nlc.hu
Gasztro

Eddig fogyaszthatók a lejárt szavatosságú élelmiszerek

Hiánypótló útmutató a Nébihtől: eddig fogyaszthatók a lejárt szavatosságú élelmiszerek

A tartós élelmiszerek a minőségmegőrzési idő lejárta után akár hónapokkal is elfogyaszthatók. Az UHT tejet például akár 9 hónappal később is meg lehet inni.

Az élelmiszerpazarlás világszerte komoly probléma, Magyarországon évente 65 kilogramm el nem fogyasztott élelmiszer végzi a kukában. A bátrabbakat eddig sem zavarta, ha egy-egy ételnek lejárt a minőségmegőrzési ideje, a lejárati dátum után is megettek ezt-azt, kinek mihez volt gyomra.

Most viszont szakemberek által összeállított, hiánypótló útmutatót tett közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih) arról, hogy az egyes élelmiszereket a lejárati idő után mennyivel biztonságos még elfogyasztani.

Ehhez két kategóriát kell tisztázni:

  • A fogyaszthatósági idővel rendelkező termékek (friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek) a lejárat után egészségügyi ártalmat okozhatnak, ezért ekkor már nem fogyaszthatók!
  • Minőségmegőrzési idő jelzi a tartós élelmiszerek lejárati idejét. Ezek a termékek a lejárat után is fogyaszthatók megfelelő elővigyázatosság mellett, kereskedelmi forgalomba azonban már nem hozhatók.

Az alábbi ábrán termékcsoportonként olvasható, hogy a lejáratot követően hány hónapon belül ajánlott elfogyasztani az egyes lejárt minőségmegőrzési idejű
termékeket.

Kördiagram, hogy meddig fogyaszthatók a lejárt szavatosságú élelmiszerek

Eddig fogyaszthatók a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek (Forrás: Nébih)

Fontos, hogy az ajánlott intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak. Továbbá minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e a termék. Ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk az élelmiszert, és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható.

(Kiemelt kép: Unsplash/Annie Spratt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top