A pizza hagymányosan kerek, ennek ellenére a pizzásdobozok általában szögletesek. Talán benned is felmerült már a kérdés, hogy vajon miért van ez így? A magyarázat meglehetősen egyszerű: praktikus okokból.
A kartonipar a dobozokat általában élekkel gyártja, mivel így egy darabból meghajtogathatók a kívánt kocka vagy téglatest formára. Az ilyen formájú dobozok pedig stabilan egymásra, illetve egymás mellé pakolhatók.
A pizzák kerek kartondobozba való csomagolása legfeljebb esztétikai előnyökkel járna, azonban szögletes dobozokhoz képest hiányzó sarkokkal számottevően nagy helyet spórolni nem lehetne. A kerek dobozok ráadásul egymásra pakolva könnyebben eldőlnének, elgurulnának, mint a szögletesek. Éppen ezért nem éri meg ilyen dobozokat gyártani és használni.
Persze ettől még akadnak kivételek, néhány pizzéria ugyanis, ha nem is lekerekített, de a pizza formájához jobban alkalmazkodó hat- vagy nyolcszögletű dobozokba csomagol. Illetve létezik fordított megoldás is, amikor a pizza alakja alkalmazkodik a dobozhoz: a szicíliai stílusú pizzák ugyanis nem kör, hanem téglalap alakúak, így tökéletesen passzolnak az ilyen kialakítású dobozokba.
Az elmúlt években néhány cég egyébként megpróbálkozott a pizzásdobozok újragondolásával. 2010-ben az Apple szabadalmat nyújtott be egy kerek pizzásdobozra, amelyen lyukak találhatók, így a nedvesség el tud távozni belőle: a csomagolást egyelőre csak a vállalat menzáin használják. A környezettudatos termékekre szakosodott World Centric nevű vállalkozás 2018-ban állt elő egy kerek, komposztálható pizzásdoboz tervével, melyben újra is melegíthető pizza. A Pizza Hut 2019-ben tesztelt egy hasonló terméket. A felsoroltak közül azonban egyelőre még egyik sem vált elterjedtté és valószínűsíthető, hogy belátható időn belül ez nem változik.