A franciák már alig tudnak hozzájutni a dijoni mustárhoz, amely a hazájának számító Burgundiában elsősorban már nem is helyben termesztett mustármagból készül. A növény magjának az ára a többszörösére ugrott. A termelés oly mértékben lecsökkent, hogy az utóbbi negyedszázad legnagyobb válságával került szembe az ágazat – írja a hvg360.
Mivel annyira keveset termelnek, hiánycikk lett a franciák kedvenc ételízesítője, többfelé hetek óta nem kapni. Ráadásul több bolt is egy darabra korlátozta a megvásárolható mennyiséget.
Amúgy nem ez az egyetlen termék, amely mostanában hiánycikké vált vagy válik. Az aszály miatt most alig lehet hozzájutni a vongole édesvízi kagylóhoz, akárcsak Magyarországon a málnához, az orosz-ukrán háborúnak a britek “nemzeti étele”, a fish and chips is áldozatul esett, a ketchup pedig a klímaváltozás miatt került veszélybe.