A palacsintát mindenki szereti. Aki nem, az is. Azzal kapcsolatban, hogy milyen a tökéletes palacsinta receptje, már megoszlanak a vélemények. Az egyszerűség híve vagyok. Olyannyira, hogy még a tejet is kihagyom a tésztából. Nem azért, mert sóher vagyok. Inkább amiatt, mert a gyerekkoromban a balatoni „strandos” büfékben árult palacsinta emléke nemcsak a retinámba, hanem a lelkembe is beleégett, méghozzá örökre. Nem állítom, hogy ez a legjobb, de azt határozottan, hogy számomra a legkedvesebb. Azt pedig, hogy az egyszerűség miért nagyszerű, már a 14. században is papírra vetette a kor egyik kiemelkedő gondolkodója.
Pluralitas non est ponenda sine neccesitate, avagy a többletet nem kell bevezetni szükségtelenül.
Ezek az angol filozófus, William Ockham szavai. Neki, a ferences rendi szerzetesnek köszönhetjük az ockham borotvája elvet, amely szerint két, az adott jelenséget egyformán jól leíró magyarázat közül azt érdemes választani, amelyik az egyszerűbb. Legemlékezetesebb mondása az volt:
Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!
Íme egy újabb bizonyíték arra, hogy jó a tej, vaj, szódavíz nélküli irány. Joggal merül fel a kérdés, hogy ok, de akkor a borotván kívül mi kerül a tésztába egyáltalán? Mindössze liszt, tojás, egy csipet só és jéghideg víz, amikre szükség van.
A titok ezúttal a szenzáció hiányából fakad.
Balatoni „strandos” palacsintatészta
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 3 db tojás
- 0,5 evőkanál só
- 1 liter jéghideg csapvíz
Elkészítése:
- A lisztet a tojásokkal, a sóval és annyi vízzel, hogy könnyedén el lehessen dolgozni, egy habverővel simára keverjük.
- Ehhez adagoljuk a vizet úgy, hogy közben folyamatosan keverjük.
- Jót tesz neki, ha egy órát állni hagyjuk.
Gyöngyi barátnőm szavajárása az, hogy a „kovidelőtt”. Szóval kovidelőtt, amikor még gyakran jártunk össze, rendszeresen e szerint a recept szerint sütöttem meg a palacsintákat. Mit palacsintákat! Palacsinta-hegyeket, amiket ugye a már-már kötelező baracklekvár-túró-kakaó szentháromságával töltöttünk meg. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ilyenkor jöttünk rá, hogy menthetetlenül felnőttünk. Ugyanis hiába sütöttünk egy hadseregre valót, ha közben két-három darab elfogyasztása után sorra egymás után kidőltünk. Hol vannak már azok az idők, amikor nyolc-tíz darab meg se kottyant?!
Most azonban, hogy az alapokon túl vagyunk, következhet a truváj. A nagy palacsinta-kihívás. A kérdés az, hogy vajon az általam kipróbált különleges receptek vagy a profi által elkészítettek bizonyulnak-e jobbnak? Döntsétek el ti!
Amikor Barna Ádámot, a Bistro 42 séfjét, – aki 2018-ban elnyerte Dining Guide által odaítélt “Év Séfje” díjat -, kérdeztem arról, hogy szerinte milyen a jó a palacsintatészta, a következő választ kaptam:
Az egyszerű mindig bonyolult, az egyszerű a legnehezebb.
Puff neki! Újabb filozófiai megközelítés. Szerinte hajlamosak vagyunk az egyszerű dolgokat talán felületesebben elkészíteni, holott éppen ezen múlik az adott étel sikere. Következzen az ő palacsinta alapreceptje. A kész palacsintákat frenetikus túrós költeménnyel tölti meg. Figyeljetek, az ördög ezúttal is a részletekben rejlik!
Barna Ádám séf túrós palacsintája
Hozzávalók:
a tésztához:
- 250 g liszt
- 3 db tojás
- 70 g olvasztott vaj
- 4 dl tej
- 1,2 dl szóda
- csipet só
a töltelékhez:
- 40 dkg túró
- 2 dl tejföl
- 1 ek cukor
- 0,5 csomag vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
a díszítéshez:
- 1 ek házi baracklekvár
- 1 kk reszelt gyömbér
- 1 dl házi tejföl
- 1 tk cukor
- 1 rúd vanília
Elkészítése:
A hozzávalókat a tojás és szóda kivételével egyneműre kikavarjuk, majd a fölvert tojásokat és a szódát is lazán belekeverjük, így lesz könnyű laza tésztánk. Kisütjük a palacsintákat. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot és reszelt citrom héjat. Itt jön a csavar. Házi baracklekvárt adunk hozzá, amit kevés gyömbérrel ízesítünk. A házi tejfölt pedig cukorral és vaníliával lágy habbá verjük, ezt tesszük a tányérra díszítésnek.
