nlc.hu
Gasztro

A kóla szokatlan felhasználási lehetőségei

12 szokatlan dolog, amire használhatod a kólát

A fogorvosok sikítanak, ha kólát látnak. Azonban meglepő felhasználási lehetőségei is vannak az italnak, amelyekre eddig álmunkban sem gondoltunk volna.

Az összes figyelmeztetés és elrettentő példa ellenére is közkedvelt ital a kóla. Számtalanszor bizonyították már, hogy milyen káros hatásai vannak, például a fogainkra. Nem is beszélve arról, hogy az üdítőgyártás rengeteg műanyag palackért felelős. 

Azonban van olyan eset is, amikor a kóla csodákat művel. Nemrég egy nőnek azt ajánlotta orvosa, hogy a torkán megakadt csirkecsontra igyon kólát. Egyéb esetben műtétre lett volna szükség, de a kólának köszönhetően erre nem került sor.

Pohárba öntenek kólát.

Nem csak pohárba töltve lehet használni a kólát

Mint kiderült, nem csak a fenti szorult helyzetek kezelhetőek egy kis kólának köszönhetően. Számos olyan lehetőség és eset van, amikor az üdítő megkönnyítette emberek életét. Sokról nem is feltételeznénk, hogy működik, néhány pedig túl abszurdnak tűnik ahhoz, hogy kipróbáljuk. Azonban sokaknak beváltak, és sosem tudhatjuk, hogy mikor válik javunkra egy kis üdítő.

Természetesen ezek nem hivatalos orvosi kezelések. A kóla továbbra sem használ az egészségünknek, főleg magas cukor-, illetve koffeintartalma miatt, de a benne lévő foszforsav is hagy némi kivetnivalót maga után. Tehát amennyiben tehetjük, igyunk valami egészségesebbet.

Tudtad?

A magyar helyesírási szabályzat 12. kiadása óta használjuk a magyarosított kóla szót.

1. Segít az összpontosításban

Akárcsak a reggeli csésze kávé, a kóla is tele van koffeinnel. Amint szervezetünkbe jut a koffein, máris kifejti hatását. Tehát ha úgy érezzük, hogy már nem bírjuk ébren, akkor egy kis kóla kézenfekvő megoldás lehet.

A koffein köztudottan addiktív. Átlagosan kb. 300 milligramm koffein még teljesen normális egy felnőtt esetében. A valóságban ez nagyon változó, hiszen mindenki másképpen reagál a koffeinre. Egy dobozos kólában (330 milliliter) nagyjából 34 milligramm koffein található. Ez kevesebb mint fele egy átlagos csésze kávénak, amelyben 85 milligramm koffein van, szóval bár a koffein nagyobb adagban káros, annak elég pici az esélye, hogy kólával adagoljuk túl magunkat. A kávé amúgy is egészségesebb választás. 

Műanyag kávéspohárnyni cukor.

Nem is hinnénk, milyen sok cukor van bizonyos üdítőkben

2. Megszünteti a hányingert

Meglepő fordulat, azonban ez igaz lehet. Nem vágyunk nagyon édes italokra, amikor éppen hányingerrel küszködünk, mégis ez segíthet rajtunk. Sok a spekuláció ezzel a javaslattal kapcsolatban, azonban emberek esküsznek rá, hogy egy pohár kóla meggyógyít minden háborgó gyomrot.

Mások szerint egyáltalán nem bizonyított, hogy a cukros üdítő megbékíti a háborgó gyomrot, sőt, még jobban fel is bolygatja. A kóla szénsavtartalma felfújja a gyomrot, miközben növeli a belső nyomást, és ezzel a kellemetlen érzést. Ez a belső nyomás és a koffein összessége refluxot okozhat, azaz a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe.

3. Asztmaroham megelőzése

Magas koffeintartalmának köszönhetően a kóla képes kitágítani a légutakat, így alkalmas lehet asztmarohamok megelőzésére. Természetesen nem ez javallott, és nem ez a hivatalos kezelési mód. Viszont a koffein hasonló hatást ér el, mint a teofilin nevű gyógyszeranyag, amellyel az asztmát kezelik. Ugyanakkor a sok koffein nem jó, mert stresszessé válunk. Betegségeink kezelésével kapcsolatban mindig forduljunk orvoshoz.

4. Abbamarad a csuklás

Nagyon irritáló tud lenni, amikor bármit is teszünk, a csuklás nem marad abba. A kóla erre is megoldást nyújthat: vegyünk a szánkba bő kortynyi üdítőt, forgassuk át jól és gargalizáljunk. Ahogy fogyasztás során, gargalizálás közben sem teszünk jót kólával a fogainknak. Éppen ezért amennyiben lehet, keressünk más megoldást a csuklás megszüntetésére.

Ez mind szép és jó, ezért nem szabad elfelejteni, hogy a kóla milyen hátrányokkal jár. Nem csak az a baj, hogy a fogyasztásával támogatjuk a féktelen műanyagtermelést, hanem az is, hogy az egészségünkre is káros. Már 20 perccel fogyasztás után megugrik a vércukorszint. Ilyen mennyiségű cukorral a szervezet nem tud megbirkózni, így zsírrá alakítja azt. 40 perccel fogyasztás után az összes kólából bevitt koffein felszívódik. Ezt követően a szervezet elkezd dopamint termelni. A dopamin az úgynevezett „jóérzés” hormon, így örömöt érzünk fogyasztása közben. Ráadásul erős késztetést érzünk arra, hogy még több italt fogyasszunk.

