nlc.hu
Gasztro

Adventi kímélő hétvégi menüsor

Hétvégi menüajánló: könnyed és otthonos adventi ízek jönnek

Van adventi hétvége hús nélkül, méghozzá nagyon is ízletes! Lazacpástétommal kezdünk, juhtúrós pityókalevessel folytatjuk. Az ebéd főszereplője a vörösboros babraguval töltött édesburgonya kuszkuszos sárgarépás lepénnyel és grapefruitos avokádó salátával. Advent második hétvégéjétől végül habkönnyű kókuszcsókokkal veszünk búcsút.

Az év végi habzsi-dőzsi előtt, a hétköznapi zsúfolt napok rohanása után érdemes egy kis szusszanásnyi szünetet tartani.

Nyugodjunk meg, mert attól megnyugszunk.

Az advent az elcsendesülés időszaka. Erre a nagyjából négy hétből álló periódusra jellemző a várakozás mellett a böjtölés is. Elődeink a természettel összhangban éltek, ilyenkor visszahúzódtak otthonaikba, többet pihentek. Lazuljunk le és tegyünk így mi is! Természetesen nem kell megvonnunk magunktól a finom falatokat! Erről szó nincs. Következzenek az ízletes fogások. Még a végén az is kiderülhet, hogy az önmegtartóztatás nagyon is finom!

Lazacpástétom

 

lazacpástétom

Fejedelmi lazacpástétom (fotó: Getty Images)

Lazacpástétom:

Hozzávalók:

  • 35 dkg lazac
  • 2 dl fehérbor
  • 2 db salottahagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 35 dkg füstölt lazac
  • 6 ek vaj
  • 3 ek majonéz
  • 0.5 citromból nyert citromlé
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 ek kapor

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 150 fokra és a lazacfilét felvágjuk két centiméteres kockákra, majd sózzuk és borsozzuk. A felaprított mogyoróhagymát egy kis lábosban a két dl borral addig hevítjük, ameddig szinte elforrja a levét.
  2. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, beolajozzuk, beletesszük a felkockázott lazacot és eloszlatjuk a tetején a párolt hagymát, majd betoljuk a sütőbe. Maximum 6-8 percig sütjük a halat, az a jó, ha egy egész kicsit rózsaszín marad a belseje. Kivesszük és kihűtjük.
  3. A füstölt lazacot felaprítjuk és az összes hozzávalóval összedolgozzuk, majd a legvégén a sültlazacot is felaprítjuk és a pástétomba keverjük. Ízesítjük sóval és borssal, fél napra betesszük a hűtőbe, így jól összeérnek az ízek. Friss, ropogós bagettel tálaljuk.

 

Túrós pityókaleves

 

Juhtúrós pityókaleves

Juhtúrós pityókaleves (fotó: Getty Images)

Túrós pityókaleves:

Hozzávalók: 

  • 5-6 darab nagyobb krumpli
  • 1 fej hagyma
  • 10-15 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • 2 babérlevél
  • bors
  • petrezselyemzöld
  • kevés zsiradék

Elkészítése:

  1. A krumplit meghámozzuk és kockára vágjuk. Az olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a krumplit és fűszerezzük.
  2. Az egészet felöntjük vízzel. Beletesszük a babérlevelet és fedő alatt megfőzzük. Ekkor kivesszük a babérleveleket, egy kevés levest összekeverünk a tejföllel és azt is hozzáadjuk.
  3. Tálaláskor juhtúrót morzsolunk a tányérba, rámerjük a levest, és apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva fogyasztjuk.

