Tegnap óriási áttörés történt a hazai gasztronómia színterén. A Bocuse d’Or versenyek több évtizedes történetében először állhattak dobogóra a magyarok, ami óriási eredmény.
Egy szép generációváltást is nyomon követhetünk, hiszen a korábbi legnagyobb hazai sikereseket elért Széll Tamás immár a csapat edzőjeként tért vissza a Bocuse d’Or versenyzésbe; a csapat séfje pedig régi kollégája, Dalnoki Bence volt, Nyikos Patrik commis segédletével.
A versenyen szereplő 24 csapatnak két ételt kellett elkészítenie. A hústál kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló volt, a tányértéma pedig formabontó módon egy háromfogásos gyerekmenü volt, amelynek a kötelezően felhasználandó alapanyagai a sütőtök és a tojás voltak.
Dalnoki Bence csapatséf a tengeri alapanyagokról
„Szeretjük a halakat, szeretünk horgászni is, de az ördöghallal nem volt közeli kapcsolatunk. Legalábbis a Bocuse d’Or idei szezonjáig. Európa közepén, ahol a legközelebbi tenger is legalább hatórányira van, elég nagy kihívás volt a számos tengeri alapanyaggal dolgozni. De mi is a Bocuse d’Or, ha nem kihívás? Így hát fejest ugrottunk a tengerbe, felkutattuk, melyik nemzeti kincsünk illik a legjobban hozzá, és megalkottuk az ördöghal budapesti változatát.”
Az „Etesd a gyerekeket” téma
Ropogós sütőtök „Halloween”:
- Serpenyőben sült tojás flan, gombákkal és hagymával, savanyított sütőtök, citromos kakukkfű & krémes tojássárgája.
- Érlelt, lágyan füstölt magyar sajt szósz, sütőtökkel és tökmagolajjal.
A Szeresd a zöldségeket! fogás:
- Hűvös sütőtökleves, sütőtökkel töltött roppanós uborka és petrezselyem.
- Zabtejszín & grill olajban marinált zöldborsó.
Mindennap egy alma a doktort távol tartja! fogás:
- Vaníliás joghurt mousse sütőtökkel, almával, málnával töltve és sütőtökös piskóta.
- Ropogós „föld” robbanócukorkával, csokoládéval, mogyoró & citromos verbéna.
Dalnoki Bence csapatséf a sütőtökös gyerekmenü kihívásairól
A verseny történetében először vontak be gyerektematikát, sőt gyerekeket is a zsűribe. A magyar csapatnak parádésan sikerült megközelíteni a nem mindennapi feladványt, hiszen a Bocuse d’Or elvont és bonyolult alkotásait kellett ötvözni a gyerekek vélt vagy valós ízlésével és elvárásaival, miközben edukációt is kellett belecsenni.
„Ha evésről van szó, a gyerekek trükkösek tudnak lenni. Ezért akartunk náluk trükkösebbek lenni. Sokaknak kiskorában neuralgikus pont a zöldségevés, sőt néha szabályos büntetés. Az előételben ezt a szülői szokást szerettük volna megtörni, és megmutatni a zöldségek szépségét, sokszínűségét és persze finomságát.
Hiszen a zöldségek élvezetesek. Az is nagyon gyakori szülői ukáz, hogy „ne játssz az étellel”. Mi ezzel nem értünk egyet. Az ételekkel való – megfelelő – játék a legjobb módja annak, hogy megismerjük az összetevőket, ízeket, textúrákat, fűszereket és főzési módokat. Ezért a főételben játékos módon szerettük volna megmutatni a gyerekeknek, hogy a konyha a legizgalmasabb játszótér, és az étel a legmenőbb eszköz lehet a különleges alkalmak megünneplésére. A mondás szerint napi egy alma távol tartja az orvost. Ez kétségtelen, de mi lenne, ha a mi almánk varázslat volna? A célunk az is volt, hogy egy nagyon egészséges menüt alkossunk meg, amit az almával koronáztunk meg, ezzel a belül is szépséges gyümölccsel.”
Az Ördöghal, Szent Jakab-kagyló & fekete kagyló tál
A versenyeken megszokott hústál helyett haltálat kellett prezentálnia a csapatoknak. A zsűrinek prezentált magyar műalkotás így nézett ki. A haltálat alkotó ételeket természetesen tányérra is szervírozni kell a zsűritagok számára.
A halas tányérok elemei:
Ördöghal „Budapest”
- Ördöghal lágyan füstölt Jakab-kagylóval, fekete alga, citrom & kovászoltkenyér-kruton.
- Savanyított gyökérzöldség „rózsa”, burgonyapüré, medvehagymatermés, friss zöldfűszerek & érlelt sajt.
- Sóban sült cékla lassan sült hagymával töltve, Tokaji must ecet zselével, fekete bors & kakukkfű.
- Ropogós csicsókachips.
„Magyar lakoma”
- Szezonális magyar zöldségek az erdőből és mezőről.
- Feketekagyló-tortellini, bükkfán füstölt fűszerpaprikával.
- Feketekagyló-szósz, zsenge torma & turbolya.
- Szósz: Barnított vajban sült ördöghal szósz & Tokaji pezsgővel és Tokaji must ecet „kaviárral”
„Hatalmas mérföldkő ez nemcsak a magyar Bocuse d’Or versenyzés, de az egész magyar gasztronómia történetében. Sok-sok év tapasztalat, rengeteg munka, áldozat és összefogás van emögött ez eredmény mögött.
Ez a bronzszobor újabb bizonyíték, hogy Magyarországnak ott van a helye a világ gasztrotérképén”
– mondta el a verseny után Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.