Barna Ádám séf „hortobágyija”
Ez az az étel, amit étteremben nem biztos, hogy szívesen választunk a rossz híre miatt. Az alábbi recept jó példa arra, hogy tisztességesen elkészítve nagyon jó is lehet. Ádám a tészta alapreceptjén nem változtat. A csirkepörköltet viszont a szokásosnál is karakteresebbre és fűszeresebbre készíti, mert a tejfölös habarás a végén úgyis tompítja az ízeket.
Hozzávalók:
- 4 db egész csirkecomb, elfelezve
- 2 db közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 db közepes paradicsom
- 1 db kápia paprika
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál
- 1 csomag újhagyma
- só,
- néhány szem köménymag,
- kevés kacsazsír
Elkészítése:
- Egy serpenyőben kevés zsíron körbesütjük az előre besózott csirkecombokat, majd félretesszük őket. Én szívesen használok ehhez öntöttvas lábast, ebben szebben pirul a hús és még a szaft is jobb lesz.
- A visszamaradt zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a köménymagot, húst, kevés vízzel szakaszosan párolva – ami azt jelenti, hogy egyszerre csak mindig kevés vizet adunk hozzá, – készre pároljuk.
- Amikor elkezd főni, hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát.
- A főzés végére annyi párolólevünk maradjon, hogy a húst éppen ellepje. A húst kivesszük a pároló léből, lefejtjük a csontról és késsel kétszer két cm-es kockára vágjuk.
- Sok receptben a húst darálják a párolólevet pedig turmixolják. Én ezt semmiképp nem javaslom, mivel így egysíkú, jellegtelenebb lesz a végeredmény. A párolólevet finom szűrőn áttörhetjük, de ha valóban finomra vágtuk a hagymát ez sem szükséges.
- A párolólevet tejfölös habarással sűrítjük. A tejfölt a liszttel és 2 dl pároló lével simára keverjük és a felforrósított léhez adjuk, majd kiforraljuk.
- A kisült palacsintákat megtöltjük a darabolt hússal.
Most jövök én! Olyan recepteket válogattam össze és készítettem el, amelyek szerintem mindenképpen megérnek egy-egy próbát!
Pannukakku, a finnek sütőben sült palacsintája
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 5 dl tej
- 2.5 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 2.5 dkg cukor
- 1 tk vaníliás cukor
- 2 tk só
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
- A tojásokat felverjük és hozzáadjuk a tejet.
- Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. A száraz hozzávalók keverékét apránként a tojásos masszához adagoljuk és alaposan összekeverjük. Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat.
- A nyers tésztát ezután 30 percig pihentetjük. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
- A nyers tésztát a tepsibe öntjük és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, négyzetekre vágjuk és porcukorral megszórva, gyümölcsökkel vagy lekvárral találjuk.
Töltött cukkini palacsinta
Hozzávalók:
a tésztához:
- 2 db cukkini
- 1 tk só
- 3 db tojás
- 1 csipet fekete bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl olaj
- dkg liszt
- 4 dl ásványvíz
- kapor
- petrezselyemzöld
A töltelékhez:
- 20 dkg feta
- 3-4 ek tejföl
- 1/2 fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 1 gerezd fokhagyma (lereszelve)
- pirospaprika
Elkészítése:
- A cukkiniket megmossuk, és egy nagylyukú reszelőn lereszeljük. Kicsit besózzuk, és állni hagyjuk. A tojásokat felverjük egy kevés sóval, borssal, a reszelt fokhagymával és az olajjal. Apránként hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük.
- Fokozatosan hozzáadjuk a vizet és kézi habverő segítségével simára dolgozzuk. Beletesszük a felaprított kaprot és petrezselymet, majd miután alaposan elkevertük, hozzáadjuk a kinyomkodott cukkinit, és kb. fél órára hűtőbe tesszük.
- Ezután egy kevés olajon, a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk belőle. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, majd, amikor a palacsinták félig kihűltek, megtöltjük mindet a töltelékkel és feltekerjük.
Diós palacsintametélt csokiszósszal
Hozzávalók:
a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 ek cukor
- 1 csipet só
- 2 dl tej
- 2 dl szódavíz
- olvasztott vaj – a sütéshez
a csokiszószhoz:
- 1.5 dl tejszín
- 1 ek méz
- 10 dkg étcsokoládé
- diónyi vaj
- 1 ek rum
- 15 dkg darált dió
Elkészítése:
1. A lisztet, a tojást, a cukrot, a sót és a tejet csomómentesre keverjük, majd szódavízzel hígítjuk a tésztánkat, végül 30 percre hűtőbe tesszük.
2. Felforrósított, vajjal kikent serpenyőben a szokásos módon kisütjük a palacsintákat és egy pizzavágóval metéltre vágjuk.
3. A tejszínt a mézzel felforrósítjuk, hozzáadjuk az összetördelt csokoládét és simára keverjük. Ízesítjük rummal és belekeverjük a vajat.
4. A palacsinta metéltet egy tányérra halmozzuk, megszórjuk a vaníliás porcukros – diós keverékkel és megcsurgatjuk csokiszósszal.
Jó étvágyat kívánok!
További palacsinta receptek: