nlc.hu
Gasztro

Határidőkkel küzdő íróknak nyílt kávézó Japánban

Kizárólag határidőkkel küzdő írókat szolgál ki egy japán kávézó

A Tokióban található hely a kávén és vízen kívül azt a nyomást biztosítja vendégei számára, ami munkájuk befejezéséhez kell.

Egy sikeres vállalkozás elindításához fontos, hogy jól meghatározott elképzeléssel rendelkezzünk a célközönséget illetően. Ez mindenképpen teljesült annak a japán kávézónak az esetében, mely kizárólag rohamosan közeledő leadási határidőkkel küzdő írók számára jött létre. A különleges helye – melyről az Oddity Central számolt be –  Tokióban működik és azt ígéri a vendégeinek, a forró kávén és vízen kívül megadja nekik azt a támogatást, melyre szükség van a műveik befejezéséhez.

notesz, papírgalacsinok

(Fotó: Pixabay)

A nemrég nyílt vendéglátóhelyen fél óránként 150 yent (körülbelül 400 forintot) kérnek a küszködő művészektől cserébe a kávézó biztosítja nekik a megfelelő technikai hátteret munkájukhoz. Mivel kávén és vízen kívül mást nem szolgálnál fel, a vendégek nyugodtan hozhatnak maguknak bármit, amit enni, vagy inni szeretnének.

Az írásra vonatkozó szabályok azonban roppant szigorúak. Legyen a vendég fordító, költő, vagy próza író, amikor bejön az ajtón ugyanúgy le kell írnia egy darab papírra és a recepción kell hagynia, hogy az adott napon hány szót tervez írni. A kávézó személyzete ezt követően óránként odamegy az adott vendég asztalához, hogy ellenőrizze, hogyan halad a munkájával és, attól függően, hogy jól, vagy sem, kisebb, vagy nagyobb nyomást helyez rá, hogy folytassa az alkotást. A legfurcsább szabály, hogy az illető mindaddig nem mehet haza, amíg nem teljesíti a kitűzött célt, vagy, ennek híján, amíg nem zár be estére a kávézó.

A japánok kreativitása határtalan. A koronavírus miatt világszerte népszerű home-office alternatívájaként például ők találták fel az úgynevezett  „cicavárosokat”. Ezek olyan központok, ahol az otthoni négy fal helyett egy kibérelt asztalnál lehet, macskák társaságában elvégezni a napi feladatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top