A kırmızı mercimek çorbası, avagy a törökök méltán híres vöröslencselevese a közel-keleti étkezdék egyik alaplevese. Érdekes tulajdonsága, hogy többek között a mentának köszönhetően nyáron is jól esik, hűsít; télen pedig a kellemes, melegítő hatását élvezhetjük. Törökországban, azon belül is Anatóliában napközben bármikor fogyasztják, még reggelire is. A tápláló, mégsem elnehezítő levest másnaposság ellen is javallják.
Sok receptben ajánlanak előáztatást, de a vöröslencse valójában nem igényli. Az itthon elterjedt barna színű, valamint a zöld lencsével (és több más hüvelyessel) ellentétben a vöröslencse könnyen megpuhul. A török konyha előszeretettel használja ezt a lencsefélét annak lágy állaga miatt. Ennek köszönhetően könnyen is formázható, a török lencsegombócok például világszerte a vegánok egyik kedvelt csemegéje lett.
Konyhai amatőrök is bátran próbálkozzanak vele, gyakorlatilag elronthatatlan.
Tippek a vöröslencseleves készítéséhez:
- Ne ijedjünk meg: a sárgarépától nem lesz répaízű a leves, egy kis természetes édességhez és a leves élénk színéhez viszont ideális hozzávaló.
- Meg fogjuk látni, hogy nem szükséges rántást készíteni hozzá. Ha mégis szeretnénk sűrűbbre készíteni, reszeljük egy krumplit is a sárgarépa mellé.
- Ízesebb lesz a végeredmény, ha zöldség- vagy húsalaplével gazdagítjuk a levest.
- A vöröslencse akkor éri el az ideális állagát, ha elkezdenek szétmállani a szemek.
- Bánjunk csínján a fodormentával, hogy ne legyen teljesen mentaízű a levest. Ezt később még pótolhatjuk, ha hiányoljuk belőle.
Török vöröslencseleves recept:
Hozzávalók:
- 40 dkg vöröslencse
- 1 nagy szál sárgarépa
- 2 közepes vöröshagyma
- 70 g paradicsompüré (kis fémdobozos)
- 1 dl olívaolaj
- 1 citrom
- 1 csapott evőkanál édes pirospaprika
- Csípős pirospaprika-pehely
- Ízlés szerint 1-2 teáskanál szárított fodormenta
- Ízlés szerint só és feketebors
Elkészítése:
- Olívaolajon kis lángon futtassuk meg az apróra vágott vöröshagymát.
- Pucoljuk meg és reszeljük le a sárgarépát, és a kevés vízzel elkevert paradicsompürével együtt adjuk a hagymához.
- Kis lángon fedő alatt pároljuk őket 5-10 percig.
- Vegyük nagyobbra a lángot, és a leszűrt lencsét adjuk hozzá, forgassuk össze a megpárolt zöldségekkel, majd fűszerezzük be , és öntsük fel 2 liter vízzel. A mentából hagyhatunk, ízlés szerinti utóízesítésre.
- Főzzük 15 percig a levest, majd öntsük át hőálló turmixkehelybe, és mixeljük le. Még egyszerűbb, ha benne hagyjuk a lábasban, és botmixerrel elegyítjük.
- Tálaláskor olívaolajcsíkokat és frissen facsart citromlevet csorgassunk a tetejére, és kínáljuk szárított fodormentával, csípős pirospaprika-pehellyel.