Főhet vagy sülhet héjában, hasábokban a disznótoros zsírjában, készíthetünk belőle százféle főételt, pürét, tócsnit és csodálatos tésztákat. A krumpli remek alapanyag, ezt akkor tudja meg igazán az ember, amikor nem fogyaszthatja. Elnézést a személyes szálért, de én most éppen ebben a helyzetben vagyok már hónapok óta. Vannak napok, amikor ölni tudnék egy jó rakott krumpliért, és a hajam égnek áll, amikor azt az ötletet kapom, hogy próbáljam meg édesburgonyából készíteni, azt úgyis ehetek. Eszemben sincs megpróbálni, ahogy például anyukám hagymás krumplisalátáját sem készíteném belőle soha. De ha már itt tartunk, megosztom veletek a receptjét, és mellé még két másik variációt is hoztam burgonyasalátára. Sült húsok mellé, de akár önálló vacsoraként is megállják a helyüket.
Anyukám hagymás krumplisalátája
Olyasmi ez a krumplisaláta, mint a sima, ecetes-hagymás verzió, csak van benne egy kis rafinéria. Nálunk, Somogyban ugyanis szinte mindenbe, ami savanyúság vagy saláta, kerül egy kis kömény és koriander, így ebbe az isteni krumplisalátába is.
Hozzávalók:
- 10 szem közepes krumpli
- 2 fej lila hagyma
- 1 csokor metélőhagyma
- 1 deci olíva olaj
- 3 dl víz
- 2 evőkanál ecet
- 1 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál őrölt koriander
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- só
- bors
Elkészítés:
A vízből, a fűszerekből, az ecetből és a cukorból megcsináljuk először a saláta levét. A lila hagymákat szépen felszeleteljük, a léhez rakjuk, majd betesszük a hűtőbe, hogy érjenek össze az ízek.
Ezután a krumplit feltesszük héjában főni. Ha kihűlt, megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Megsózzuk, rálocsoljuk az olajat és összeforgatjuk, majd hagyjuk állni 5 percet, hogy az olaj szépen átjárja a burgonyát. Ezután ráöntjük a salátalevet, jól elkeverjük, rászórjuk a felaprózott metélőhagymát, és egy órát hagyjuk állni az egészet a hűtőben. Végül jó étvággyal elfogyasztjuk.
Osztrák burgonyasaláta
Hozzávalók:
- 1 kiló krumpli
- 1 fej lila hagyma
- 1 csokor metélőhagyma
- 10 dkg bacon
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál almaecet
- 3 evőkanál olíva olaj
- 1 deci alaplé
- 3 evőkanál tökmagolaj
- só
- bors
Elkészítés:
A bacont felkockázzuk, megpirítjuk. A krumplit héjában megfőzzük. Közben a hagymát vékony szeletekre vágjuk. Az alaplevet elkeverjük a mustárral az almaecettel, sózzuk, borsozzuk. Ha a krumpli megfőtt, felkarikázzuk, ráöntjük az olívaolajat, a tökmagolajat, s hagyjuk, hogy kissé beszívja. Ezután meglocsoljuk az ecetes-mustáros öntettel, végöl megszórjuk a felaprított metélőhagymával és a ropogósra sütött baconnnel.
Kapros burgonyasaláta
Hozzávalók:
- 1 kiló krumpli
- 1 csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem
- 1 pici fej vöröshagyma, vagy ha kapunk sonkahagymát, az még jobb
- Fél citrom leve
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 evőkanál magos mustár
- 1 teáskanál cukor
- só
- bors
- pici chilipehely, ha szeretjük
Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Amíg fő, felaprítjuk a zöldeket, összekeverjük a mustárt, az olajat, a citromlevet és a fűszereket. Amikor a krumpli megfőtt (ne hagyjuk szétfőni!), lecsepegtetjük és összeforgatjuk az öntettel, a kaporral és a petrezselyemmel. Hűteni nem szükséges, azon mód ehetjük is. Istenien üdítő, nyári ízvilágot fogunk tapasztalni, ami kiválóan passzol halételekhez is.