nlc.hu
Gasztro

Gyors egytálétel receptek

Filléres fogások: egyszerű és gyors egytálételek

Ezen egyszerű egytálételek mellett nem kell kitalálnunk, hogy mit főzzünk. Minden recept biztosítja a szükséges fehérjét, zöldségeket és gabonaféléket!

Amikor minden a feje tetejére állt, és azt se tudjuk, hogy hányba szakadjunk, akkor a pokolra kívánjuk a főzést. Tudjuk, hogy mennyire egyszerű megnyitni a telefonunkon egy alkalmazást, vagy tárcsázni egy vendéglőt, és nemsokára az asztalunkon is találjuk a finom, meleg ételt. Néha megengedhetjük ezt magunknak, mert megérdemeljük.

Hosszú távon ez nem kifizetődő megoldás. Éppen ezért elhoztuk néhány olyan egytálétel receptjét, amelyet percek alatt elkészíthetünk. Ezekkel a fogásokkal nemcsak időt spórolhatunk, hanem megőrizhetjük étrendünk változatosságát.

Az egytálételek elnevezése angolul one-pot meal, és számos kultúrában megtalálhatók hasonló fogások. Például a spanyol paella, az olasz risotto, vagy az indiai biryani.

Időmegtakarítás

Az egytálételek elkészítése sokkal gyorsabb, mint a hagyományos, több fogást magába foglaló recepteké. Egy tálban vagy serpenyőben elkészíthetjük az összes hozzávalót, ezáltal minimalizálva az előkészítéshez és mosogatáshoz szükséges időt. Ráadásul a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők és elkészíthetők, így kevesebb időt kell a konyhában töltenünk.

Kreativitás a konyhában

Egytálételek készítésekor a lehetőségek szinte végtelenek. Kombinálhatjuk a kedvenc hozzávalóinkat, és kipróbálhatjuk az új ízeket és a fűszerezéseket. Például egy egyszerű tésztaétel alapja lehet a tészta, zöldségek, hús vagy húsmentes alternatívák, na meg egy ízletes szósz. Ez lehet paradicsomos, tejszínes, vagy akár egy egzotikus curry alapú is.

Piros füles lábos rózsaszíb háttérrel.

Az egy edényben elkészíthető fogások nagyon gyorsan elkészülnek

Egyszerűség mesterfokon

Ezek a receptek nem igényelnek bonyolult vagy ritka hozzávalókat. A legtöbb esetben olyan alapanyagokból készülnek, amelyek könnyen beszerezhetők a helyi élelmiszerboltokban. Például friss zöldségekre, húsokra, halakra, tésztákra és gabonafélékre van szükségünk.

Ráadásul különösebb szaktudást sem igényelnek, így még azoknak is ajánljuk, akik most ismerkednek a főzéssel és a sütéssel.

Kevesebb mosogatás, több szabadidő

Az egytálételek előnye, hogy minimálisra csökkentik a konyhai felszerelések szükségességét. Csak egy tál, serpenyő vagy tepsi szükséges a főzéshez, amelyek után jóval egyszerűbb a takarítás. Ezáltal pedig több idő jut szabadidős tevékenységekre vagy a családi, baráti programokra.

Sajtburger tészta

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 200 g darált marhahús
  • 2 evőkanál liszt
  • 200 ml paradicsomszósz
  • 2 csésze marhahúsleves
  • 200 g tészta, főzés nélkül (lehetőleg kagyló alakú, de ez opcionális)
  • 100 g cheddar sajt, aprítva
  • 2 zöldhagyma, szeletelve (nem kötelező)

Elkészítés:

A hagymát apróra kockázzuk. Tegyük a hagymát, az olívaolajat és a darált marhahúst egy nagy, mély serpenyőbe, és közepes lángon pároljuk, amíg a marhahús teljesen megbarnul, a hagyma pedig megpuhul és áttetszővé válik. Szükség esetén csöpögtessük le a felesleges zsiradékot.

Adjuk hozzá a lisztet, és kevergetés közben főzzük még egy percig. Vigyázzunk, hogy a liszt ne égjen meg. Majd öntsük a paradicsomszószt és a marhahúslevest a serpenyőbe, és keverjük össze, hogy a liszt feloldódjon a serpenyő aljáról. Adjuk hozzá a főzés nélküli tésztát, és keverjük össze. A serpenyőben lévő folyadék nem biztos, hogy teljesen ellepi a tésztát, de ez nem baj.

