nlc.hu
Gasztro
Körtés menüsor hétvégére

Hétvégi menü: fókuszban a körte

Körtés zellerlevessel indítjuk a menüt, ami nemcsak egészséges, hanem fantasztikus ízkavalkád. Utána olasz bundás hús következik rukkolás körtesalátával és fűszervajas tagliatellével. A hétvégi menüt egy igazi adu ásszal zárjuk: jöhet a bombázó Dutch baby palacsinta!

Ezekkel a körtés csodákkal parádésan egyszerű lesz elvarázsolni a családtagokat. Készüljetek fel arra, hogy ha elkészítitek ezt a menüsort ezen a hétvégén, a „Kérek még!” mondat sokszor elhangzik majd. Ha lenne hozzá merszem, egészen biztosan fordítva enném végig ezt a menüt és a Dutch baby palacsintával kezdeném. Mielőtt azt gondolnátok, teljesen megőrültem, lássuk inkább, hogyan készül a zelleres körteleves. Ez sem piskóta! – mondaná erre drága jó nagymamám.

Való igaz, a zellernek markáns, erős íze van, amiért nem mindenki van odáig önmagában. A körte ezt az intenzivitást gyönyörűen megzabolázza. Köszönő viszonyban sincs azzal a porból készült verzióval, amivel olyan gyakran etettek bennünket. A zellert tehát érdemes mindig valami édeskéssel kombinálni, ami ellensúlyozza az erejét. Konyhatündér barátnőm ezt a levest birsalmával készíti. Ez pontosan az, amit a világ minden pénzéért sem próbálnék ki, pedig állítólag nagyon klassz. Ennek az oka pedig nem más, mint az, hogy hosszú-hosszú éveken  át valamelyik távolabbi családtagomtól birsalmasajtot kaptam karácsonykor. A fa alá volt bekészítve, rajta az állt: Krisztikének. Hiába utaltam a vacsoráknál arra, hogy enyhén szólva nem tartozik a kedvenceim közé, kaptam, ha nem akartam, akkor is. Szóval maradjunk az isteni finom és szaftos körténél. A gyümölcsöt nem kell, sőt, szinte tilos belefőzni a levesbe. Turmixoljátok le, így lesz igazán friss az összhatása. Ehhez a leveshez tényleg pofonegyszerű beszerezni a hozzávalókat, pikk-pakk elkészül, aztán már csak az elégedett mosolyokat kell bezsebelni.

zeller

Isteni körtés zellerkrém-leves (Fotó: Getty Images)

Körtés zellerkrém-leves

Hozzávalók:

30 dkg zellergumó

1 darab krumpli

3 darab körte

1 evőkanál vaj

1 darab vöröshagyma

1 liter víz/alaplé

2 dl tejszín

fél teáskanál só

1 teáskanál őrölt szerecsendió

a díszítéshez: durvára tört dió/márványsajt/pár szál friss rozmaring

Elkészítése:

  1. A hagymát felaprítjuk, a zellert meghámozzuk és felkockázzuk, a krumplival is ugyanígy járunk el. A hagymát a vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a rusztikusan nagyobb darabokra vágott zellert és a krumplit, felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, hogy éppen ellepje, sózzuk.
  2. Kis lángon hagyjuk főni, ameddig megpuhulnak a zöldségek. Közben meghámozzuk a körtét és eltávolítjuk a magházát. Hozzáadjuk a gyümölcsöt és a tejszínt, szerecsendióval ízesítjük és simára turmixoljuk.
  3. Tálaláskor megszórjuk a dióval vagy márványsajttal, és ha sikerül beszerezni, néhány szár friss rozmaringgal.

Olasz bundás hús

Parmezános csirkének is szokták nevezni az olaszok rántott szeletét, én szeretem csak olasz bundás húsnak nevezni. A „panírból” hiányzik a liszt, tojásba és zsemlemorzsába öltöztetjük a csirkemell filéket. Száraz kenyérbél, petrezselyem, parmezán és fokhagyma kerül a húsra, de nem a sütés előtt, hanem utána. Ez az úgynevezett utópanír, amitől az ízek sokkal frissebbek és intenzívebbek maradnak.

bundás olasz

Bundás olasz hús (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemell filé
  • só és frissen őrölt bors
  • 4 evőkanál olaj
  • 10 dkg vaj

A kenéshez:

  • 3 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál tejszín

A bundához:

  • 10 dkg szikkadt kenyérbél
  • 5 dkg parmezán
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 4 dkg petrezselyem
  • 1 citrom
  • 1 dl olívaolaj
  • só és frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A bundához a szikkadt kenyérbelet morzsásra őröljük, a parmezánt és a citrom héját lereszeljük, a fokhagymát összezúzzuk, a petrezselymet felaprítjuk.
  2. A kenyérmorzsát egy 30 cm átmérőjű serpenyőben mérsékelt tűzön 5-6 perc alatt kevergetve aranybarnára pirítjuk olívaolajon, az utolsó fél percben hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, majd átszórjuk egy mély tálba. Hozzákeverjük a parmezánt, a citromhéjat és a petrezselymet. Sózzuk-borsozzuk.
  3. A húst nyolc szeletre vágjuk, mindegyiket egy cm vékonyra kiklopfoljuk, és sózzuk-borsozzuk. A sütéshez az eddig használt serpenyő belsejét papírtörlővel óvatosan szárazra töröljük, nagy lángon megforrósítjuk benne az olaj felét, aztán a csirkemell szeleteket alaposan megpirítjuk a forró olajon.
  4. Hozzáadjuk a vaj felét és közepes hőn lefedve, átsütjük őket. A mustárt és a tejszínt összekeverjük, megkenjük vele a megsütött szeleteket, aztán egy villa segítségével sorra átemeljük őket a bundába, és mintha paníroznánk, mindegyiket alaposan beleforgatjuk, belenyomkodjuk.

Ehhez az ételhez nem tudok finomabbat és persze olaszosabbat elképzelni, mint egy könnyű fűszervajas tagliatellét:

tagliatelle

Fűszervajas tagliatelle (Fotó: Getty Images)

Fűszervajas tagliatelle:

Hozzávalók:

  •   40 dkg tagliatelle
  •   4 evőkanál vaj
  •   2 evőkanál olívaolaj
  •   1 kiskanál borsikafű
  •   1 kiskanál bazsalikom
  •   1 kiskanál oregánó
  •   2 gerezd fokhagyma
  •   1 csokor petrezselyem
  •   8 db koktélparadicsom
  •  20 dkg parmezán

Elkészítése:

  1. A tésztát feltesszük a lobogó vízbe és al dentére főzzük.
  2. Egy kisebb serpenyőben felhevítjük a vajat és az olívaolajat. Hozzáadjuk a félbevágott paradicsomokat, az apróra vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymákat és a zöldfűszereket.
  3. Ha a tészta majdnem készre főtt, hozzáadjuk a vajas keverékhez és egy kanálnyit szintén hozzáadunk a főzővízből. Reszelt parmezánnal díszítjük.

Szeretem, ha a hétvégi asztalra színes saláta is kerül. Ez most a színes-illatos rukkolás körtesaláta lesz.

Körtés rukkola saláta

Hozzávalók:

  • 10 dkg rukkola
  • 2 db körte
  • 5 dkg dióbél
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 4 evőkanál balzsamecet
  • só, bors

Elkészítése:

1.     A megmosott, megszárított rukkolát tálba tesszük. Hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt körtét, a durvára vágott diót.

2.     Az olíva­olajat simára keverjük a balzsamecettel, majd alaposan megsózzuk, megborsozzuk. Az így kapott öntetet a salátára locsoljuk, és óvatosan összeforgatjuk. Azonnal tálaljuk, mert a rukkola hamar összeesik. 

Most érdemes csak igazán helyet hagyni  a desszertnek! A dutch baby, vagyis a német palacsinta egyik különlegessége, hogy sütőben, serpenyőben sül. A másik erőssége szerintem a szexisségében rejlik. Habos, pillekönnyű, ráadásul villámsebesen elkészül, ami hétvégén még vonzóbbá teszi. A tésztája a sok tojástól és egy kis sütőportól lesz könnyű. Kipróbáltam már sokféle gyümölccsel, de nálam a körte a nyerő. Nagyon szeretem ebben az édességben, hogy egyáltalán nem gejl. Éppen ezért a nagyon édesszájúak jól teszik, ha a végén alaposan megszórják fahéjas cukorral.

dutch

Dutch baby, avagy német palacsinta (Fotó: Getty Images)

Dutch baby palacsinta:

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál vaj
  • 3 darab körte
  • 10 dkg liszt
  • 1,8 dl tej
  • 1 csipet só
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál cukor
  • 4 darab tojás
  • fahéjas porcukor ( a tetejére)

Elkészítése:

  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  • A körtéket pucoljuk meg, majd vágjuk egészen vékony szeletekre.
  • A vajat tegyük egy 30 centiméter átmérőjű, sütőben is használható serpenyőbe, majd tegyük a sütőbe pár percre, hogy megolvadjon.
  • Egy tálban keverjük össze a sót, a cukrot, a lisztet, a sütőport, majd adjuk hozzá a tejet és a felvert tojásokat. Keverjük alaposan össze, ameddig homogén masszát kapunk.
  • A serpenyőt, ha megolvadt a vaj, vegyük ki a sütőből, majd tegyük bele körben az almaszeleteket. Öntsük rá a tésztát.
  • Kb. 20-25 percig süssük, ameddig a széle és a teteje aranybarna nem lesz. Hagyjuk kissé kihűlni, majd fahéjas cukorral megszórva tálaljuk. 

További hétvégi menü ötletek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top