A rántott ételek legalább annyira hozzátartoznak a magyar konyhához, mint a paprikás krumpli vagy a gulyásleves. Sokan azonban csak a húsokat és a sajtokat rántjuk ki, pedig a rántott zöldségekben is nagy potenciál rejlik!
Pikáns rántott cukkini tejfölös káposztasalátával
A cukkini sokoldalú zöldség, mivel az íze nem kifejezetten karakteres, rengetegféle ételt készíthetsz belőle a legkülönbözőbb fűszerezéssel. Most egy pikáns rántott verziót mutatunk, amit könnyedén összedobhatsz néhány perc alatt.
Hozzávalók:
- 2 db cukkini
- 2 db tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- Cayenne-bors
- só, őrölt fekete bors
A salátához:
- ½ fej káposzta
- 2 szál sárgarépa
- 3 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál majonéz
- só, őrölt fekete bors
Elkészítés:
Mosd meg, majd hámozd meg a cukkinikat, karikázd fel, és sózd, borsozd. Ezután külön tálba tegyél lisztet, amit keverj össze egy kevés őrölt Cayenne-borssal, egy másikba tojást, a harmadikba pedig zsemlemorzsát önts. Most már csak bele kell forgatnod a cukkinikarikákat a lisztbe, a tojásba és a zsemlemorzsába, majd tedd forró (de még nem gőzölgő) olajba őket, hogy pár perc alatt készre süljenek.
A salátát akár előre is elkészítheted, mert a rántott cukkini akkor igazán finom, ha friss. A káposztát tisztítsd meg, szeld apró cikkelyekre, a répát pedig hámozás után reszeld le közepes méretűre. A tejfölhöz és a majonézhez adj sót és borsot, végül az egészet keverd össze.
Extra ropogós rántott gomba tartármártással
Amíg a rántott hús szinte minden héten vendég az ebédlőasztalon, addig a gombáról is hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig nagyon egyszerű, és ízletes ételt készíthetünk belőle. A rántott gombához alig kell pár dolog, a végeredmény mégis egy igazán finom és ropogós rántott étel.
Hozzávalók:
- 50 dkg gomba
- 2 db tojás
- 1 dl tej
- liszt
- zsemlemorzsa
- ½ mokkáskanál pirospaprika
- só, bors
A tartármártáshoz:
- 3 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál majonéz
- ½ evőkanál mustár
- só, bors, citromlé
Elkészítés:
Szedd ki a gombák szárait, pucold meg őket, majd sózd, borsozd. A panírozáshoz külön-külön 3 tányérba önts lisztet, tojást és zsemlemorzsát. Mielőtt nekiállnál a panírozásnak, a liszthez add hozzá a pirospaprikát, a tojásokat pedig verd fel, és öntsd hozzá a tejet, amitől jobb lehet a panírod. Ezután már csak bele kell forgatnod a gombákat a lisztbe, a tojásba és a zsemlemorzsába, majd forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütni. Persze, a rántott ételek a panírozás tudományára épülnek, hiszen csak akkor finomak, ha megvan hozzájuk a kellő tudás.
Utolsó lépésként készítsd el a tartármártást: az összes hozzávalót öntsd egy tálba, keverd el jó alaposan, és már mártogathatod is bele a ropogós gombákat. Mellé rizst vagy kuszkuszt kínálj.
Rántott karfiol zöldfűszeres mártogatóssal
A rántott ételek sorából a rántott karfiol sem maradhat ki. Ez az egyik legnagyobb klasszikus, sokunknál mégsem sűrűn kerül az asztalra. Most egy finom zöldfűszeres mártogatóst is hoztunk mellé!
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 2 db tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- só, bors
A mártogatóshoz:
- 4 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál majonéz
- zöldfűszer keverék
- só, őrölt fekete bors
Elkészítés:
Mosd meg, majd szedd a karfiolt rózsáira, dobd bele sós vízbe, és főzd meg félkeményre. Várd meg, amíg kihűl, közben készíts elő 3 tányért, amikbe külön-külön lisztet, felvert tojást és zsemlemorzsát tegyél. Ezután következik a panírozás: forgasd bele a karfiolokat a lisztbe, a tojásba és a zsemlemorzsába, majd forró olajban süss addig őket, amíg aranybarna színt nem kapnak.
Már csak a mártogatós van hátra, amit szó szerint 1 perc alatt elkészíthetsz. Minden hozzávalót önts egy tálba, keverd el alaposan, és voilà, már neki is láthatsz falatozni!