Tegyünk fedőt a serpenyőre, állítsuk a hőfokot közepesre, és hagyjuk, hogy a folyadék felforrjon. Amint eléri a forráspontot, keverjük meg gyorsan, hogy a tészta lejöjjön a serpenyő aljáról. Tegyük vissza a fedelet, és csökkentsük a hőfokot alacsonyra. Hagyjuk a tésztát főni, időnként megkeverve (mindig visszatéve a fedőt), körülbelül 10 percig, vagy amíg a tészta megpuhul, és a szósz besűrűsödik. Ezután lekapcsolhatjuk a tűzhelyet.

Végül adjuk hozzá a reszelt cheddart, és keverjük addig, amíg beleolvad a mártásba. Szeleteljünk a mártás tetejére zöldhagymát. Tálaljuk melegen.

Kókuszos currys ramen

Instant ramen közelről.

Instant ramen tészta

Hozzávalók:

  • 1 csésze fagyasztott vegyes zöldség
  • 1,5 csésze víz
  • 1 db  kb. 100 grammos csomag instant ramen tészta
  • 1/2 csésze teljes zsírtartalmú kókusztej (használjunk kókusztejkonzervet, ne pedig a tejhelyettesítőnek szánt dobozos kókusztejet)
  • 1 teáskanál currypor

Elkészítés:

Tegyük a fagyasztott zöldségeket és a vizet egy kis lábasba. Helyezzünk fedőt az edényre, kapcsoljuk a hőfokot magasra, és forraljuk fel a vizet. Ha felforrt, adjuk hozzá a ramen tésztát (fűszerezés nélkül). Forraljuk tovább 2-3 percig, vagy amíg a tészta megpuhul.

Mérés előtt rázzuk meg jól a kókusztejes dobozt, hogy a szilárd zsír és a folyadék összekeveredjen. Öntsük a kókusztejet a lábasba, és keverjük össze. Végül adjuk hozzá az instant ramenből származó fűszercsomagot és a curryport. Keverjük össze. Tálaljuk melegen.

Marhahúsos, karfiolos taco serpenyőben

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 200 g darált marhahús
  • 3 csésze karfiol, felaprítva
  • 250 g kockára vágott paradicsom zöld chilivel
  • 400 g feketebabkonzerv
  • 1 evőkanál chilipor
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1/2 teáskanál szárított oregánó
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/8 teáskanál bors
  • 50 g cheddar sajt, reszelve
  • 1 avokádó
  • 1 paradicsom
  • 1/4 csésze finomra vágott lila hagyma
  • 1 marék friss koriander

Elkészítés:

Aprítsuk fel a fokhagymát. Ezután tegyük bele egy nagy serpenyőbe, az olívaolajjal és a darált marhahússal együtt. Főzzük közepes lángon, amíg a darált marhahús meg nem barnul. Ha magas zsírtartalmú marhahúst használunk, akkor a következő lépés előtt érdemes a felesleges zsírt lecsepegtetni.

Csöpögtessük le a konzerv feketebabot, és adjuk hozzá a zöld chilis paradicsomkockákat (nem lecsepegtetve), a chiliporral, a füstölt paprikával, a köménnyel, az oregánóval, a sóval és a borssal együtt. Keverjük meg, és főzzük addig, amíg a serpenyőben főni nem kezd.

Tegyük ezután a serpenyőbe a karfiolt (ha fagyasztott, nem kell felolvasztani). Folytassuk a keverést, és főzzük közepes lángon, amíg a karfiol megpuhul (kb. öt perc). Amíg a marhahús és a karfiol melegszik, kockázzuk fel a paradicsomot, az avokádót és a lila hagymát. Vágjuk durvára a koriandert.

A marhahúsos-karfiolos keveréket hintsük meg a reszelt cheddarral. Tegyünk fedőt a serpenyőre, és közepes hőmérsékleten hagyjuk melegedni néhány percig, vagy amíg a cheddar megolvad. Ha a sajt megolvadt, tegyük a serpenyő tetejére a paradicsomot, az avokádót, a lila hagymát és a koriandert. Azonnal tálalhatjuk is.

(Forrás: Budget Bytes, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top