkaido tök. (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 3 db hokkaido tök
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 nagy fehérbabkonzerv (leszűrve)
  • 1 hámozott paradicsom-konzerv
  • só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • késhegynyi fűszerpaprika
  • 1 teáskanál szárított majoránna
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom

Elkészítés

  1. A hagymát felaprítjuk és megdinszteljük az olajon, rátesszük a paprikát. Hozzáöntjük a leszűrt babkonzervet, beletesszük a fűszereket, belezúzzuk a fokhagymát, végül belekeverjük a paradicsomkonzervet is, de azzal már nem főzzük tovább.
  2. A tököknek levágjuk a skalpját, a magokat kivájjuk és a helyére beletöltjük szépen elosztva a tölteléket. Betoljuk a 180 fokos sütőbe és nagyjából 45 perc alatt készre sütjük.

Ha hús nélkül nem étel az étel, akkor a dinsztelt hagymára nyugodtan tehetsz 20 dkg darált húst, elrontani biztos nem fogja, sőt! Fogyasztáskor elkanalazzuk a tökkel együtt, mint Terence Hill a hagymás babot. 

Sütőtökital (gyümölcscentrifuga nélkül)

Hokkaido tökből édes dolgokat is lehet készíteni, ezt az italt például mindenki szívesen kortyolgatja.

Hozzávalók

  • 1 db hokkaido tök
  • 2 db alma
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • késhegynyi gyömbérpor
  • fél citrom leve
  • 1 csipet só

Elkészítés

  1. A töknek vágjuk le a szárát, vágjuk ketté, szedjük ki a magokat majd vágjuk fel kisebb darabokra, mintha sütőtökkrémlevest készítenénk. Tegyük egy fazékba, öntsünk bele annyi vizet, amennyi ellepi, adjuk hozzá a fűszereket és kezdjük el főzni.
  2. Az almát hámozzuk meg, szedjük ki a magházat, szintén vágjuk darabokra és tegyük a tök mellé, amikor az már majdnem teljesen megpuhult.
  3. Pár perc múlva vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd botmixerrel turmixoljuk le az egészet. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még kevés vizet.
  4. Most jön az ízek beállítása. Hozzáadhatunk nyugodtan egy fél citrom levét, majd kóstoljuk meg. Ha kell, adjunk még hozzá még citromlevet, ha kell, édesítsük cukorral vagy valamilyen édesítőszerrel, ez innentől ízlés dolga.

Fogyasztás előtt hagyjuk teljesen kihűlni!

További csodás őszi receptek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top