nlc.hu
Gasztro

Bocuse d’Or 2021

Bocuse d’Or: 11. lett a magyar csapat, a franciák nyerték a séfversenyt

Idén a járvány hatására elviteles menüt is készítettek a Bocuse d’Or séfversenyen, amelyen a magyar csapat a 11. helyet szerezte meg.

A 11. helyen végzett a világ legrangosabb szakácsversenyén, a Lyonban megrendezett Bocuse d’Oron a magyar csapat. Hazánkat Veres István, a Babel éttermet Michelin-csillaghoz juttató séf képviselte. A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke volt.

A versenyt Franciaország nyerte, második Dánia, a harmadik Norvégia lett.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d’Or több mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

Bocuse d’Or: 11. lett a magyar csapat

Veres István séf a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d’Or-nak (Arany Bocuse) a döntőjében Lyonban 2021. szeptember 27-én (Fotó: MTI/AP/Laurent Cipriani)

A magyar csapat

  • előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal,
  • főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom-szósszal tálalva.
  • A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

A korábbi évekkel ellentétben az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb versenyfeladat, a hústéma prezentálásához a csapatok ezúttal nem önállóan tervezték és készítették el tálaikat, hanem mindenki egyforma tálat kapott. Ez egészült ki egy fém edénnyel, melyben egy ragut kellett bemutatni. Ez a hús harmadik köreteleme, melynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.

Veres István és csapattársai brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött „madelaine-t” készítettek. A hústál elemei között kétféle vegán burgonyaköret jelent meg: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. A ragutálban krémes zöldségragut tálaltak sajtszósszal, emellett brokkoli és sültcékla-salátát is bemutattak tormával és almával.

A koronavírus-járvány hatására idén elviteles menüt is kellett készíteniük: három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom. A legjobb elviteles téma különdíját Svédország kapta.

(MTI)

Bocuse d’Or az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top