Dobozos kóla a fűben

Nehéz ellenállni a kóla csábításának

5. Medúzacsípés

A Jóbarátok című sorozat rajongói biztosan ma is jót derülnek a jeleneten, amikor Monicát megcsípi egy medúza. Azonban nem kell a népszerű sorozat karaktereinek kissé abszurd megoldását választani a fájdalom enyhítésére. A kóla is tökéletesen ellátja ezt a feladatot. Csak öntsük a csípés helyére, és érezni fogjuk, hogy szűnik a fájdalom.

6. Kiváló tisztítószer

Nem hiába tiltanak a fogorvosok a kólafogyasztástól. Savas jellege miatt szupergyorsasággal képes szétmarni bármit, vagy éppen lemarni a koszt, a zsíros, olajos foltokat, de még a rozsdát és a ragasztót is. Ezért kiválóan lehet vele tisztítani mosdókagylót, szemüveglencsét, a nagyi értékes ebédkészletét, ékszereinket, de még akár a festéket is eltávolítja.

A csempék közötti megbarnult fugát is nagyon hamar újra ki lehet fehéríteni. Hívjunk segítségül fogkefét, és súroljuk tisztára a kívánt felületet.

Ha kifolyt a kocsiból az olaj, akkor sem kell kétségbeesni. Elég önteni egy kevés kólát a foltra és hagyni ázni egy keveset. Miután a kóla elvégezte dolgát, mossuk le slaggal és bő vízzel.

Télen könnyen elbánik a fagyott szélvédőkkel. Csak le kell önteni az üveget kólával, és elvileg csekély idő múltán elindulhatunk tiszta szélvédővel.

7. A csali

A darazsak és a méhek keresztbe tudnak tenni, ha kint szeretnénk enni. Félő, hogy belemásznak az ételbe és italokba. Kis pohárba öntsünk kólát, és tegyük messzebbre tőlünk. Ez majd elcsalogatja az édesszájú rovarokat, mi is nyugodtan étkezhetünk, és igazából nekik sem ártunk. 

8. Az éltető

Meglepő módon a gyepet viszont élteti. A recept, amelynek köszönhetően zöldben pompázhat kertünk, itt olvasható. Egyes növények is, mint mondjuk a begónia, kifejezetten kedvelik a kóla édes ízét. A magas foszforsavtartalom kifejezetten jót tesz a talajuknak.

A kólában lévő citromsav vonzza a különböző mikroorganizmusokat, melyek segítenek a komposzt lebontásában. Tehát ha szeretnénk egy energialöketet adni komposztunknak, akkor bátran öntsünk rá kólát.

9. Ínyenceknek

Kinti ebédnél kólát öntenek.

Néha kóla is szükséges a finom ebéd mellé

Közkedvelt ital a kóla ebéd vagy vacsora közben, azonban ételeinket is megbolondíthatjuk vele. Készíthetünk nagyon finom és édes BBQ-szószt. Keverjünk össze ketchupot kólával, majd kenjük meg a húst. Az eredmény ellenállhatatlanul finom lesz.

10. Szépségápolás

Puha bőrre vágyunk? Erre is megoldás a kóla. Tegyünk egy evőkanálnyi üdítőt bármilyen testápolóba, és garantált lesz a puhaság.

11. Hajmentő

Mindig óvtak tőle, hogy rágógumi kerüljön hajunkba. Biztosan mindenki elborzad a gondolattól, hogy ki kelljen vágni akár egy keveset is fürtjeiből. Ha pár percre belemártjuk a beragadt rágógumit egy tálka kólába, az gond nélkül eltávolítható lesz utána.

12. Szépia filter

 Nyomtatott képeinken is elérhető a szépia hatás, akár utólag is. Nem kell mást tenni, mint kólába mártani a fotókat. Természetesen ma már egyszerűbb digitálisan elérni ezt a hatást.

+1 Tároló

Ha már megvettük az egyszer használatos műanyag palackot, akkor gondoskodjunk arról, hogy legyen hosszabb élete. A kólás palack segítségével remekül tárolhatjuk a (szintén környezetszennyező) műanyag zacskókat. 

Vágjuk le egy 2 literes palack két végét, majd igazítsuk meg a vágás széleit, hogy ne vágjuk meg magunk és ne is szakítsuk ki a zacskókat. Ezután helyezzük bele a zacskókat, és mehet is egy olyan helyre, ahol mindig kéznél lehet, ha gyorsan zacskó kellene.

Az alábbi videó segít elkészíteni tárolónkat. Hogy jobban mutasson, nyugodtan kifesthetjük, de az sem baj, ha átlátszón hagyjuk.

Néhány mítosz, amelyek elterjedtek a köztudatban:

  • Nem használnak kólát ahhoz, hogy a közúti balesetek után a vért feltakarítsák.
  • A fog nem oldódik fel 24 óra alatt kólában, ennél sokkal több idő kell hozzá.
  • A Coca-Cola ma már nem tartalmaz kokaint (ez csak régen volt így).
  • Ha túl sok kólát iszunk, akkor sem fogunk meghalni szén-dioxid-mérgezésben.
  • A kólában lévő savak nem teszik annyira veszélyessé annak fogyasztását (a gyomorsav sokkal erősebb).

Azért ha tehetjük, akkor kerüljük a kóla túlzott fogyasztását. A magas cukormennyiség miatt kifejezetten egészségtelen szervezetünkre nézve. Ez a „folyékony édesség” az egyik fő okozója a túlsúlynak.

(Forrás: Reader’s Digest, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top