nlc.hu
Gasztro

30 konyhai trükk nagyanyáinktól

30 konyhai trükk nagyanyáinktól, amelyek aktuálisabbak, mint valaha

Háztartási praktikák, amik soha nem mennek nyugdíjba.

Régen minden jobb volt? Nem, közel sem. Mégis, amit okosan, praktikusan, takarékosan csináltak nagymamáink, dédanyáink, kár volna elfelejtenünk.

Lépten-nyomon a fenntarthatóság fontosságát halljuk manapság. Az utóbbi évtizedben tudatosul bennünk, hogy egyenesen az emberiség jövője a tétje annak, hogy megtanulunk-e végre úgy működni, hogy ne égessük fel a talpunk alatt a bolygót. Ennek kulcsa, hogy minél kevesebb energiát használjunk fel és pazaroljunk. Minél több élelmet termeljünk meg helyben, és a lehető legkevesebb élelmiszert szállítsuk messziről, több száz vagy több ezer kilométeren át. Kulcsfontosságú az is, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk.

„Olyanok vagyunk, mint a részeg a bárban”

„A fenntarthatóságról fontos beszélni, de a fenntartható fejlődést felejtsük el, a bolygó véges erőforrásokkal rendelkezik, most már haladóbb közgazdászok is elismerik, hogy a folyamatos növekedés, a töretlen fejlődés nem lehetséges. Amit tehetünk, az az, hogy összhangba próbálunk kerülni a természettel. Nyár közepén érjük el a túlfogyasztás napját, ekkorra éljük fel az adott évben felhasználható forrásokat. Utána tehát hitelben fogyasztunk, olyanok vagyunk, mint a részeg a bárban, aki a nyolcadik feles után jár, és tudja, hogy nincs egy fillér sem a zsebében, de nem foglalkozik azzal, ezt hogy fogja kifizetni, hanem próbál inkább kicsikarni egy kilencediket a csaposból. Biztos ki lesz valahogy fizetve, olyan nem volt még, hogy valahogy ne lett volna, ez egy masszív emberi bölcsesség.”

(Részlet a Jordán Ferenc hálózatkutató biológussal készült interjúnkból)

30 hasznos módszert gyűjtöttünk össze, ami jól alkalmazható a XXI. században is.

Vintázs konyhai életkép

Fotó: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

30 háztartási praktika, amit érdemes nagy- és dédanyáinktól megtanulunk!

  1. Főzz előre akár egész hétre! Időt és energiát takaríthatunk meg azzal, ha egyszerre használjuk a sütőt, akár többféle étel együtt sütésére is. Egykor esztelen pazarlásnak számított egyetlen étel miatt bekapcsolni a sütőt.
  2. Használj ingyen energiát! Okosan használták a helyiségek és használati tárgyak hőjét. Napon szárítva aszaltak. A száraz, hűvös kamra levegőjét használták fel húsok tartósítására: itt lógott a füstölt kolbász és a szalonna is. A pince sötét, hideg, páradús közegében házilag termesztettek gombát. A forró tűzhely vagy kemence melege mellett kelt a tészta és aludt a macska.
    30 konyhai trükk nagyanyáinktól

    Fotó: Kovács Márton Ernő/Fortepan

  3. Vezess háztartási naplót! A beszerzések, kiadások felírása mellett akár a kamráink, mélyhűtőnk ételeiről is vezethetünk listát. Ezekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, aztán csak veszendőbe megy. Ha felírjuk a költéseket és készleteket, szembesülni fogunk a kiadásainkkal, és jobban megbecsüljük, ami rendelkezésünkre áll.
  4. A horgászat és a vadászat nem sport. Nincs egészségesebb a természetes élőhelyükön élt vadállatok húsánál. Az állatok leölése nem sport.
  5. A vadnövénygyűjtés és gombászás az élet része. Ma a legmenőbb séfek járják az erdőt-mezőt vadon szedett kincsekért. Akár csak a dédanyáink, szépanyáink!
  6. Gyűjtsd az esővizet! Ivásra, főzésre nem alkalmas, de öntözésre, környezetbarát módon megépített wc-k lehúzására, sőt akár mosásra is megfelelő. 
  7. Komposztálj! Nagy divat most a nagyvárosi fiatalok körében is, ami a felmenőink számára teljesen természetes és magától értődő volt. A szerves hulladéknak a természetben a helye.
  8. Ismerd meg a konyhai vegytan 1×1-ét! Ma már mindenre kész megoldásokat várunk, pedig némi anyagismerettel kevésbé vagyunk kitéve a gyártó cégek gyakran szemtelenül túlárazott termékeinek. Csak egyetlen példa: tudták, hogy a befőzéshez használt sziksó besötétíti a tartósított gyümölcsök zöldségeket, ezért egy kis citromsavval segítették megtartani a színüket.
  9. Ne válaszd külön a sütést-főzést a háztartás egészétől! Manapság hajlamosak vagyunk csak a felcímkézett kész termékekben bízni. Jóllehet számos konyhai alapanyag jól jön más otthoni megoldásokra is. Gondoljunk csak a levendulára, amit süteményekbe süthetünk, teaként fogyaszthatunk, de kiszárítva és a szekrényben fellógatva hatékony molyűző. Sütőporral süthetünk, de házi praktikaként szagtalanításra is kiváló. Ecettel főzhetünk, tartósíthatunk, és egy valódi jolly joker a takarításban. 3:1 arányú ecet-víz oldattal pedig foltokat is eltávolíthatunk a mosás során. Fűfoltokat aludt tejjel távolítottak el.
  10. Szabadulj meg házi a permetmaradványoktól házi praktikával! A növényeket védő vegyszerek maradványai fellelhetők a gyümölcsök, zöldségek felületén. Az almaecet ebben is jó szolgálatot tesz. 5 liter vízbe tegyünk fél liter almaecetet, és fürösszük meg az oldatban a permetszergyanús terményeket. 20 percig ázzanak, majd öblítsük át alaposan vízzel. Ne aggódjunk, nem savanyodnak meg a zöldségek, gyümölcsök az almaecetes fürdőtől!
  11. Süsd meg a kenyeredet! Nem két nap alatt ehetetlenné váló, penészesedő kenyereket, hanem olyan vekniket, amiket aztán egy hétig ettek. A kenyérsütés ma újra divat, legyen az élesztős vagy kovászos.
  12. Frissítsd fel a szikkadt kenyeredet! A többnapos, szikkadó kenyér minden oldalát spricceld le vízzel, majd sütőben 180 fokon süsd át! Meg fogsz lepődni, egy frissen sült kenyeret vehetsz ki a sütőből.
  13. Bátran süss-főzz zsírban, vajban! Máig vitatéma a sütés-főzéshez használt zsiradék kiválasztása. Manapság egyre többen döntenek ismét az állati zsírok és a vaj használata mellett. A többször felhasznált sütőolajról és a transzzsírsavakról pedig mára bebizonyosodott, hogy nem emberi fogyasztásra vannak kitalálva. Az élelmiszeripart eluraló pálmaolaj-használat pedig félelmetes mértékű esőerdő- és az ott élő állatok kiirtásával jár. Inkább a hazai zsír és a vaj kerüljön a serpenyőbe!
    30 konyhai trükk nagyanyáinktól

