A sütőtök az őszi szezon egyik legkedveltebb és legsokoldalúbb alapanyaga, előételekhez, levesekhez, főételekhez, desszertekhez, sőt, italokhoz is felhasználhatjuk, tényleg csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogyan is használjuk fel.
A vitaminokban gazdag szezonális csemegét sokan igazi szuperételként említik, és egy amerikai kávézóláncnak köszönhetően ma már kávés ital formájában is fogyaszthatjuk. 2003-as bevezetése óta a sütőtökös latte az ősz egyik slágeritala, és már nem csak az Egyesült Államokban. Persze nem kell minden alkalommal elrohanni az egyik közeli kávézóba, ha innánk egy jó sütőtökös kávét, hiszen otthon is könnyen el lehet készíteni, és nem is feltétlenül kell kávéként fogyasztani, nagyon sok olyan finom ital van még, amihez a sütőtök remekül passzol hozzávalóként.
Sütőtökös forró csokoládé:
Hozzávalók:
- 2 1/2 csésze tej
- 5 evőkanál sütőtökpüré
- 1 evőkanál juharszirup
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1/8 teáskanál szerecsendió
- 1/8 teáskanál fűszer
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 11 dkg csokoládé apróra darabolva
Elkészítés:
Egy kis lábasban melegítsük meg a tejet közepes lángon, amíg el nem kezd forrni. Ezután vegyük alacsonyabbra a lángot, és adjuk hozzá a tejhez a sütőtökpürét, a juharszirupot, a barna cukrot, a fahéjat, a szerecsendiót, az összes fűszert és a vaníliakivonatot. Majd ha ezeket a hozzávalókat összekevertük, adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét is, és addig ne vegyük le a tűzhelyről a lábast, amíg a csokoládé meg nem olvad. Ha kész vagyunk, öntsük a forró csokoládét poharakba, és a tetejére tegyünk tejszínhabot és fahéjat.
(via Julie’s Eats & Treats)
Sütőtökös smoothie
Hozzávalók:
- 1/2 csésze sütőtökpüré
- 1/2 csésze sovány tej
- 1/2 csésze zúzott jég
- 2 dl zsírszegény görög joghurt, vagy sima joghurt
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 teáskanál sütőtökfűszer vagy fahéj ízlés szerint
- 2 teáskanál csomagolt barna cukor vagy juharszirup ízlés szerint
Elkészítés:
Ennek az italnak az elkészítése pofonegyszerű: nincs más dolgunk, az összes hozzávalót tegyük bele egy turmixgépbe, és egészen addig turmixoljuk, amíg az ital szép egyenletes állagú nem lesz.
(via Skinny Taste)
Sütőtökös almabor
Hozzávalók:
- 1 csésze sütőtökpüré
- 2 1/2 csésze almabor
- 1/3 csésze fűszeres rum
- 1-1/2 teáskanál fűszerkeverék (fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, igény szerint szegfűbors)
- fahéjrúd
Elkészítés:
Egy nagy fazékban keverjük össze a sütőtökpürét, az almapürét, a fűszereket és a fahéjrudat. Forraljuk fel a keveréket, majd alacsony hőfokon főzzük legalább 20 percig. Ha a keverék túl sűrű, adjunk hozzá további almabort vagy vizet, hogy hígítsuk. Ha kész vagyunk, szűrjük át a keveréket egy szűrőn, majd adjunk hozzá a rumot. Az italt melegen szolgáljuk fel.
(via She Knows)