 

 Vörösboros babraguval töltött édesburgonya

Vörösboros babraguval töltött édesburgonya

Vörösboros babraguval töltött édesburgonya (fotó: Getty Images)

 Vörösboros babraguval töltött édesburgonya:

Hozzávalók:

  • 4 db édesburgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv vörösbab
  • 1 tk só
  • 1 tk bors
  • 1 dl vörösbor
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl tejföl

Elkészítése:

  1. Az édesburgonyát héjával együtt sós vízben puhára főzzük.
  2. Amíg a burgonya fő, az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, amivel tovább dinszteljük.
  3. Ezután ráöntjük a babot, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a vörösbort. Rászórjuk a kakukkfüvet, végül pedig hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet is. Ha szükséges, öntünk hozzá egy kevés vizet, majd addig főzzük, amíg a bab megpuhul, és a leve majdnem teljesen elfő.
  4. Az édesburgonya héját félig leszedjük, késsel kis üreget vágunk bele, ebbe töltjük a babos ragut. A tetejét meglocsoljuk a tejföllel és megszórjuk petrezselyemmel.

Kuszkuszos sárgarépás lepény

Hozzávalók:

  • 2.5 dl zöldségleves-alaplé
  • 12.5 dkg kuszkusz
  • 1 db hagyma
  • 25 dkg sárgarépa
  • 2 tk vaj
  • 1 tk currypor
  • 2 ek kakukkfűlevél
  • bors
  • 1 ek zsírszegény túró
  • 1 db tojás
  • 4 ek olívaolaj

Elkészítése:

  1. Az alaplét felforraljuk. Beleforgatjuk a kuszkuszt, és fedő alatt duzzadni hagyjuk 10 percig. Közben a megtisztított hagymát apróra kockázzuk, a sárgarépát durvára reszeljük.
  2. Serpenyőben felhevítjük a vajat. Rádobjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk 2 perc alatt. Hozzáadjuk a sárgarépát, és további 3 percig pároljuk. Megszórjuk a curryporral, kissé lepirítjuk, majd a kakukkfűvel és sóval, borssal fűszerezzük.
  3. A kuszkuszt egy tálban összegyúrjuk a dinsztelt sárgarépával, a túróval és a tojással. Szükség esetén megsózzuk, megborsozzuk, majd bevizezett kézzel 8 db lepényt formálunk belőle, és a tapadásmentes serpenyőben felhevített olajon 2 adagban, közepes tűzön mindkét oldalukat megpirítjuk 3-3 perc alatt.
  4. Végül a lepényeket sütőpapírral leterített tepsibe tesszük, és a 180 fokra előmelegített sütő középső részében készre sütjük kb. 15 perc alatt.

Grapefruitos avokádó saláta, a téli vitaminbomba

 

Grapefruitos avokádó saláta,

Grapefruitos avokádó saláta (fotó: Getty Images)

Grapefruitos avokádó saláta, a téli vitaminbomba:

Hozzávalók:

  • 2 nagy db grépfrút
  • 1 db avokádó (nagyobb)
  • 5 dkg olajbogyó (magozott, szeletelve)
  • Az öntethez
  • 4 ek citromlé
  • 2 ek méz
  • 0.5 tk só
  • 1 csipet bors

A tetejére:

  • 1 teáskanál szezámmag (ízlés szerint)

Elkészítése:

  1. Az öntethez valókat összekeverjük.
  2. Az avokádót kettévágjuk, evőkanállal kiemeljük a héjából, felszeleteljük. Beleforgatjuk rögtön az öntetbe, hogy ne színeződjön el.
  3. Megpucoljuk a grapefruitokat, és az olajbogyókkal együtt hozzáadjuk az avokádóhoz. A tetejére ízlés szerint szezámmagot szórunk.

 

      Kókuszcsókok

kókuszcsókok

Kókuszcsókok (fotó: Getty Images)

Kókuszcsókok:

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 12.5 dkg porcukor
  • 1 csomag  vaníliás cukor
  • 45 db sütőostya

Elkészítése:

  1. A tojásfehérjéket gépi habverővel felverjük, mikor már fényes, de még szinte krémes állagú, hozzászitáljuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd folyamatos keverés mellett a kókuszreszeléket.
  2. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, rárakosgatjuk a sütőostyákat.
  3. Mindegyikre kis teáskanálnyi kókuszos keveréket halmozunk. 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt szép világos színűre sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

További hétvégi menüajánló:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top