nlc.hu
Gasztro

Vizsgálja a versenyhivatal a tej drágulását

Vizsgálatot indít a versenyhivatal a tej drágulása miatt

Felesleges azt remélni, hogy ettől majd csökkennek az árak.
Tejes sor a szupermarketben

A Gazdasági Versenyhivatal a Facebook-oldalán jelentette be, hogy „az élelmiszer-inflációval szembeni hatósági fellépés keretében megindította első eljárását: gyorsított ágazati vizsgálat indult a tej és tejtermékek piacán.”

A GVH gyanúja szerint ezen a piacon a verseny torzulása vagy korlátozódása is hozzájárulhatott a dráguláshoz, ami indokolja a sürgős beavatkozást, amiről mi is hírt adtunk korábban. A hazai tej- és tejtermékek fogyasztói ára nagymértékben emelkedett az elmúlt időszakban és a drágulás a mai napig tart, miközben a tejipari ágazatban termelő- és feldolgozó tevékenységet végző piaci szereplők beszállítói pozíciói gyengülő tendenciát mutatnak.

Ahogy a Magyar Hang is írja, a jelenség Magyarország egész területén megfigyelhető, ezért a versenyhivatal azt gyanítja, hogy a verseny torzulása vagy korlátozódása is hozzájárulhatott az áremelkedéshez. Vizsgálni fogják ugyanakkor azt is, hogy mennyiben járulhattak hozzá az ágazatban tapasztalt negatív folyamatokhoz a nagy mértékű áremelkedések; a piaci szereplők között fennálló viszonyrendszer átrendeződése; a termékkategórián belüli koncentráció alakulása és a szabad piaci versenyt akadályozó magatartások, körülmények.

Az április 30-ig meghosszabbított árstopról nem tesz konkrét említést a hatóság, de úgy fogalmaz, hogy a hazai élelmiszerpiaci árakra közvetlenül kiható jogszabályi változások is azon tényezők közé sorolhatók, melyek a tej- és tejtermék ágazat valamennyi szereplőjére és a fogyasztókra is hatottak.

Nyitókép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top