nlc.hu
Gasztro

Nyerst tojás büntetés

Egy kínai cég nyers tojás fogyasztására kényszerítette alkalmazottait

Felháborító a kínai cég gyakorlata.

Egy kínai cég hatalmas vitát generált az interneten, miután arról számoltak be, hogy büntetésből nyers tojás fogyasztására kényszerítették alkalmazottait, mert nem felelnek meg az elvárásoknak.

Az egész azzal kezdődött, hogy egy Du vezetéknevű másodéves egyetemista a közösségi médiában panaszkodott egy zhengzhoui technológiai cég gyakornokként szerzett tapasztalatairól. Azt állította, hogy az említett cégnek volt egy bizarr szabálya, amely szerint az alkalmazottaknak le kellett nyelni a nyers tojást, ha nem kaptak elegendő rendelést egy meghatározott időn belül, vagy más módon nem teljesítették a vezetőség elvárásait. Azt állította, hogy a gyakorlati idejét megszüntették, miután megtagadta a szabály betartását, és hozzátette, hogy a vezetés „személyes okokat” írt le a gyakorlat befejezésének indokaként, hogy mentesítse a céget a felelősség alól.

Du kinyilatkoztatása felháborodást váltott ki az interneten, és egy későbbi, névtelenül közzétett videó, amelyen a cég alkalmazottai láthatóan émelygettek, miközben megpróbálták lenyelni a nyers tojást, csak olajat adott a tűzre. Az emberek embertelennek nevezték ezt a gyakorlatot, figyelmeztettek a nyers tojás fogyasztásának veszélyeire (bár egyesek szerint ez a hosszú élet titka), és felszólították a felelősök bíróság elé állítását.

Eközben a még nyilvánosan meg nem nevezett cég képviselőit a jelek szerint nem zavarta túlságosan a visszhang. Egyszerűen azt állították, hogy a nyers tojás fogyasztása egyértelműen elő van írva az alkalmazotti kézikönyvben. Amikor Du a szabály jogszerűségéről kérdezte, a HR-menedzser állítólag ezzel a kérdéssel válaszolt: „Milyen törvény tiltja, hogy nyers tojást egyen?”

Állítólag Zhengzhou város Jinshui körzetének munkaügyi felügyelő brigádja vizsgálja az ügyet, de jogi szakértők azt állítják, hogy többre lesz szükségük, mint Du vallomására, mivel a fizetetlen gyakorlati ideje nem minősül foglalkoztatásnak, így nem tartozik a munkajog hatálya alá. 

Du újságíróknak elmondta, hogy az alkalmazottak nyers tojásfogyasztását a cég motivációként használja, amit azóta a menedzsment is megerősített.

„Az értékesítési folyamatban a dolgozók felelősek az eredményekért, a jutalmazás és a büntetés is egyértelműen meghatározásra kerül a megvalósítás folyamatában. Nélkülük lehetetlen a napi gazdálkodás” – írta közleményében a cég vezetése.

Tojások egy tojástartóban

Egy kínai cég nyers tojás fogyasztására kényszerítette alkalmazottait (Fotó: Unsplash/Jakub Kapusnak)

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top