nlc.hu
Gasztro

Tanácsok a pazarlásmentes karácsonyhoz

Ne etesd a kukát: tippek ahhoz, hogyan lehet megúszni a karácsonyi pazarlást

Túl sok minden landol az ünnepek alatt a kukában.

Magyarországon átlagosan 65 kg élelmiszer-hulladékot termelünk egy évben fejenként, és karácsonyi időszakban az átlagosnál is több étel végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó elkerülhetetlen szemét miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek, figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Karácsonyi szemét

Fotó: Getty Images

Annak érdekében, hogy az ünnepek ne a pazarlásról szóljanak, megosztottak néhány tanácsot is, amivel állítólag időt és pénzt is spórolhatunk.

  • Ne vásároljunk több élelmiszert, ne főzzünk többet és ne szedjünk ki többet a tányérunkra, mint amennyit biztosan meg tudunk enni maradék nélkül!
  • Az élelmiszerpazarlás megelőzése a tudatos tervezéssel kezdődik. Reálisan gondoljuk végig az időnket és a családtagok, illetve vendégek várható étvágyát, és ennek megfelelően tervezzük a karácsonyi menüt. Az adagok kalkulációjához segítséget nyújt a Maradék nélkül összefoglalója. Ha a korábbi években sok volt a maradék, akkor idén inkább kevesebb, de különlegesebb fogással készüljünk. Érdemes olyan ételeket is készíteni, amelyek kevésbé romlandók, vagy jól fagyaszthatók.
  • Ha mégis túl sok ételt készítettünk, érdemes a vendégeinknek csomagolni belőle. Ha mindezt már előre látjuk, érdemes egyeztetni is velük, hogy hozzanak magukkal tárolódobozt. Ha előre tudjuk, hogy a vendégeink is készülnek valamilyen étellel, süteménnyel, építsük be azt a menübe, ők is örülni fognak, ha értékeljük a munkájuk gyümölcsét.
  • Az élelmiszerpazarlás-mentes ünneplés főszereplője a hűtőszekrény. Karácsony előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztórekeszt is, gondolva arra, hogy a karácsonyi fogásoknak legyen elég hely. A fagyasztóban raktározott alapanyagokat egyébként magához az ünnepi menühöz is felhasználhatjuk, például a fagyasztott húst a töltött káposztához. 
  • Nemcsak az élelmiszerpazarlás, de az élelmiszerbiztonság miatt is fontos odafigyelni, hogy a hűtő megfelelő hőmérsékleten – 0 és 5 °C között – működjön, és arra is, hogy az ételek ne maradjanak sokáig szobahőmérsékleten. A legtöbb élelmiszer esetében a fagyasztás a legjobb tartósítási mód. A Maradék nélkül útmutatói segítséget nyújtanak abban, melyeket érdemes lefagyasztani. A lefagyasztandó ételeket adagonként, felcímkézve csomagoljuk el, így elkerülhetjük, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiséget kelljen kiolvasztani.
  • Ha a fentieknek megfelelően gondoskodtunk a maradékok biztonságos tárolásáról, még mindig hátra van a legfontosabb rész, idővel el is kell azokat fogyasztani. A hűtőben és a fagyasztóban való tárolás javasolt időtartamáról nyújt információt a Maradék nélkül tárolási útmutatója. 
  • Ne feledjük: sem a hűtés, sem a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat! A hűtőből kivett maradékokat ezért fogyasztás előtt mindig alaposan forraljuk fel, így védekezhetünk leginkább az élelmiszer-fertőzésekkel szemben. 
  • A téli szünet több alkalmat kínál arra, hogy a gyerekeket is bevonjuk az ételkészítésbe, amely igazi hosszú távú befektetés. A kutatások szerint azok a gyerekek, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek az ételkészítésről, és látják, hogy mennyi munkával, odafigyeléssel jár egy tál étel előállítása, sokkal kevésbé pazarolnak. Emellett a későbbiekben az élelmiszer-biztonsági kockázatokat is rutinosabban kerülik majd el. Ezzel kapcsolatban játékos ötleteket találhatnak a Maradék nélkül program honlapján.
  • A maradékokból egy kis kreativitással akár új fogásokat készíthetünk. Ehhez a Maradék nélkül weboldaláról és a kampány követői által beküldött recepteket tartalmazó karácsonyi maradékmentő receptfüzetből is meríthetünk inspirációt!
  • Karácsonykor nagyon sokan boltban vásárolt édességet ajándékoznak. Jó, ha tudjuk, hogy ezeknek a termékeknek minőségmegőrzési ideje van, vagyis általában a lejárat után is biztonságosan fogyaszthatók, főleg, ha nem voltak felbontva. Ezt általában egyszerű szemrevételezéssel el tudjuk dönteni. Ha fogyaszthatósági időt látunk a csomagoláson, akkor viszont ne kísérletezzünk az adott termékkel miután lejárt. A fogyaszthatósági idő ugyanis a gyorsan romló, emiatt kockázatosabb árucikkek lejárati idejének jelölésére szolgál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top