nlc.hu
Gasztro

Ételek a boldogságért

4 étel, ami boldogabbá tesz, mint egy bödön fagyi

Rosszkedv esetén könnyű rögtön egy bödön fagyi után nyúlni, csak az a gond, hogy a pillanatnyi megkönnyebbülés után jön a hirtelen zuhanás.

A rosszkedv, téli depresszió tüntetei gyakran az alacsony szerotonin- és dopaminszint miatt törnek elő. Nemcsak mesterséges szerekkel, hanem az ételekben lévő tápanyagokkal is segíthetünk a szervezetünknek a szerotonin- és dopamintermelésben.

A hangulatunkra az is nagy hatással van, hogy mi kerül a tányérunkra, és talán mondani sem kell, hogy a cukros, fehér lisztes édességek egyáltalán nem a barátaink ebben az esetben. A hangulatunk változásaiban ugyanis felelőssé tehetők többek között a gyors felszívódású szénhidrátok is – pl. pékáruk, cukros sütik –, melyek valóban segítenek egy rövid ideig, jobban érezzük magunkat tőlük, mert hirtelen megdobják a vércukorszintet, csak utána nem sokkal jön a mélység, amikor leesik a cukor. Ezt a hullámvasutat érdemes elkerülni és a cukros, fehér lisztes ételek helyett inkább a következő négy alternatíva közül választani, melyek boldogabbá tesznek, mint egy bödön fagyi.

1. Étcsokoládé

Az a remek hírünk van, hogy a csokoládé nem az ellenségünk, sőt, a 70 százalékos (vagy több) étcsoki kifejezetten jót tesz a szervezetnek és hangulatunknak. Egy brit kutatásban azt találták, hogy a csoki intenzívebben stimulálja az agyat, mint a csók. Az étcsokiban ugyanis nagyjából 380 vegyület van, ezek közül több is a szerotonin hormon előállítását serkenti. A csoki olyan hormonális bombát robbant a szervezetben, ami egészen hasonló az orgazmus átéléséhez.

Ne jégkrémet egyél, ha szomorú vagy

Nem kell édesség a boldogsághoz (Kép: Getty Images)

2. Zab

A zab olyan komplex tápanyag- és energiaforrás, ami könnyen elérhető, és változatos formában fogyasztható. Magas a fehérje- és rosttartalma, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is, gyorsítja az anyagcserét, kiváló forrása a kalciumnak, magnéziumnak, cinknek, foszfornak, vasnak és káliumnak. A zabban rejlő B6 és magnézium pedig csodálatosan támogatja a szerotonintermelést, ami kifejezetten segít legyőzni a hangulatingadozásokat.

3. Görög joghurt

A görög joghurt az az étel, ami kényezteti a beleket, márpedig a testünkben összeköttetésben áll minden mindennel, így aztán, ha a belek rendben vannak, akkor nagyobb esélyünk van arra is, hogy ne legyenek hangulati problémáink. Ráadásul, ha még vaníliát is rakunk bele, akkor aztán főleg felturbózhatjuk a boldogságot, ugyanis egy tanulmányból kiderül, hogy a vaníliás joghurt olyan erős boldogsághormon-termelésre serkenti az agyat, ami hosszú távon is kihat a mentális egészségre, még a depressziót is képes megelőzni.

4. Olajos magvak

Az olajos magvak az agy egészségének fenntartásában segíthetnek, közben pedig még a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is csökkenthető rendszeres fogyasztásukkal. A bennük lévő antioxidánsok jó hatással vannak a hangulatunkra is, úgyhogy egy marék diót, mandulát, szezámmagot, lenmagot vagy tökmagot illesszünk be az étrendünkbe mindennap a saját érdekünkben.

Via

Nagy fogyás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top