nlc.hu
Gasztro

Szerbek készítik a félmillióba kerülő szamársajtot

Félmillió egy kiló sajtért? Szerencsére nem a Spar meg a Lidl drágított ennyit

Közel félmillió forintba kerül a világ legdrágább sajtjának kilója, ráadásul tőlünk nem is olyan messze, Szerbiában készítik.

Ha az embernek tippelnie kéne, hol készítik a világ legdrágább sajtját, jó eséllyel olyan régi sajttermelő országokat említene, mint Hollandia, Franciaország vagy Svájc. Ezzel szemben a megfejtés valójában Szerbia, és ott is csak kétszáz kilométert kell utaznunk a magyar határtól érte, Zasavica természetvédelmi területéig – írja a Telex.

Sajtok

Ez nem pule, ennyi nincs is összesen belőle (fotó: Pixabay)

A sajt különlegessége, hogy szamártejből készül. Pulenek hívják és csak a Szerbiában és Montenegróban őshonos balkán szamarak teje jó hozzá. Ezekből a szamarakból viszont nincs sok, lényegében a kihalás szélére kerültek, nagyobb számban csak Zasavica környékén találunk belőlük. A következő problémát az jelenti, hogy a szamarak nagyon kevés tejet adnak. Míg egy tehéntől akár napi hatvan literre is számíthatunk, addig egy szamárkanca csak napi 0,3 liter tejet produkál, és az egy kiló sajt elkészítéséhez 25 liter tejre van szükség. Valójában a sajt keverékből készül: 60 százalékban kecske-, 40 százalékban tehéntejből. Mivel a szamarak fejése nem elterjedt, gépeket sem készítenek hozzá, így a tejet csak kézi fejéssel lehet kinyerni napi három részletben. A szamártej önmagában is méregdrága, ha valaki ki szeretné próbálni, literenként kb. 13 ezer forintba kerül, viszont 60 százalékkal táplálóbb a tehéntejnél, a tápanyagtartalmát tekintve az anyatejhez áll a legközelebb. Míg C-vitaminból nagyon sok, kazeinből már nagyon kevés van benne, ami azért gond, mert ez a sajtkészítés egyik legfontosabb összetevője, de ezt egy titkos recepttel ellensúlyozzák a szerbek, akik elmondhatják, hogy a világon kizárólag náluk készül szamársajt. Maga a sajt leginkább a fetához hasonlít állagra, ízre pedig a juhsajthoz áll a legközelebb. Leginkább csak Zasavica környékén van esélyünk vásárolni belőle.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top