nlc.hu
Gasztro

Kiszámíthatatlanul emelkedik a tej ára

Brutálisan megdrágultak a tejtermékek, és nem tudni, hol a vége

Több mint 30 százalékos emelkedés volt az elmúlt 12 hónapban.

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője az Inforádiónak adott interjújában elmondta, harminc százalékot meghaladó drágulás volt az elmúlt hónapokban a tej és a tejtermékek piacán, hozzátéve, hogy a kiskereskedelmi árakról nincsenek hivatalos adataik, csak a nyers tej és a feldolgozók átadói árára van rálátásuk.

A drágulásnak több oka is van, amellett, hogy nőttek a munkabérek, folyamatosan emelkedik a takarmány, az energia, az állatgyógyászati eszközök, a csomagolóanyagok ára is.

Tehén áll a mezőn

Fotó: Pixabay

Harcz Zoltán szerint a fentiek mellett súlyos probléma, hogy az emelkedés teljesen kiszámíthatatlan, és nem látni azt a pillanatot, amikor a importköltségek stabilizálódhatnának. És megemlítette azt is, hogy a tejtermelők, a tejfeldolgozók, a kiskereskedők, a szakmai szervezet, az ellenőrző hatóság és a kormányzat munkájának révén csökkent a boltokban az importtej aránya, és a fogyasztói tej 95-98 százalékban már magyar a polcokon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top