    Fotó: Fortepan

  14. Használj fedőt főzéskor! Rengeteg energia vész el a fedő nélküli vízforralás és ételfőzés során.
  15. Ne bízd a gyárakra a tartósítást! Manapság számos élelmiszerben több az E-szám, a művi adalékanyag, mint a természetes összetevő. Tartósítási módok teljes sora áll rendelkezésünkre, válasszuk ízlésünk és belátásunk szerint.
  16. Aszalj vegyszermentesen! A friss zöldségek, gyümölcsök aszalása (valamint a hősokkolásos mélyhűtés) a két legtökéletesebb tartósítási mód. Így tartják meg a friss termények a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk legnagyobb részét. A boltban kapható aszalt gyümölcsök jó része kén-dioxidot és ennek származékait tartalmazzák.
  17. Erjessz, savanyíts! Ma a fermentálás a trendi kifejezés, pedig ez is csak a régről ismert és alkalmazott erjesztés, amely során a baktériumok nekünk dolgoznak.
  18. Befőzni jó, hálás leszel érte fél év múlva! Öregesnek tűnhet lekvárt főzni, pedig a befőzés remek lehetőség a házi tartósításra. Nem csak lekvár születhet belőle, főzzünk be zakuszkát, lecsót is.
  19. Abálj, avagy tartósítsd a húst konfitálással! Süsd lassan, legfeljebb 90 fokon, zsírban órákon át az oldalast, kacsát, libát vagy májat. Nem csak megsütöd, hanem jó időre tartósíthatod is ebben a formában a húst.
  20. Így nem fog „köpködni” a máj! Sütés előtt villával finoman szurkáljuk meg (ne szúrjuk át és ne sértsük fel), így nem fogja a forró zsírt vagy olajat ránk „köpködni”.
  21. Panírmaradék nincs! Rántott hús készítése után sem kerülhet a kukába panírmaradvány. Ha maradt a liszt, tojás, búzadara hármasából, keverjük össze, és süssük ki kis lepényekben vagy gombócokban köretként.
  22. Így nem ragad le a fasírt! A fasírt gyúrásakor a masszához adjunk egy evőkanál étolajat. Így nem fog leragadni a tepsi vagy serpenyő aljához, és nem keletkezik sok hulladékunk, hiszen az odakozmált húsmassza a kukában végzi.
    30 konyhai trükk nagyanyáinktól

    Fotó: Fortepan

  23. A krumpli főzővizét ne öntsd ki! Ragulevesek, főzelékek, mártások alapjaként használták fel újra.
  24. A sonka főzőleve érték! Ragulevesek, főzelékek, szaftos egytálételek alapjaként használták fel újra.
  25. A tojás főzőleve ne a lefolyóba menjen! A tojás ásványi anyagokban gazdag főzőlevét ne öntsd k: ha kihűlt, növények értékes locsolóvize lehet.
  26. Mentsd meg a fonnyadó salátát! Néhány evőkanál friss citromlé egy tál hideg vízbe, és áztassuk bele a salátaleveleket tíz percre. Felfrissülnek a leveleik.
  27. Éleszd fel jeges fürdőben a fonnyadó zöldségeket! Fontos, hogy a romlásnak indult részeket vágjuk le, majd tegyük 10-15 percre jégkockák közé a megereszkedett zöldségeket. Magukhoz fognak térni.
  28. A kisült zsír kincs! A növényi olajokkal szemben a zsírt többször felhasználhatjuk. A hús, máj kisült zsírjéban süthetünk más alapanyagokat is frissen, vagy szűrjük le, és tegyük el későbbre.
  29. A maradék nem szemét, hanem alapanyag! Tésztagyúrás után a megmaradt, edényről lekapart tésztát süsd ki falatkákban. A megmaradt hozzávalókból bátran rögtönözz, így született meg számos népi étel az árvalevestől a fojtott krumpliig (egyszerű zsíron, hagymán megfuttatott burgonya pirospaprika-szórással.)
  30. Ne feledd, nincs lehetetlen, csak tehetetlen! Ha nincsen húsklopfolónk, elő a kalapáccsal vagy egy borosüveggel. Ha írót ír a recept, és nincs otthon, állítsuk elő magunk zsíros tejből és ecetből. Nagymamáink, dédanyáink leleményesek voltak. Tanuljunk tőlük!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top