Az év végi habzsi-dőzsi előtt, a hétköznapi zsúfolt napok rohanása után érdemes egy kis szusszanásnyi szünetet tartani.
Nyugodjunk meg, mert attól megnyugszunk.
Az advent az elcsendesülés időszaka. Erre a nagyjából négy hétből álló periódusra jellemző a várakozás mellett a böjtölés is. Elődeink a természettel összhangban éltek, ilyenkor visszahúzódtak otthonaikba, többet pihentek. Lazuljunk le és tegyünk így mi is! Természetesen nem kell megvonnunk magunktól a finom falatokat! Erről szó nincs. Következzenek az ízletes fogások. Még a végén az is kiderülhet, hogy az önmegtartóztatás nagyon is finom!
Lazacpástétom
Lazacpástétom:
Hozzávalók:
- 35 dkg lazac
- 2 dl fehérbor
- 2 db salottahagyma
- 1 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 35 dkg füstölt lazac
- 6 ek vaj
- 3 ek majonéz
- 0.5 citromból nyert citromlé
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 ek kapor
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 150 fokra és a lazacfilét felvágjuk két centiméteres kockákra, majd sózzuk és borsozzuk. A felaprított mogyoróhagymát egy kis lábosban a két dl borral addig hevítjük, ameddig szinte elforrja a levét.
- Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, beolajozzuk, beletesszük a felkockázott lazacot és eloszlatjuk a tetején a párolt hagymát, majd betoljuk a sütőbe. Maximum 6-8 percig sütjük a halat, az a jó, ha egy egész kicsit rózsaszín marad a belseje. Kivesszük és kihűtjük.
- A füstölt lazacot felaprítjuk és az összes hozzávalóval összedolgozzuk, majd a legvégén a sültlazacot is felaprítjuk és a pástétomba keverjük. Ízesítjük sóval és borssal, fél napra betesszük a hűtőbe, így jól összeérnek az ízek. Friss, ropogós bagettel tálaljuk.
Túrós pityókaleves
Túrós pityókaleves:
Hozzávalók:
- 5-6 darab nagyobb krumpli
- 1 fej hagyma
- 10-15 dkg juhtúró
- 2 dl tejföl
- 2 babérlevél
- só
- bors
- petrezselyemzöld
- kevés zsiradék
Elkészítése:
- A krumplit meghámozzuk és kockára vágjuk. Az olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a krumplit és fűszerezzük.
- Az egészet felöntjük vízzel. Beletesszük a babérlevelet és fedő alatt megfőzzük. Ekkor kivesszük a babérleveleket, egy kevés levest összekeverünk a tejföllel és azt is hozzáadjuk.
- Tálaláskor juhtúrót morzsolunk a tányérba, rámerjük a levest, és apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva fogyasztjuk.
Vörösboros babraguval töltött édesburgonya
Vörösboros babraguval töltött édesburgonya:
Hozzávalók:
- 4 db édesburgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv vörösbab
- 1 tk só
- 1 tk bors
- 1 dl vörösbor
- 1 tk kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl tejföl
Elkészítése:
- Az édesburgonyát héjával együtt sós vízben puhára főzzük.
- Amíg a burgonya fő, az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, amivel tovább dinszteljük.
- Ezután ráöntjük a babot, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a vörösbort. Rászórjuk a kakukkfüvet, végül pedig hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet is. Ha szükséges, öntünk hozzá egy kevés vizet, majd addig főzzük, amíg a bab megpuhul, és a leve majdnem teljesen elfő.
- Az édesburgonya héját félig leszedjük, késsel kis üreget vágunk bele, ebbe töltjük a babos ragut. A tetejét meglocsoljuk a tejföllel és megszórjuk petrezselyemmel.
Kuszkuszos sárgarépás lepény
Hozzávalók:
- 2.5 dl zöldségleves-alaplé
- 12.5 dkg kuszkusz
- 1 db hagyma
- 25 dkg sárgarépa
- 2 tk vaj
- 1 tk currypor
- 2 ek kakukkfűlevél
- só
- bors
- 1 ek zsírszegény túró
- 1 db tojás
- 4 ek olívaolaj
Elkészítése:
- Az alaplét felforraljuk. Beleforgatjuk a kuszkuszt, és fedő alatt duzzadni hagyjuk 10 percig. Közben a megtisztított hagymát apróra kockázzuk, a sárgarépát durvára reszeljük.
- Serpenyőben felhevítjük a vajat. Rádobjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk 2 perc alatt. Hozzáadjuk a sárgarépát, és további 3 percig pároljuk. Megszórjuk a curryporral, kissé lepirítjuk, majd a kakukkfűvel és sóval, borssal fűszerezzük.
- A kuszkuszt egy tálban összegyúrjuk a dinsztelt sárgarépával, a túróval és a tojással. Szükség esetén megsózzuk, megborsozzuk, majd bevizezett kézzel 8 db lepényt formálunk belőle, és a tapadásmentes serpenyőben felhevített olajon 2 adagban, közepes tűzön mindkét oldalukat megpirítjuk 3-3 perc alatt.
- Végül a lepényeket sütőpapírral leterített tepsibe tesszük, és a 180 fokra előmelegített sütő középső részében készre sütjük kb. 15 perc alatt.
Grapefruitos avokádó saláta, a téli vitaminbomba
Grapefruitos avokádó saláta, a téli vitaminbomba:
Hozzávalók:
- 2 nagy db grépfrút
- 1 db avokádó (nagyobb)
- 5 dkg olajbogyó (magozott, szeletelve)
- Az öntethez
- 4 ek citromlé
- 2 ek méz
- 0.5 tk só
- 1 csipet bors
A tetejére:
- 1 teáskanál szezámmag (ízlés szerint)
Elkészítése:
- Az öntethez valókat összekeverjük.
- Az avokádót kettévágjuk, evőkanállal kiemeljük a héjából, felszeleteljük. Beleforgatjuk rögtön az öntetbe, hogy ne színeződjön el.
- Megpucoljuk a grapefruitokat, és az olajbogyókkal együtt hozzáadjuk az avokádóhoz. A tetejére ízlés szerint szezámmagot szórunk.
Kókuszcsókok
Kókuszcsókok:
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 15 dkg kókuszreszelék
- 12.5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 45 db sütőostya
Elkészítése:
- A tojásfehérjéket gépi habverővel felverjük, mikor már fényes, de még szinte krémes állagú, hozzászitáljuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd folyamatos keverés mellett a kókuszreszeléket.
- Egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, rárakosgatjuk a sütőostyákat.
- Mindegyikre kis teáskanálnyi kókuszos keveréket halmozunk. 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt szép világos színűre sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
További hétvégi menüajánló: